Østrig har indekseret børnechecken

TRODS: Det østrigske parlament har givet grønt lys til, at der kan skæres i børnepenge, der sendes ud af landet, på trods af strenge advarsler fra EU.

BRUXELLES: ”Vi behandler alle børn ens. Det kommer bare an på, hvor de bor.”

Sådan sagde familieminister Juliane Bogner-Strauß fra Østrigs borgerlige ÖVP, efter et nyt sæt regler for familieydelser blev godkendt i det østrigske Nationalråd onsdag.

De nye regler indekserer børnepenge optjent af EU-borgere på det østrigske arbejdsmarked, så de beskæres, hvis de sendes til lande med lavere leveomkostninger, og omvendt øges, hvis de sendes til rigere lande.

Regeringen regner med at kunne spare omkring 850 millioner kroner årligt ved den øvelse.

Dermed gør østrigerne det, som den danske regering uden held i årevis har kæmpet for at få lov til på EU-plan – bare uden at spørge EU-Kommissionen først.

På kant med EU-retten
Alt taler også for, at østrigerne dermed bevæger sig ud på direkte kollisionskurs med EU-reglerne.

Over for den østrigske avis Kurier affyrede talsmanden for beskæftigelseskommissær Marianne Thyssen, Christian Wigand, et varselsskud over for østrigerne.

”En indeksering er ikke tilladt efter EU-retten. Det har EU-Domstolen stadfæstet. Det er et spørgsmål om fairness. Når en arbejdstager bidrager med at indbetale til det nationale velfærdssystem, kan de også forvente sig de samme ydelser,” sagde han tidligere på ugen.

Ved et pressemøde i Bruxelles torsdag nøjedes Kommissionen med at notere sig beslutningen og levere det standardsvar, som den altid kommer med som reaktion på noget, som kan være i konflikt med EU-reglerne.

”Kommissionen vil nu analysere loven grundigt for at vurdere, om den er forenelig med EU-lov,” sagde talskvinde Mina Andreeva.

Stor dansk interesse
Indekseringen blev lanceret tilbage i januar i regeringsgrundlaget for koalitionen mellem det borgerlige ÖVP-parti og det højrenationalistiske Frihedsparti.

Allerede dengang erklærede en række danske politikere over for Altinget sig vældigt interesserede i de nye regler. Men EU-eksperter i både Østrig og Danmark konkluderede, at det med stor sandsynlighed ville ende med en stævning ved EU-Domstolen.

Både Dansk Folkeparti og Liberal Alliance gjorde dog klart, at de var villige til at følge i østrigernes fodspor og udfordre EU-Kommissionen.

Rammer østlande
Indekseringen kommer først og fremmest til at ramme familier i de fattigere lande i regionen. Flest penge sendes i dag til børn i Ungarn, Slovakiet, Polen, Rumænien, Slovenien og Tjekkiet.

Tal fra det østrigske nyhedsbureau, APA, viser, at der i 2016 sendtes i alt 273 millioner euro – omkring to milliarder kroner - til 132.000 børn uden for Østrig. Her er det altså målet at spare omkring 114 millioner euro med de nye regler.

I et eksempel gengivet hos nyhedsbureauet AFP forklares det, at børnechecken for en treårig i Østrig vil beløbe sig til omkring 1282 kroner om måneden. Bor barnet i Ungarn, vil den reduceres til cirka 722 kroner, mens et barn i Rumænien vil få 634 kroner. 

Forrige artikel Ny måling: Danskernes bekymring for klimaforandringerne vokser Ny måling: Danskernes bekymring for klimaforandringerne vokser Næste artikel Dagens overblik: Regeringen får skarp kritik for at forhale skatteundersøgelse Dagens overblik: Regeringen får skarp kritik for at forhale skatteundersøgelse