Julekalender med Maj My Humaidan: Det frustrerer mig, at jeg bliver brugt som et billede på dovenskab

12. DECEMBER: Maj My Midtgaard Humaidan har i år skabt stor debat. Det er hun stolt af, men argumenterne mod hende har været perfide og kønnede, mener hun. I december dyrker hun kultur og kunst med sine børn, og hvis hun fik muligheden, inviterede hun gerne Mette Frederiksen til jul på Ærø.

Forfatter Maj My Midtgaard Humaidan er dagens gæst i Altingets julekalender.
Forfatter Maj My Midtgaard Humaidan er dagens gæst i Altingets julekalender.Foto: Rune Øe/Ritzau Scanpix
Martin Mauricio

Hvad betyder julen for dig?

"Den er et lys i mørket, der samler og skaber begejstring og forventningsglæde."

"Jeg kan rigtig godt lide at pynte mit hjem op med smukke ting. For mig markerer det, at vi nu går ind i en højtid, hvor vi i højere grad prioriterer at være sammen og lave fælles aktiviteter end alt muligt andet."

Du har fejret jul i et lille ø-samfund, men også i Købehavn. Hvordan adskiller de sig?

"Jeg holder meget af de små, overskuelige julemarkeder, jeg kender fra Ærø. I et lille lokalsamfund er de på en eller anden måde samlende."

Altingets julekalender

Altinget taler hver dag frem mod jul med politikere, debattører og andre meningsdannere om alt fra juletraditioner til politiske forbilleder og årets største fortrydelse.

Du finder hele årets julekalender her.

"Når det er sagt, så tager jeg faktisk mine børn med til København, når de får juleferie, fordi jeg i lige så høj grad sætter pris på de kulturtilbud, der er i byen omkring jul."

"Vi skal se Nøddeknækkeren, vi skal se Snedronningen i Tivoli, og i næste uge tager jeg til Kunstakademiets julemarked for at se de værker, som de studerende har til salg. Jeg elsker også Christianias julemarked."

"Så det er ikke sådan, at jeg foretrækker det ene frem for det andet. Begge har en værdi."

Er der noget, du særligt savner fra julen i byen?

"Provinsen bliver syltet i en grad, vi ikke kan være bekendt. Særligt siden 2020 og coronahåndteringen oplever jeg, at kunst og kultur uden for hovedstaden har været ladt i stikken."

Læs også

"Det Kongelige Teater var på Ærø i sommer med en balletforestilling, og det var rørende, men også en lille smule sorgfuldt, at se den store opbakning, der var. Godt og vel 1500 af øens borgere mødte op."

"Det gjorde virkelig indtryk på mig. Jeg har altid prioriteret den slags kulturoplevelser med mine børn, men det er bare ikke virkeligheden for alle i provinsen. Men se bare, hvor stor interesse og opbakning der var!"

Hvis du måtte invitere én politiker til jul på Ærø – og hvis du ikke må sige Kaare Dybvad – hvem skulle det så være?

"Helt klart Mette Frederiksen. Jeg kunne godt tænke mig at appellere til mennesket inde bag det, som jeg synes, Mette Frederiksen har udviklet sig til at være."

Rigtig, rigtig mange – for ikke at sige alle de argumenter, der er blevet brugt mod mig og mine budskaber – har været personlige, perfide og latterliggørende

Maj My Humaidan
Forfatter

Hvad har hun udviklet sig til at være?

"Hun har siddet på magten så længe, at hun måske lidt har mistet forståelsen for, hvad det vil sige at være dansker for de fleste."

"Jeg gad vildt godt, at hun kom til Ærø, satte sig ned, nød nogle småkager og en kop te til noget julemusik og bare snakkede med nogle helt almindelige mennesker. Så blev hun måske mindet om, at vi alle har ret til at være her, men at vi faktisk ikke alle har de samme vilkår og behov."

Har du en bog, som du kan anbefale læserne til juleferien?

"Åh, jeg har læst så mange gode bøger! Shit ... Det er et svært spørgsmål!"

"Jeg har læst 'Den inderste kerne' om den danske matematiker og jordskælvsforsker Inge Lehmann. Den er skrevet af Lotte Kaa Andersen og er en fuldkommen fænomenal fortælling."

I år har du selv udgivet bogen 'Ærø Manifestet', som har været med til at sætte en stor dagsorden i den offentlige debat. Hvordan har dit år været?

"Det har virkelig været et godt år. Jeg har fået lov til at starte en vigtig samtale, som har appelleret til rigtig mange mennesker. Det er jeg meget stolt af."

Læs også

"Det har også været overvældende. Jeg er ikke imod kritik, men jeg synes, at de reelle argumenter har været en mangelvare fra dem, der har været uenige med mig."

"Rigtig, rigtig mange – for ikke at sige alle de argumenter, der er blevet brugt mod mig og mine budskaber – har været personlige, perfide og latterliggørende." 

Hvordan har du oplevet det?

"Kritikken har været enormt personlig og typisk kvindeagtig. Det havde været spændende at se, hvordan debatten havde været, hvis det var en mand, der havde skrevet bogen. Jeg tror, det havde været anderledes."

"Det frustrerer mig også, at jeg på en eller anden måde er blevet gjort til et billede på dovenskaben. Det er noget, som Socialdemokratiet helt klart har en stor del af æren for. Men det er et falsk billede, for jeg elsker at arbejde. Jeg mener bare, det er afgørende for vores livskvalitet, at vi selv har indflydelse på, hvordan vi bidrager."

Læs også

Er der noget, du ville ønske, du havde gjort anderledes i året, der er gået?

"Ikke rigtig. Så skulle det måske være, at min bog ikke havde fået titlen 'Ærø Manifestet'. Det var jeg betænkelig ved, fordi jeg godt vidste, at der var risiko for, at nogle Ærø-boere ville føle sig taget som gidsler i den titel."

"Men det er jo også en titel, jeg er rigtig glad for. Og spørgsmålet er, om den havde fået lige så meget opmærksomhed, hvis den hed noget andet. Det er jeg ikke sikker på."

Har du en ny bog på vej i 2024?

"Ja, det tror jeg."

Hvad handler den om?

"Den kommer til at handle om, hvilke værdier vi ønsker at bygge vores samfund på fremadrettet. Det er min påstand, at det er afgørende for vores valg og prioriteter, hvad vi opfatter som succes, og hvad vi ser som det modsatte, og at vores værdier derfor har indflydelse på både vores egen trivsel og klimaet eksempelvis."

Kommer du til at starte en debat om kunst og kultur i provinsen?

"Nej. Men er det ikke spændende, at mens vi har snakket sammen, så har Politiken lagt en artikel op, hvor de skriver, at 59 procent af alle kunstnere i Danmark bor i København ifølge Danmarks Statistik? Det siger vist det hele."

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Kaare Dybvad Bek

Udlændinge- og integrationsminister, MF (S)
cand.scient. i geografi og geoinformatik (Københavns Uni. 2012)

0:000:00