Lars Løkke vil ikke stemme for rigsretssag mod Inger Støjberg

INSTRUKSSAG: Selv om tidligere V-formand Lars Løkke Rasmussen for nylig åbnede for at stemme for en rigsretssag mod Støjberg, er han nu landet på at stemme imod. Det er for usikkert, om hun kan dømmes, lyder argumentet.

Tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen kommer ikke til at lægge stemme til at rejse en rigsretssag mod Inger Støjberg (V) for hendes handlinger som daværende minister i hans regering.

"Der skal træffes et valg, selvom jeg med sikkerhed får på puklen for det og mange sikkert (bevidst) vil misforstå motiverne. Jeg har truffet mit: Jeg stemmer ikke for en rigsretssag," skriver Løkke på sin hjemmeside.

Den tidligere Venstre-formand, som nytårsdag forlod partiet og nu er løsgænger med nyt "politisk netværk", vurderer, at det er for usikkert, om Inger Støjberg vil ende med at blive dømt.

"Man anlægger ikke en rigsretssag, der vil beslaglægge 15 af højesterets 18 dommere en rum tid frem, for at finde ud af, om der kan straffes. Man anlægger en rigsretssag, hvis man føler sig overbevist om, at det fører til domsfældelse," skriver Lars Løkke i sit indlæg. 

Han sammenligner det med "en straffesag, hvor anklagemyndigheden ikke må rejse en sag, fordi det vil være rart lige at finde ud af, om den tiltalte er skyldig eller ej".

Vil sætte barren for lavt
Løkke gennemgår derefter nogle hovedkonklusioner fra dels Instrukskommissionen, som har undersøgt sagen om ulovlig adskillelse af unge asylpar, dels de advokater, som har rådgivet Folketinget i sagen. 

"Ud fra en samlet vurdering når jeg [...] selv den konklusion, at en rigsretssag meget vel kan føre til en frifindelse af Inger Støjberg," skriver Løkke.

Han mener, at en rigsretssag vil sætte barren for den slags sager for lavt, og at Folketinget i stedet bør udtrykke misbilligelse over for Støjbergs handlinger som minister.

"Min stemme for en alvorlig misbilligelse kan man i hvert fald regne med," skriver Lars Løkke Rasmussen og erkender, at "der har været en stædighed hos Inger Støjberg, som jeg også selv fejlagtigt har tolereret alt for længe".

Endelig beslutning på trapperne
Lars Løkke Rasmussens melding kommer aftenen før et gruppemøde i Venstre, hvor sagen formentlig vil være på dagsordenen. Også Socialdemokratiet holder gruppemøde og ventes at træffe en beslutning.

Senere på dagen torsdag forventes et møde mellem Folketingets partier om spørgsmålet.

Venstre har endnu ikke meldt ud, hvordan partiet vil forholde sig til en rigsretssag, men Jakob Ellemann-Jensen har sagt, at han "ultimativt" er klar til at støtte en rigsretssag for at få renset partiet.

Det vides heller ikke, om Ellemann vil stille gruppemedlemmerne fri til at stemme uafhængig af partilinjen.

Det er der gode argumenter for, at han vil, vurderer politisk kommentator Jarl Cordua:

Forrige artikel Regeringen forlænger alle coronarestriktioner Regeringen forlænger alle coronarestriktioner Næste artikel Skotske fiskere sejler deres fangst til Danmark for at undgå Brexit-bøvl Skotske fiskere sejler deres fangst til Danmark for at undgå Brexit-bøvl