Julekalender: "Jeg kan nævne mange forskelle, EU har gjort. Det behøver ikke være en god forskel, vel?"

5. DECEMBER: I den klassiske diskussion om, hvorvidt der skal risengrød eller risalamande på julebordet, er Folkebevægelsen mod EU's Rina Ronja Kari ikke i tvivl. Læs mere i dagens låge, hvor hun også fortæller, hvorfor besøget hos de filippinske lastbilchauffører i Padborg gjorde et stort indtryk på hende. 

Hvilken dansk politisk modstander i EU-regi har du mest respekt for?
Margrethe Vestager, fordi hun bruger konkurrencereglerne til en gang imellem at sætte tommeskruerne på nogle af de store giganter på internettet. Hun gør det langt fra lige så meget, som jeg godt kunne tænke mig, men hun gør det på sin måde og får nogle resultater ud af det. 

Hvad er det bedste ved at arbejde i EU-politik?
Det er utroligt spændende, at man lærer enormt meget om forskellige politiske områder, fordi vi skal forholde os til al slags lovgivning, når vi sidder i EU-parlamentet. Det er også spændende at møde de folk, som faktisk bliver berørt af lovgivningen. Jeg var på besøg hos de filippinske lastbilchauffører i Padborg, og det er klart det besøg, der har gjort størst indtryk på mig.
Jeg gør rigtig meget ud af at komme ud, fordi jeg aldrig har været lastbilchauffør og derfor ikke ved, hvad der er vigtigst. Er det at komme hjem i weekenderne eller ikke at skulle sove i bilerne? Der har man som EU-parlamentariker mulighed for at tage initiativ til at møde de her mennesker. 

Hvad er så det værste i EU-politik?
Jeg kunne holde en lang tale om, hvad jeg synes er det værste ved EU, men i virkeligheden er det værste, at det bliver utrolig fjernt. Jeg oplever nogle gange, at vi bruger enormt mange kræfter på at diskutere detaljer, hvor man kan stille spørgsmålstegn ved, om det kommer til at have betydning for andre end os. Der kan det være frygtelig navlepillende.

Nævn et sted, hvor du mener, EU har gjort en konkret forskel for danskerne de sidste par år.
Jeg kan nævne mange forskelle, EU har gjort. Det behøver ikke være en god forskel, vel?  
En konkret forskel er, at vi ikke må kræve, at lastbilchauffører, der også kører i Danmark, skal køre på de samme vilkår som danske chauffører. Ud over, at det er forfærdeligt for dem, så er det også forfærdeligt for vores trafiksikkerhed. Selvom det lyder abstrakt, har det også en konkret betydning for os alle, fordi vi befinder os ude på de samme veje.

I hvilket europæisk land får man den bedste mad? 
Min datter på otte år og jeg er ret vilde med italiensk mad, men i virkeligheden er der ikke noget, der slår den belgiske chokolade. På den måde er min favorit i virkeligheden at rejse til Bruxelles, fordi jeg lige kan snige lidt chokolade ned i tasken, når jeg rejser hjem. Det kræver al selvdisciplin i verden at gå igennem lufthavnen og hver gang skulle forbi den samme chokoladebutik.

Hvordan fejrer du jul? 
Både min mand og jeg er klassiske skilsmissebørn, og efterhånden er vores familier sammensat på kryds og tværs. Mit mål er derfor at få samlet så mange som muligt. Det bedste ved julen er den store jul, det store juletræ, de store gaver, som hober sig op under træet. Vi har haft den klassiske diskussion om risengrød eller risalamande, som jeg tror, de fleste danske familier har taget på et tidspunkt, og vi er nu endt på min favorit, risalamanden. Med en masse kirsebærsovs ovenpå er det julemiddagens højdepunkt. Jeg er ikke kun glad for chokolade, jeg er ret glad for desserter i det hele taget.

Forrige artikel Forsvarets Efterretningstjeneste: Rusland klar til at påvirke dansk valg Forsvarets Efterretningstjeneste: Rusland klar til at påvirke dansk valg Næste artikel Udflyttede nævn får millioner til at nedbringe sagspukler Udflyttede nævn får millioner til at nedbringe sagspukler
Støjberg efter to dage i retten:

Støjberg efter to dage i retten: "Jeg tror ikke, der er flere spørgsmål i verden"

INSTRUKSKOMMISSIONEN: Der kørte to spor i sagen om adskillelsen af ægtepar med mindreårige asylansøgere: Inger Støjberg spillede hård negl politisk, men administrerede i virkeligheden helt efter loven. Sådan lyder venstrepolitikerens egen forklaring, men den havde udspørgeren i Instrukskommissionen meget svært ved at tro på.