Ministerier udbetaler rekordstore bonusser til embedsværket

I 2021 udbetalte ministerier knap 600 millioner kroner i resultatløn og engangsvederlag til topchefer og ansatte. Det er en stigning på 55 procent siden 2012. Professor tvivler på, at det offentlige får bedre præstationer for pengene.

Embedsmænd på tværs af ministerier kan modtage engangsvederlag og resultatløn for at yde ekstraordinære indsatser, merarbejde og mærkbare resultater.
Embedsmænd på tværs af ministerier kan modtage engangsvederlag og resultatløn for at yde ekstraordinære indsatser, merarbejde og mærkbare resultater.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Sine Riis Lund

Topchefer og ansatte i ministerier er blevet præmieret for at levere ekstraordinære indsatser for et rekordbeløb i 2021.

Faktisk er den præstationsafhængige løn vokset konstant fra 2012 til 2021 i ministerier fra 383 til 593 millioner kroner, svarende til en stigning på 55 procent på ti år.

Det viser tal fra Økonomistyrelsen, som Altinget har fået aktindsigt i fra Medarbejder- og Kompetencestyrelsen.

Tallene dækker både ansatte og chefer, og det er særligt engangsvederlag og resultatløn til de ledende medarbejdere, der vækker debat.

For eksempel da det i Ekstra Bladet kom frem, at Statsministeriets departementschef Barbara Bertelsen fik 125.000 kroner i engangsvederlag for sit arbejde i 2020.

“Man kan fortolke udviklingen på forskellige måder, men den kritiske version er, at det er en måde at få løn på, altså en skjult lønforhøjelse, for især ledende medarbejdere for noget arbejde, de alligevel skal lave,” siger Kurt Klaudi Klausen, der er professor i offentlig organisation og ledelse fra Syddansk Universitet.

Præstationsafhængig løn dækker i hovedsagen over resultatløn og engangsvederlag, hvor engangsvederlag er det mest udbredte, mens resultatløn mest anvendes i de høje lønrammer, særligt til styrelsesdirektører.

De seneste to år har corona i den grad præget Danmark og arbejdsvilkårene i centraladministrationen, og for Enhedslisten er der stor forskel på, om den yngste fuldmægtig får et engangstillæg for at have arbejdet 70 timer om ugen under corona, eller om bonusserne går til de højestlønnede.

0:000:00