Ministrene overtager forhandlinger på COP27 onsdag. Her er de største knaster

Der er tre dage tilbage på klimatopmødet i Egypten, når det onsdag er politikerne og ikke embedsmændene, der skal lede COP-forhandlingerne.

Foto: Mohammed Salem/Reuters/Ritzau Scanpix
Rasmus Raun Westh

SHARM EL-SHEIKH: Embedsmændene har været i forlænget spilletid i klimaforhandlingerne i Sharm el-Sheikh.

Normalt tager politikerne over i COP-mødernes anden uge. Til COP27 indkalder det egyptiske formandsskab først ministrene onsdag. Altså vil der være tre dage tilbage, inden klimatopmødet formelt skal slutte fredag.

Ifølge Earth Negotiations Bulletin kan der være tale om et rekordhøjt antal forhandlingsspor, der stadig er uforløste.

Her er et udpluk af de vigtigste ting, der bliver forhandlet om.

COP27 begyndte med en sejr til udviklingslandene, da tab og skader officielt kom på programmet. Begrebet dækker over økonomisk kompensation til de lande, der er hårdest ramt af klimaforandringer, men som er 'uskyldige', fordi de historiske udledninger er kommet fra de rige lande. Det oversvømmede Pakistan er et godt eksempel.

Det er indtil videre 'bare' en processejr, og udviklingslandene fik en ny en af slagsen mandag og tirsdag, hvor de første udkast og bidrag til egentlige aftaletekster blev offentliggjort.

Tirsdag aften lignede det lidt et Google Doc fra et gruppearbejde, der endnu ikke er overstået.

Bemærkelsesværdigt har modstanderne mod en global fond til tab og skader fået en ny allieret på COP27, nemlig Sveriges nye borgerlige klimaminister, den 26-årige Romina Pourmokhtari.

Pourmokhtaris modstand står i kontrast til EU's klimakommissær, Frans Timmermans, der sagde, at EU "byggede broer" for at finde en løsning på tab og skader.