Knuth: Indsatsen mod radikalisering skal skærpes

NYVALGT: Den tidligere soldat og diplomat Marcus Knuth, der er nyt folketingsmedlem for Venstre, vil kæmpe for en bedre asylpolitik og skærpet indsats mod radikalisering. 

Placeholder image
Marcus Knuth har en militær baggrund og var blandt andet kaptajn i Den Danske Kampgruppe, Helmand-provinsen i Afghanistan fra 2008 til 2009. Foto: Steen Brogaard/ft.dk

Venstre fik en ordentlig vælgerlussing 18. juni. Partiet måtte konstatere en tilbagegang på 12 mandater, og derfor er der kun blevet plads til enkelte nye ansigter i folketingsgruppen. Et af dem er 39-årige Marcus Knuth.

Han blev nummer to i Sjællands Storkreds og overhalede dermed det kendte venstremedlem Karsten Nonbo.

Lysten til at være dansk politiker opstod blandt andet, da Marcus Knuth arbejdede i Afghanistan som henholdsvis soldat og diplomat.

“Derude kom jeg i første omgang i berøring med de danske politikere, når de besøgte os soldater, men også vores udenrigstjeneste, ambassade med videre. Der gik det op for mig, at politikerne faktisk gjorde en kæmpe forskel,” fortæller Marcus Knuth.

Fakta
48 nyvalgte folketingsmedlemmer kan efter folketingsvalget 18. juni se frem til en hverdag på Christiansborg. Altinget har taget en snak med nogle af de nyvalgte medlemmer om, hvorfor de gik ind i politik, og hvad de forventer af de næste års arbejde i Folketinget. 

Læs interview med Laura Lindahl fra Liberal Alliance hermed Claus Kvist Hansen fra Dansk Folkeparti her og med René Gade fra Alternativet her

For eksempel oplevede han, hvordan de danske politikere var med til at sikre, at de danske soldater havde noget af det bedste udstyr tilgængeligt ude i felten.

Tilbage i Danmark traf han beslutningen.

“Jeg kommer fra Lolland, og da jeg vendte tilbage fra Afghanistan, så jeg, hvor svær en situation området var i. Hvert andet hus på Lolland var til salg, og folk flyttede derfra. Så tænkte jeg, jamen, hvorfor ikke prøve at komme i Folketinget og gøre en forskel - både for at udvikle Lolland-Falster og Sydsjælland, men også for at engagere mig i emner både med forsvar og udenrigspolitik.”

Absurd med Grimhøj-moskéen
Marcus Knuth er blevet bolig-, Grønlands-, integrations- og udlændingeordfører. Særligt på udlændinge- og integrationsområdet føler han, at han kommer med en masse viden, som han kan trække på.

De seneste år har han arbejdet som seniorrådgiver i Udenrigsministeriet, hvor han har koordineret Danmarks indsats mod terrorisme og ekstremisme i Afghanistan og Syrien. Tidligere har han desuden været kaptajn i Helmand-provinsen fra 2008 til 2009.

Marcus Knuth mener, at der er behov for markant at skærpe Danmarks indsats mod radikalisme.

“Bare for at give et praktisk eksempel, så jeg finder jeg det helt absurd, at vi i Danmark har Grimhøj-moskéen, som åbent er tilhænger af Islamisk Stat, som vel at mærke er det største terrorregime i nyere tid, og som det danske forsvar jo er indsat i egentlig krig imod.”

Mere medietid end kontortid
Marcus Knuth meldte sig ind i Venstre for cirka tre år siden, efter han i en kortere periode havde arbejdet for Venstres Jakob Ellemann-Jensen.

Og han er allerede kommet kraftigt i vælten, da han som integrationsordfører har skulle forsvare Venstre-regeringens planer om at indrykke skræmme-annoncer rettet mod flygtninge.

“Jeg må indrømme, at jeg troede, at der var lidt mere kontortid og lidt mindre medietid, men det her er jo også en helt exceptionel situation, fordi emnet har været meget oppe i en periode, hvor ministeren (Inger Støjberg, red.) også har været på ferie.”

Marcus Knuth forventer dog, at han helt generelt får en del samarbejde med udlændinge-, integrations- og boligminister Inger Støjberg og håber, at han kan komme med relevante indspark til ministeren med nogle af sine erfaringer fra udlandet.

Dokumentation

Blå bog: Marcus Knuth
Født 2. april 1976 i København.

Medlemsperiode
Folketingsmedlem for Venstre i Sjællands Storkreds fra 18. juni 2015.
Kandidat for Venstre i Vordingborgkredsen fra 2012.

Uddannelse og erhverv
Master of Public Administration (MPA), Harvard University, USA, 2013.
Master of Business Administration (MBA), IESE Business School, Spanien, 2007.
Bachelor i økonomi, University of Virginia, USA, 2002.
Løjtnantskolen, Hærens Kampskole, 1997.
IB student, 1995.

Seniorrådgiver, Danmarks Syrien-indsats, Udenrigsministeriet, Tyrkiet og Mellemøsten, fra 2014 til 2015.
Chef for EU's ambassadesamarbejde (IPCB/EUPOL), Afghanistan, fra 2010 til 2012.
Seniorrådgiver, Udenrigsministeriets Afghanistan-indsats, Afghanistan, fra 2009 til 2010.
Kaptajn i Den Danske Kampgruppe, Helmand-provinsen, Afghanistan, fra 2008 til 2009.
Associate, Lehman Brothers Investment Bank, London, fra 2007 til 2008.
Finansrådgiver, Cantor Fitzgerald & FXCM, London, fra 2002 til 2005.
Løjtnant og Premierløjtnant af Reserven, Gardehusarregimentet, fra 1997 til 1998.
Værnepligtig menig og sergent, Hæren, fra 1996 til 1997.

Andet
Har skrevet »Soldat og diplomat i Afghanistan«, Gyldendal, 2014.

Kilde: ft.dk


Omtalte personer

Marcus Knuth

Næstformand, Uddannelses- og Forskningsudvalget, MF (K)
ba.oecon. (Uni. of Virginia 2002), MBA (Uni. of Navarra 2007), MPA (Harvard Uni. 2013)

    Politik har aldrig været vigtigere
    Få gratis nyheder fra Danmarks største politiske redaktion
    Ved at tilmelde dig Altingets nyhedsbrev, accepterer du vores generelle betingelser