Mere end 210.000 vælgere har forladt Venstre til fordel for Konservative: ”Det er den største vælgervandring mellem to partier i 15 år”

Størstedelen af Konservatives medvind består af frafaldne V-vælgere. Vandringen mellem de to borgerlige partier er så stor, at valgforsker ikke har set mage i mindst 15 år.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Historisk mange vælgere er gået fra Venstre til Konservative.

Det viser en ny analyse af vælgervandringerne, som professor Kasper Møller Hansen har lavet for Altinget på baggrund af data fra Kantar Gallup og Epinion.

211.421 af de vælgere, som satte kryds ved Venstre i juni 2019, vil nu stemme på Konservative. Det svarer til, at fem procent af hele vælgerkorpset er flyttet mellem de to partier.

”Det er helt sindssygt mange vælgere. Det er den største vælgervandring mellem to partier i 15 år,” siger Kasper Møller Hansen.

Den nuværende vælgervandring mellem de to partier er større end vælgervandringen mellem Venstre og Dansk Folkeparti ved folketingsvalgene i 2019 og 2015 og mellem Venstre og Konservative i 2011, fortæller valgforskeren.

I 2015 flyttede fire procent af dem, som stemte Venstre i 2011, sig til Dansk Folkeparti. I 2019 var det omvendt. Og fra valget i 2007 til 2011-valget skiftede 3,5 procent af vælgerne fra Konservative til Venstre.

Artiklen fortsætter efter grafikken.

Konservative skal dog vente med at poppe champagnen. Det er langt fra sikkert, at de tidligere V-vælgere bliver hængende, siger Kasper Møller Hansen.