Konservative siger ja, Konservativ Ungdom nej: Forsvarsforbeholdet er en generationskløft i den konservative familie

Konservative har ikke oplevet meget støtte fra sin ungdomsorganisation i valgkampen om forsvarsforbeholdet, da Konservativ Ungdom i modsætning til Konservative anbefaler et nej. "Jeg ser det sådan set som en styrke, at der er respekt for, at man kan mene noget andet som konservativ," siger KU-landsformanden.

Søren Papes allierede i Konservativ Ungdom er uenig med den konservative partiformand i, at forsvarsforbeholdet bør afskaffes. Pape har forklaret over for Jyllands-Posten, at det ikke er partiskadelig virksomhed at stemme nej.
Søren Papes allierede i Konservativ Ungdom er uenig med den konservative partiformand i, at forsvarsforbeholdet bør afskaffes. Pape har forklaret over for Jyllands-Posten, at det ikke er partiskadelig virksomhed at stemme nej.Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Peter Ingemann Nielsen

BRUXELLES: Når der er trykket på valgknappen, står de ungdomspolitisk aktive ofte klar med plakater, flyers og kampråb for at hjælpe moderpartierne til succes.

Men sådan er det ikke nødvendigvis, når valgkampen handler om et EU-forbehold.

Hos de konservative fører ungdomspartiet nemlig kampagne for det stik modsatte af, hvad Søren Pape og resten af moderpartiet anbefaler i forhold til afskaffelsen af forsvarsforbeholdet. Søren Pape siger ja, ungdomslandsformand Christian Holst Vigilius nej.

"Vi ønsker ikke at bidrage til, at EU bliver en militær union. I hvert fald ikke mere, end den allerede er i dag. Når vi taler internationalt sikkerhedspolitisk samarbejde, ønsker vi at deponere al vores engagement og alle vores militære ressourcer i Nato-regi," siger Christian Holst Vigilius:

"Nogle af ja-partierne skylder at sige, hvad grænsen er for, hvad EU skal blande sig i. Det er i hvert fald grunden til, at vi synes, at det er godt, at vi har de her forbehold."

Det siger KU

"Danmark skal opretholde forsvarsforbeholdet. Således skal EU ikke beskæftige sig med militære opgaver, da EU ikke er en militær alliance. Det er Konservativ Ungdoms opfattelse, at militære opgaver i Danmarks tilfælde må ske igennem for eksempel NATO."


Kilde: KU's politiske program

På trods af uenigheden i spørgsmålet om forsvarsforbeholdet understreger den konservative ungdomsformand, at KU's støtte til Konservative er uændret. Han siger som eksempel, at der ikke er én KU'er, der ikke mener, at Søren Pape bør være Danmarks næste statsminister.

"Vi støtter fuldt op om Konservative, og på langt de fleste politiske områder er vi enige med dem. Men der er lige noget i forhold til EU. Generelt har KU det med at anbefale et nej til folkeafstemninger," siger den 23-årige landsformand.

På den ungdomspolitiske højrefløj er det kun Venstres Ungdom, der går ind for et ja til at afskaffe forsvarsforbeholdet.









0:000:00