Konservative fremsætter forslag om cigaretpris på mindst 60 kroner

TOBAKSAFGIFT: De Konservative vil tvinge regeringen til at hæve tobaksafgiften, så prisen for en pakke cigaretter stiger til mindst 60 kroner. 

Sophie Løhde meldte i går ud, at Venstre ville stille forslag om højere priser på cigaretter, men Konservative kom hende i forkøbet.
Sophie Løhde meldte i går ud, at Venstre ville stille forslag om højere priser på cigaretter, men Konservative kom hende i forkøbet.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

En pakke cigaretter skal koste mindst 60 kroner. Det har et flertal i Folketinget meldt klart ud. 

Og nu fremsætter De Konservative et beslutningsforslag, som skal tvinge regeringen til at hæve tobaksafgiften, så prisen lander på 60 kroner eller derover. 

Forslaget, som er stillet af sundhedsordfører Per Larsen (K), vil pålægge regeringen "inden udgangen af 2019 at fremsætte et lovforslag om at hæve tobaksafgiften, således at prisniveauet for en pakke cigaretter stiger til mindst 60 kroner".

Det kommer, efter at Altinget mandag kunne fortælle, at regeringen ifølge et internt notat har en forhøjelse af tobaksafgiften på tegnebrættet, der højst vil medføre en prisstigning på cirka ti kroner.

Forhøjelsen kan blive præsenteret som en del af regeringens finanslovsudspil.

Handler om børn og unge
Udsigten til en pris på cirka 50 kroner vækker vrede og skuffelse hos Kræftens Bekæmpelse og Lægeforeningen, da der skal større prisstigninger til, hvis færre unge skal begynde at ryge. 

Forslaget fra De Konservative handler da også om forebyggelse, siger Per Larsen:

"Tobak er en kæmpe dræber, og prisen er især vigtig i forhold til at forhindre, at børn og unge begynder at ryge. Og det er vigtigt, at der kommer en markant stigning, så det får en effekt," siger han.

Sundhedsorganisationer og flere af Folketingets partier ønsker en endnu højere pris for at sikre forebyggelseseffekten. Hvordan er I landet på 60 kroner?

"Forslaget hedder mindst 60 kroner, så vi er åbne for, at det kan komme højere op. Det handler også om at finde den rette balance. Vi ved fra beregninger fra Skatteministeriet, at en pris på 60 kroner vil medføre et provenu på i omegnen af 400 millioner kroner, og hvis prisen kommer højere op, forsvinder provenuet."

Støttepartier afventer udspil
I det forståelsespapir, som Socialdemokratiet og de røde støttepartier forhandlede sig frem til efter valget, står der, at der skal "tages initiativer med henblik på at sikre, at færre ryger, særligt at færre unge begynder at ryge. Som led heri hæves afgifterne på tobak".

Regeringens støttepartier har dog meldt ud, at de vil arbejde for, at prisen kommer op på mindst 60 kroner. Det står dog ikke klart, om de vil gå med i et flertal uden om regeringen.

"Det er noget, vi vil diskutere, når vi har set et finanslovsudspil," siger Nils Sjøberg (R).

"Jeg har en forventning om, at regeringen kan se, at tre ud af tre af deres støttepartier ønsker en markant og umiddelbar stigning. Så lad os se, om ikke det afspejles i regeringens forslag, inden vi begynder at samle flertal uden om regeringen," siger Peder Hvelplund (EL).

Kom Løhde i forkøbet
Per Larsen er ikke den eneste sundhedsordfører, der leger med tanken om at samle et flertal uden om regeringen, hvis Socialdemokratiet spiller uambitiøst ud.

Tirsdag gik Sophie Løhde (V) på Twitter til angreb på regeringens planer og meldte sig klar til at stille forslag om en pris på 60 kroner. 

Men De Konservative kom altså Løhde i forkøbet.

Venstre og Konservative har lige siddet i regering sammen. Hvorfor gennemførte I ikke en prisstigning, mens I var i regering, frem for at kappes om at komme først med et forslag nu?

"Der var ikke flertal for det i den gamle regering, og Venstre har heller ikke været særligt offensiv før. Det var noget, der skete i løbet af valgkampen," siger Per Larsen.

Dokumentation

Det mener Folketingets partier om cigaretprisen:

Liberal Alliance og Nye Borgerlige ønsker ikke at hæve tobaksafgiften.

Konservative, Venstre, SF og Enhedslisten ønsker at hæve prisen på en pakke cigaretter til cirka 60 kroner.

Dansk Folkeparti foreslog under forhandlingerne om sundhedsreformen at hæve afgiften med 8 kroner over fire år, så prisen kommer op på cirka 48 kroner. 

Alternativet har stillet forslag om at hæve prisen til 80 kroner.

Radikale ønsker at hæve prisen til 90 kroner. 


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Per Larsen

MF (K), regionsrådsmedlem (K), Region Nordjylland
agrarøkonom

0:000:00