Magtkampe forsinker nationalistiske lederes drømme om en supergruppe i Europa-Parlamentet

Le Pen, Orban og Kaczynski har nu givet hinanden hånd på et forstærket samarbejde, men et ”topmøde” for nationalistiske ledere i Warszawa skabte ikke noget gennembrud for planer om at samles i en ny politisk gruppe.

Ungarns regeringschef, Viktor Orban, og den franske nationalistleder, Marine Le Pen, besøgte i weekenden Warszawa for at møde andre ledere på den yderste højrefløj.
Ungarns regeringschef, Viktor Orban, og den franske nationalistleder, Marine Le Pen, besøgte i weekenden Warszawa for at møde andre ledere på den yderste højrefløj.Foto: Wojtek Radwanski/AFP/Ritzau Scanpix
Thomas Lauritzen

BRUXELLES: Trods voksende fælles interesser spænder kontinentets vigtigste nationalistiske og nationalkonservative ledere stadig ben for sig selv i forsøget på at samle en ny magtfaktor i Europas folkevalgte forsamling.

”Diskussionerne gør gode fremskridt i retning af et bedre samarbejde mellem alle de patriotiske kræfter i Europa-Parlamentet,” sagde Frankrigs nationalistleder og præsidentkandidat, Marine Le Pen, efter et møde i Warszawa lørdag.

Men hverken hun, Ungarns leder Viktor Orban, eller formanden for Polens regeringsparti, Lov & Retfærdighed (PiS), Jaroslaw Kaczynski, kunne skjule, at deres ambitioner om at skabe en fælles politisk gruppe foreløbig er kørt fast.

Ifølge Altingets oplysninger er det især netop Kaczynskis parti, der stadig tøver med at danne gruppe sammen med blandt andre Le Pens Rassemblement National og det italienske Lega under ledelse af Matteo Salvini.

”Der foregår en hel del kampe bag kulissen om hvem, der i givet fald skal bestemme mest i sådan en bredere gruppe,” siger en kilde i den eksisterende gruppe, der hedder Identitet & Demokrati (ID):

”Muligheden for at lave en større, fælles gruppe eksisterer stadig, men måske bliver det først efter næste europaparlamentsvalg i 2024.”

Det er nødvendigt at vente på det rette øjeblik, hvor egoisme og frygt i partier og på nationalt niveau kan overkommes.

Matteo Salvini
Leder af det italienske nationalistparti Lega

Gruppen ID er domineret af Lega, Rassemblement National og det tyske nationalistparti Alternative Für Deutschland (AfD), og den har også deltagelse af for eksempel Belgiens Vlaams Belang, østrigske FPÖ og Dansk Folkeparti.

Det polske regeringsparti, PiS, dominerer i øjeblikket derimod en anden nationalkonservativ gruppe i Europa-Parlamentet ved navn ECR, som oprindelig blev skabt af de britiske konservative før Brexit.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00