Kender du Lilleholt, Dahlin og Bjerre? Mød Venstres talenthold

Et generationsskifte er under opsejling i det kriseramte Venstre. Altinget har set nærmere på, hvem der er de mest oplagte bud på morgendagens liberale stjerner.

Morten Dahlin og Marie Bjerre regnes for kommende politiske stjerner i Venstre. Mød dem og resten af 'talentholdet' her. 
Morten Dahlin og Marie Bjerre regnes for kommende politiske stjerner i Venstre. Mød dem og resten af 'talentholdet' her. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Siden folketingsvalget i 2019 har Venstre sagt farvel til både formand og næstformand, og flere af de profiler, som har tegnet partiet i årtier, er væk eller tæt på udgangen.

Således er Lars Løkke Rasmussen, Inger Støjberg, Tommy Ahlers, Britt Bager, Marcus Knuth og Kristian Jensen ikke længere at finde i folketingsgruppen. Partinestor Bertel Haarder genopstiller ikke, mens 74-årige Claus Hjort Frederiksen ikke er sikker på at opnå genvalg i Rudersdal-kredsen.

Men bag de kulørte kulisser i det kriseramte parti er et generationsskifte under opsejling. Spørgsmålet er, hvilke unge venstrefolk, der har potentiale til at blive partiets politiske sværvægtere i fremtiden? Altinget ser nærmere på fem navne, som der internt i Venstre knyttes store forventninger til, og som det er værd at holde øje med i de kommende år.

Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
 

Morten Dahlin

Den mest selvskrevne på denne liste er 32-årige Morten Dahlin. Blandt de nye ansigter i Venstres folketingsgruppe er han den, som har gjort sig mest bemærket. Både i og udenfor partiet anses han for at være et af dets største talenter.

I kølvandet på Inger Støjbergs exit sprang Dahlin ud som partiets bud på en ny værdikriger, da han flankeret af partiformand Jakob Ellemann-Jensen præsenterede et af partiets første reelle udspil siden valget.

Udadtil er han kendetegnet ved sine rappe replikker og kamplyst, når der skal langes ud efter de politiske modstandere i regeringsblokken. Men indadtil er han som indfødsretsordfører også med til at formulere partiets udspil på udlændinge- og integrationsområdet.

Selvom Morten Dahlin er ny på Tinge, har han allerede en del politiske kilometer i sålerne. Fra 2011 til 2013 var han formand for Venstres Ungdom, og siden 2010 har han været fast inventar i byrådet i Greve.

Han stillede op første gang til Folketinget i 2015, men han opnåede lige akkurat ikke valg. 135 stemmer adskilte ham og Louise Schack Elholm, som tog det sidste mandat i Sjællands Storkreds.

I 2019 tog Morten Dahlin dog revanche og overgik foruden Schack Elholm også partinestoren Bertel Haarder i stemmetal. Til det kommende folketingsvalg er vejen nu banet til, at Dahlin kan blive en af stemmeslugerne i kredsen. Han har overtaget Lars Løkke Rasmussens valgkreds og er blevet et mere kendt ansigt i den brede befolkning siden sidst.

Foto: Jakob Aban Kjerumgaard/Ritzau Scanpix
 

Marie Bjerre

Der er to navne i Venstres folketingsgruppe, som bliver fremhævet, når snakken falder på talentmassen i partiet. Det ene er Morten Dahlin, det andet er Marie Bjerre.

Udenfor partiet har 35-årige Marie Bjerre indtil nu være ret ukendt. Men det ændrer sig formentlig, efter hun er blevet tildelt klimaordførerskabet, der blev ledigt med stemmeslugeren Tommy Ahlers beslutning om at forlade politik.

Klimadagsorden er steget i graderne i Venstre under Jakob Ellemann-Jensens lederskab og er blevet et område, hvor partiet gerne vil profilere sig. Derfor er det en fremtrædende platform, som Marie Bjerre nu skal bestride.

Set udefra kan det overraske, at den tunge ordførerpost gik til et folketingsmedlem med blot to års erfaring. Men i Venstre var det snarere en selvfølge, at valget faldt på Marie Bjerre.

Ifølge Altingets kilder har partiet generelt et ønske om at skubbe de talentfulde unge i forgrunden, så de får anledning til udvikle sig og sikre et genvalg næste gang, Venstre møder vælgerne. Og her næres der i særlig grad store forventninger til Marie Bjerre, som er en vellidt person i partiet, som fremhæves for at være en særlig ambitiøs ung politiker, der vil frem i verden og har fliden og evnerne til at matche ambitionerne.

Ligesom Morten Dahlin – og som mange andre på Christiansborg – startede Marie Bjerre sin politiske karriere i ungdomspolitik. I folkeskoletiden gik tiden med engagement i skoleelevernes organisation, FLO.

Efterfølgende blev tiden brugt i Venstres Ungdom, indtil jurastudiet tog for meget af hendes tid. Hun forlod politik og helligede sig sidenhen en karriere i advokatbranchen, indtil hun i 2016 meldte sig som folketingskandidat i Himmerland i Nordjylland.

Her blev hun valgt i første hug i 2019, hvor hun endte lige foran partikollegaen Torsten Schack i personlige stemmetal. Lige nu står Venstre til tilbagegang i Nordjylland, men spørgsmålet er, om ikke Marie Bjerres nye opgaver giver den fornødne eksponering til at sikre genvalg foran Thorsten Schack.

Foto: Linea Søgaard/Ritzau Scanpix

Linea Søgaard-Lidell

Det er dog ikke kun på Christiansborg, man kan spotte stjerneskud i Venstre. Blikket kan med god grund rettes mod Bruxelles, hvor 34-årige Linea Søgaard-Lidell repræsenterer Venstre i Europa-Parlamentet.

Søgaard-Lidell har baggrund som kommunikationsrådgiver for blandt andet Venstre, men sprang i 2018 ud som kandidat til europaparlamentsvalget, hvor hun som debutant sikrede sig fjerde flest stemmer blandt Venstres kandidater - hvoraf to var stemmeslugerne Morten Løkkegaard og Søren Gade.

Men allerede inden, vælgerne gik i stemmeboksen, viste Venstres bagland, at de satte deres lid til Søgaard-Lidell, da hun blev valgt til at få sit navn på andenpladsen – lige under Løkkegaard – på stemmesedlen til selve valget.

Hendes profil minder en smule om Marie Bjerre, som hun også ifølge Altingets kilder har et godt forhold til. På samme måde, som Bjerre nu er det i Folketinget, er Søgaard-Lidell Venstres grønne stemme i parlamentet.

Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Marlene Ambo-Rasmussen

35-årige Marlene Ambo-Rasmussen er det tredje navn i Christiansborg-puljen, som det er særligt værd at notere sig.

Ambo-Rasmussen er ny socialordfører. Et relativt profileret ordførerskab, som hun overtog, da Marie Bjerre skiftede til klimaet.

Selvom hun ikke fremhæves så hyppigt som Linea Lidell-Søgaard og Marie Bjerre, når der tales om fremtidens Venstre-talenter, er Marlene Ambo-Rasmussen en af de nye kvindelige profiler, som partiet gerne vil fastholde.

Ser man nærmere på hendes stemmetal, viser der sig også potentiale i det kvantespring, hun tog fra første gang, hun stillede op til Folketinget til anden gang, hvor hun blev valgt. I 2015 gik fik hun 2.239 stemmer, mens hun i 2019 fik 6.312 stemmer og overhalede det siddende folketingsmedlem Jane Heitmann.

Foto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix

Christoffer Lilleholt

Vi runder talentholdet af med et kommunalt navn, hvor efternavnet klinger velkendt. Det er nemlig Venstre-veteranen Lars Chr. Lilleholts søn Christoffer Lilleholt. Det er dog ikke familiebaggrunden, som gør ham interessant.

25-årige Christoffer Lilleholt har sig gjort sig bemærket, da han som 24-årige blev landets yngste rådmand. Han overtog posten som by- og kulturrådmand i Odense, og han er nu også partiets borgmesterkandidat i landets tredjestørste by.

Der er ingen forventning til, at han reelt kan udfordre den populære S-borgmester Peter Rahbæk Juel til efterårets kommunalvalg, men for den unge spidskandidat er der formentlig mere i vente, hvis han fortsætter sin politiske karriere.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Marie Bjerre

Digitaliseringsminister og minister for ligestilling, MF (V)
cand.jur (Københavns Uni. 2011), LL.M. fra UC Berkeley 2016

Morten Dahlin

Minister for byer og landdistrikter, kirkeminister og minister for nordisk samarbejde (V), MF
HA (kom.) (CBS 2012)

0:000:00