Nu er der sat dato på afstemningen om Messerschmidts immunitet

Folketinget skal stemme om DF-formand Morten Messerschmidts immunitet tirsdag i næste uge. Derefter kan han igen blive tiltalt i Meld- og Feld-sagen, som for anden gang skal føres i byretten.

Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Katrine Falk LønstrupEmma Qvirin Holst

I næste uge kan retssagen mod Dansk Folkepartis formand, Morten Messerschmidt, med al sandsynlighed sættes i gang.

Tirsdag forventes hans kollegaer i Folketinget nemlig at stemme for – igen – at fjerne hans parlamentariske immunitet.

Det oplyser Folketinget til Altinget, efter Udvalget for Forretningsordenen torsdag har afgivet en indstilling om, at der skal være afstemning i folketingssalen tirsdag klokken 13.00. 

Læs også

Morten Messerschmidt har allerede en gang fået ophævet sin immunitet, da et enigt folketing stemte for immunitetsophævelsen i april 2021, hvor han første gang stod over for rettergang i Meld- og Feld-sagen. Men efter folketingsvalget gælder den tidligere ophævelse ikke længere. 

Det har medført en forsinkelse i den nye retssag, som egentlig skulle være begyndt i Retten på Frederiksberg 16. november.

Dansk Folkepartis gruppeformand, Peter Kofod, frygter, at tidspunktet for afstemningen kan føre til endnu en udskydelse af retssagen, fordi retten dermed ikke kan nå at afgøre sagen inden for de berammede retsdage.

Hvis det her giver anledning til, at sagen bliver skubbet, så har jeg ikke ord for, hvor skuffet jeg er,” siger han til TV 2.

Gentagelse af samme sag

Efter Morten Messerschmidt fik ophævet sin immunitet tilbage i 2021, blev sagen ført i Retten i Lyngby, hvor DF-formanden fik en dom på seks måneders betinget fængsel.  

Tre måneder senere vurderede Østre Landsret dog, at sagen skulle gå om. Det skyldtes, at dommeren Søren Seerup, der kendte Morten Messerschmidt skyldig, kunne betragtes som inhabil i sagen på grund af nogle tilkendegivelser og kommentarer om Dansk Folkeparti på Facebook. 

Sagen mod Messerschmidt, som nu skal føres i Retten på Frederiksberg, består ifølge anklageskriftet af to elementer. For det første er Messerschmidt tiltalt for at have givet vildledende oplysninger til EU om en påstået EU-konference i 2015 for at opnå tilskud, selvom mødet reelt var et sommermøde i Dansk Folkeparti. Og for det andet er han tiltalt for at have fremstillet en falsk kontrakt og fået en DF-ansat til at underskrive sig som hotelchef. 

Ifølge Retten på Frederiksberg vil sagen i overvejende grad blive en gentagelse af den allerede gennemførte sag fra 2021.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Messerschmidt

Partiformand (DF), MF
cand.jur. (Københavns Uni. 2009)

0:000:00