Julekalender med Martin Henriksen: Bliver jeg ikke valgt til Europa-Parlamentet, kan det da godt være, jeg stiller op til Folketinget

15. DECEMBER: I år skal Martin Henriksen bruge juleaften på at jagte indbrudstyve. Han ser frem til 2024, hvor han vil sætte sin politiske stædighed ind på at få en plads i Europa-Parlamentet for Nye Borgerlige. Den tidligere DF-profil har ikke besluttet, om Folketinget er en mulighed, hvis planen ikke lykkes.

Martin Henriksen er gæsten bag dagens låge i Altingets julekalender.
Martin Henriksen er gæsten bag dagens låge i Altingets julekalender.Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Jonas Wiinblad Overgaard

Hvordan skal du fejre jul i år?

"I år fejrer jeg jul den 20. december. Jeg arbejder som sikkerhedsvagt, og det er typisk om aftenen og natten. Juleaften er ingen undtagelse, og jeg har fået tjansen i år."

"Det kan være, jeg fanger en indbrudstyv eller to? Jeg kører rundt forskellige steder på Sjælland, hvor jeg blandt andet kører ud og tjekker alarmer, der er gået af."

Har I normalt en særlig juletradition?

"Vi tager ud og finder et juletræ, som vi fælder og tager med hjem. Det er typisk mig, der står for den del. Så for første gang har vi i år købt et plastikjuletræ. Men næste hopper vi tilbage til traditionen."

"Normalt er det min bedre halvdel, der står for den gode julemad. Hvis en voksen får mandelgaven, så plejer vi at give gaven videre til ungerne. Det gjorde min morfar også altid med mig."

Altingets julekalender

Altinget taler hver dag frem mod jul med politikere, debattører og andre meningsdannere om alt fra juletraditioner til politiske forbilleder og årets største fortrydelse.

Du finder hele årets julekalender her.

Går du normalt i kirke juleaften?

"Ja. Det er Jesus' fødselsdag, så der skal være fest. Det er en tradition, og vi gør det for at markere den kristne højtid. I kristendommen er julen den næstvigtigste begivenhed efter påsken."

"Det er især godt for børnene at komme hen et sted, hvor der er roligt, og hvor man skal opføre sig på en bestemt måde. Det er sundt, og så fortæller det, hvad man er rundet af som menneske. På et større samfundsplan er det også noget, der binder det os sammen som folk."

På det sociale medie X skriver du, at du er en "kristen synder". Hvad betyder det?

"Vi er alle syndere for Vor Herre, så det er en selverkendelse. Mennesket er ikke perfekt, men vi lever i en kultur, hvor vi i større grad stræber efter det perfekte. Det er sundt og godt at hvile i, at vi som mennesker laver fejl."

Læs også

Hvis du skulle invitere en politisk modstander fra rød blok med til Nye Borgerliges julefrokost, hvem skulle det så være?

"Det kække svar ville være, at jeg nødigt skulle ødelægge den gode stemning. Men hvis jeg skulle vælge nogle behagelige mennesker, så kunne det være Ida Auken (S), Samira Nawa (R) eller Jacob Mark (SF). De er lidt forvirrede, de socialister, men engang imellem kan de også være meget søde. Så mit svar må være de tre, men det er ikke sikkert, de ville sige ja."

Hvad er den bedste bog, du har læst i år?

"Jeg er ikke den store litterære person. Jeg læser lidt i Bibelen en gang imellem. Det er bogen over alle bøger."

2023 var året, hvor du meldte dig ind i Nye Borgerlige. Hvordan har det været?

"Jeg er blevet taget godt imod. Jeg havde været partiløs i halvandet års tid, hvor jeg havde tænkt over, hvad jeg skulle. Der pegede pilen i retning af Nye Borgerlige, fordi det er det parti, jeg er mest enig med."

"Jeg var i Frankrig med min familie. Mine forældre ville gerne have, at børnebørnene fik lov at opleve Disneyland i Paris, ligesom min søster og jeg gjorde som børn. På turen var vi på vej op i Eiffeltårnet, og her siger jeg så til min søster: 'Jeg ringer lige til Pernille Vermund'. Nogle gange får jeg lidt fikse idéer."

"Vi aftalte et møde, fik os en snak, og så meldte jeg mig ind."

Læs også

Flere af dine tidligere DF-kollegaer valgte i stedet at gå til Inger Støjberg. Hvorfor fulgte du ikke med dem?

"Flere og flere danskere gider ikke politik. De synes, at politik mest handler om politikerne selv. Nye Borgerlige er det parti, der har den bedste chance for at gøre op med det."

"Nu er jeg så kandidat til Europa-Parlamentet. Jeg mener, at Danmark skal ud af EU, og på den længere bane ønsker jeg, at danskerne får lov til at stemme om EU-medlemskabet. Det er ikke Danmarksdemokraternes synspunkt."

Var det Nye Borgerlige, der spurgte, om du ville være deres spidskandidat? Eller tilbød du dig selv?

"Nu skal jeg ikke røbe indholdet af private samtaler, men jeg kan sige så meget, at jeg havde tænkt tanken, og det var der også andre, der havde."

Jeg er sådan indrettet, at når jeg har en opgave foran mig, så er det den, jeg beskæftiger mig med

Martin Henriksen (NB)
Spidskandidat til Europa-Parlamentsvalget

Hvad bliver din vigtigste mærkesag?

"Det er ingen hemmelighed, at det bliver migrationspolitikken."

"Jeg har flere gange udtalt min modstand mod islam og den voldsomme indvandring fra bestemte lande. Jeg lægger ikke skjul på, at det stadig er min opfattelse, at det er det største problem, vi står overfor. Både i Danmark og i Europa."

Du vil have Danmark ud af EU, det vil dit parti også. Er det realistisk at arbejde for det og for mindre magt til EU fra Bruxelles?

"Det mener jeg godt, man kan. Jeg har siddet i mange forhandlinger, og jeg ved selv, at jeg godt kan forhandle resultater hjem på højt niveau. De erfaringer vil jeg bruge i systemet."

Hvis du ikke kommer ind i EU-Parlamentet, stiller du så op til Folketinget for Nye Borgerlige ved næste valg?

"Jeg er sådan indrettet, at når jeg har en opgave foran mig, så er det den, jeg beskæftiger mig med."

"Hvis det skulle ske, at jeg ikke bliver valgt, så kan det da godt være, at jeg på et tidspunkt vil stille op til Folketinget igen. Jeg brænder for det politiske, og jeg er stædig. Så det kan da godt være."

Kan du bekræfte, at det vil du?

"Nej, det kan jeg ikke bekræfte. Det har jeg ikke besluttet. Det mest rimelige vil også være, at jeg snakker med folk i organisationen om det først. Og nu er mit fokus på EU."

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Martin Henriksen

Formand, Nye Borgerlige, kommunalbestyrelsesmedlem (NB), Stevns Kommune, fhv. MF (DF), sikkerhedsvagt
kursus i kristendom og teologi, vagtkursus, Landtransportskolen, HF (Frederiksberg HF-kursus 2004)

Pernille Vermund

MF (LA), fhv. formand og stifter, Nye Borgerlige
cand.arch. (Kunstakademiets Arkitektskole 2001)

Inger Støjberg

MF, partiformand (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

0:000:00