Ny måling: Socialdemokratiet fastholder stor opbakning trods minksag og ministerfyring

POLITISK INDEKS: Efter en måned, som har stået i minkens tegn og kostede regeringens første minister, er opbakningen til regeringspartiet fuldstændig intakt. ”Hvis det holder, skal nogle af de politiske lærebøger skrives om,” siger Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

Foto: Mads Nissen/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Minksagen blev S-regeringens allerførste møgsag. Men den har indtil videre ikke sat sit spor blandt vælgerne.

Det er fortsat næsten hver tredje dansker, som vil sætte kryds ved Socialdemokratiet, hvis der var valg i dag.

Det viser en ny måling foretaget af Epinion for Altinget og DR Nyheder.

Ifølge målingen står regeringspartiet til at få 31,5 procent af stemmerne. Det er samme niveau, som partiet stod til i Epinions forrige måling. Den måling er fra oktober og dermed før minksagen og Mogens Jensens (S) farvel til posten som fødevareminister.

Hvis den økonomiske politik bliver restriktiv de kommende år, kan Ellemann håbe på intern splid i rød blok. Men lige nu ser det meget, meget svært ud for ham.

Erik Holstein
Altingets politiske kommentator

Læs også

Overraskende status quo
Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, kalder det overraskende, at sagen ikke kan spores blandt vælgerne:

”Hvis det her holder, skal nogle af de politiske lærebøger skrives om. En så klar fejl og en måneds dårlig presse plejer at bonne ud ved meningsmålingerne,” siger han og tilføjer:

”Det kan det stadig nå at gøre, for der kan nogle gange gå noget tid, før den slags sætter sig i målingerne. Men jeg tror faktisk ikke, det kommer til at ændre sig meget.”

Altingets kvalitetsvejede snit af målingerne i november, som er lavet af professor Kasper Møller Hansen, viser ligeledes, at regeringspartiet indtil videre har fastholdt sin store opbakning.

Artiklen fortsætter efter grafikken.

Kampen mod corona er vigtigere for vælgerne
Regeringens håndtering af minksagen har skabt kritiske røster fra både højre og venstre i Folketinget. Men når sagen ikke har samme effekt på regeringens egne vælgere, kan det skyldes, at vælgerne mest af alt ser den som en fejltagelse foretaget i en presset tid, lyder vurderingen fra Erik Holstein.

”De fleste vælgere ser givetvis minkskandalen som en dum fejl, der er begået i en hektisk og presset situation. De ser det som en regering, der gik i panik, fordi man frygtede for folkesundheden. Det ser vælgerne mildere på end noget, der lugter af personlig berigelse som Løkkes fedtede bilag,” siger han og tilføjer:

”Kampen mod coronaen er simpelthen det vigtigste for vælgerne, ikke mindst nu hvor smittetallene bare stiger og stiger. Det er langt farligere for regeringen, hvis den kan kritiseres for at miste grebet i kampen mod epidemien.”

Nye Borgerlige har fået rollen ”som den store hvide haj”
Socialdemokratiets fortsatte store opbakning betyder samtidig, at rød blok fastholder sin markante føring overfor oppositionen. Hvis der var valg i dag, ville de røde partier få 95 mandater, mens de blå ville få 80.

Men styrkeforholdet ville blive ændret internt i oppositionen med et valg nu. Vælgerne bevæger sig nemlig i blå blok. Nye Borgerlige fortsætter den opadgående kurve, som partiet har haft i de seneste par måneder, og står nu til 7,8 procent af stemmerne. Det vil ifølge målingen gøre Nye Borgerlige til Folketingets fjerdestørste parti, og det er et markant spring fra de 2,4 procent, som partiet fik ved folketingsvalget for halvandet år siden.

”Nye Borgerlige har i flere måneder aspireret til Borgens gazellepris. Det skyldes meget Vermunds stærke retoriske evner og partiets evne til at komme i medierne, både de traditionelle og de sociale,” siger Erik Holstein.

Fremgangen sker især på bekostning af Dansk Folkeparti, som har haft en nedadgående kurve siden valget, og i denne måling står partiet til 5,8 procent.

”I forhold til Dansk Folkeparti har Nye Borgerlige fået rollen som den store hvide haj, der gnasker løs af sit bytte. Og den udvikling har DF’s årsmøde overhovedet ikke ændret på,” siger Erik Holstein.

Artiklen fortsætter efter grafikken.

Det ser meget, meget svært ud for Ellemann
Mens Nye Borgerlige bevæger sig opad, står Venstre i stampe på 17,6 procent. Hvis tallene ikke ændrer sig, vil det give partiet det dårligste valgresultat i 30 år.

Venstre har derfor god grund til at håbe, at der stadig går en rum tid, før statsminister Mette Frederiksen trykker på valgknappen. Ifølge Erik Holstein er der nemlig ikke meget, som tyder på, at partiet kommer over 20 procent igen lige med det samme.

”Ellemann er stadig for usikker, og de interne modsætninger i partiet er for store. Man skal dog lige huske, at Løkke også lå og rodede på 17-18 procent i store dele af sidste valgperiode,” siger Erik Holstein.

Hvordan kan Venstre bevæge sig opad igen? 
”Der er ingen mirakelkur, for V kan ikke længere slå S på udlændingepolitikken, og S står også stærkere på centrale områder som sundhed og velfærd. Men Ellemann skal et niveau op og prøve at finde tilbage til noget af den flabede charme, han viste som politisk ordfører,” siger Erik Holstein og tilføjer:

”Han har i det mindste fået samlet blå blok, og det er selve forudsætningen for at opstille et alternativ. Hvis den økonomiske politik bliver restriktiv de kommende år, kan Ellemann håbe på intern splid i rød blok. Men lige nu ser det meget, meget svært ud for ham.”

Dokumentation

Bag målingen

Denne undersøgelse er udarbejdet på baggrund af i alt 1.692 gennemførte interviews med danskere på 18 år og derover. Interviewene er indsamlet henholdsvist som telefoninterviews og online på Epinions Danmarkspanel 1.-8. december 2020.

Den statistiske usikkerhed for de enkelte partier

Socialdemokratiet 2,2 %
Radikale 1,2 %
Konservative 1,4 %
Nye Borgerlige 1,3 %
SF 1,2 %
Veganerpartiet 0,3 %
Liberal Alliance 0,9 %
Kristendemokraterne 0,6 %
Dansk Folkeparti 1,1 %
Venstre 1,8 %
Enhedslisten 1,2 %
Alternativet 0,2 %

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erik Holstein

Politisk kommentator, journalist, Altinget
journalist (DJH 1990)

0:000:00