Mette Abildgaard: En god fodboldspiller bør være et godt forbillede

POLITIKERNES VM: Mette Abildgaard (K) er passioneret omkring fodbold. Faktisk så meget, at hun under sin åbningsdebat i Folketinget i oktober sidste år havde klædt sig i rød-hvide farver, fordi Danmark skulle spille VM-kvalifikationskamp kort efter hendes tale.

Mette Abildgaard holder med hjemmeholdet AC Horsens, som hun siden barneårene har heppet på, grædt og jublet med, hver gang de har vundet eller været lige ved og næsten. Det er det fede ved fodbold – alting kan ændre sig på få minutter, siger hun. 

Hvorfor er fodbold fedt?

"Fodbold er fedt, fordi det er nemt at følge med i. Det en overskuelig sport. Det er også en højintensiv sport. Den sidste kamp, jeg så, var mellem Horsens og Brøndby, hvor Brøndby tabte mesterskabet. Jeg så den på en lille telefonskærm, og de sidste minutter vendte det hele på hovedet. Det er jo helt sindssygt og dét, som er så fedt ved fodbold."

Hvad er din største fodboldoplevelse?

"En af de kampe, jeg særligt kan huske, er VM-kvartfinalen mod Brasilien i 1998. Vi tabte 3-2, men vi kom foran 1-0, hvor det så ud, som om vi kom videre, og det var i forvejen helt vildt, at vi var kommet i en kvartfinale. Det er en af de store oplevelser, jeg kan huske. Følelsen af, at Danmark var en underdog, som førte mod Brasilien – også selvom det var for en kort stund."

Hvad er din værste fodboldoplevelse?

"Det gjorde meget ondt i hjertet på mig, da Horsens i 2013 tabte til Brøndby i sæsonens sidste superligakamp og rykkede ned. Og så har jeg selv spillet mange kampe, der er endt 21-4, hvor jeg selv har været målmand. Så jeg har også mine nederlag med sporten."   

Hvem er for dig den største fodboldspiller nogensinde?

"Der har været nogle store sportslige stjerner såsom Ronaldo og Messi, men de har jo også allesammen haft ting med i bagagen, som har gjort dem til dårlige forbilleder. For mig er det meget vigtigt, at man ikke kun kigger på talentet, men også på, hvordan talentet forvaltes, og hvordan man er et godt forbillede for unge mennesker."

"Fodbold er en af de sportsgrene, hvor der er allerflest unge mennesker, som ser op til én. Derfor betyder det noget, hvordan man er uden for banen. Jeg kan ikke pege på én specifik spiller, men nogle af de danske kvindelige spillere såsom Nadia Nadim og Pernille Harder er megaseje. De er fantastiske forbilleder."

Hvornår har du sidst været på stadion?

"Jeg var sidst på stadion til en superligakamp i Parken for 3-4 måneder siden."

Hvordan skal du se VM-slutrunden?

"Jeg er ret begejstret for storskærmsarrangementer. Det har jeg tit været til i København. Og så skal jeg se det med min kære mand, som er en meget dedikeret fodboldfan og samtidig rigtig god til at sætte scenen for kampen."

Synger du med på nationalsangen, når du ser kampen hjemme i stuen eller på storskærm?

"Ja, ja, ja – jeg er konservativ, for pokker! Det er med hånden på hjertet og op at stå. Hvordan kan du overhovedet spørge om det? Jeg har også gerne en landsholdstrøje på."

"Ved åbningsdebatten i oktober spillede Danmark en vigtig VM-kvalifikationskamp under min tale, så jeg byggede en masse fodboldmetaforer ind i min tale, og det, syntes folk, var vildt sjovt. Jeg ville også have taget en landsholdstrøje på på talerstolen, men det må man jo ikke i Folketingssalen. I stedet købte jeg en rød kjole og tog en hvid skjorte indenunder, så de rød-hvide farver var på plads."

Hvad tænker du om, at VM i år bliver holdt i Rusland og næste gang i Qatar?

"Jeg tænker, at der både er fordele og ulemper ved det. Det kan være med til at sende et signal om, at man legitimerer nogle styrer, som i den grad er mangelfulde, hvad angår demokrati og borgerrettigheder, hvilket er bekymrende. Omvendt har vi også tidligere set, at placeringen af store sportsbegivenheder har ført noget positivt med sig, fordi hele verdens øjne hviler på nationen. Jeg tror aldrig selv, jeg ville overveje at rejse til eksempelvis Rusland og bakke op om det på den måde." 

Hvilket land holder du med til VM?

"Jeg holder selvfølgelig med Danmark, men jeg kommer også til at heppe på Island. De var så fede til EM med deres energi og gejst, og jeg er imponeret over, at et så lille land, med så få fodboldbaner og mennesker, kan klare sig så godt. Det er deres første VM nogensinde, og det bliver så spændende at følge."

 

,

Forrige artikel Tommy Ahlers er blevet folketingskandidat Tommy Ahlers er blevet folketingskandidat Næste artikel Her er regeringens stresspanel Her er regeringens stresspanel