OK-veteran Fock: Løhde ligger, som hun har redt

INTERVIEW: Overenskomstkrisen kalder på selvransagelse i regeringen, mener Josephine Fock, der som tidligere topforhandler har lagt arm med tre finansministre. Nu bryder hun med åbne øjne princippet om, at politikere skal blande sig uden om.

Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Søren Elkrog Friis

Egentlig havde hun besluttet at holde sin mund. For som chef for de statsansattes forhandlingsfællesskab gennem mange år kender hun om nogen princippet om, at politikere skal blande sig uden om og overlade overenskomstforhandlingerne til arbejdsmarkedets parter.

Men nu kan Josephine Fock ikke holde tæt længere.

"Jeg har på nærmeste hold oplevet, hvordan Finansministeriet har strammet grebet om forhandlingerne både på det statslige og kommunale område. Så min ambition er at synliggøre, at der er sket et skred, som udhuler den danske model," siger hun.

Mere politisk topstyring
I en klumme i Altinget i dag skriver Josephine Fock, at overenskomstforhandlingerne i dag er styret af regeringen og er blevet så politiserede, at det kalder på politiske holdninger og reaktioner.

Der er sket et skred, som udhuler den danske model.

Josephine Fock
Finansordfører mm., Alternativet

Læs mere: Fock: Det er politikernes ansvar at støtte op om de offentligt ansatte

Før hun sprang ud som politiker, har Josephine Fock forhandlet offentlige overenskomster over for finansministre som Bjarne Corydon (S), Claus Hjort Frederiksen (V) og Lars Løkke Rasmussen (V).

Da hun grundlagde Alternativet sammen med Uffe Elbæk i 2013, havde hun tidligere på året siddet over for Bjarne Corydon i de forhandlinger, som kulminerede med den dramatiske lockout af lærerne og det efterfølgende regeringsindgreb.

"Tidligere var der et vist råderum for de statslige forhandlere. Men med dannelsen af Moderniseringsstyrelsen i 2011 og fremefter har jeg oplevet, hvordan forhandlingerne er blevet trukket ekstremt tæt på Finansministeriet. Det svarer næsten til, at man forhandler direkte med den regering, som i sidste ende skal lave et lovindgreb, hvis ikke man kan blive enige. Og det er et problem," siger hun.

Musketered født af mange års pres
I 2015 lagde hun igen arm med den tidligere socialdemokratiske finansminister kort før det folketingsvalg, som sendte Lars Løkke Rasmussen tilbage i Statsministeriet, og Alternativet ind i Folketinget med hende selv som gruppeformand.

Det er er en grundsten i den danske model, at politikere ikke skal blande sig i overenskomstforhandlinger – og du har selv tilbudt at give det her interview. Hvorfor det?

"Det er nyt, at man har en total musketered på tværs af sektorer. Det er for mig at se en reaktion på det pres, som de offentligt ansatte har været pålagt gennem mange år med nedskæringer, øget bureaukrati, mangel på tillid og strammere styring fra Finansministeriets side. Det synes jeg godt, at jeg må have en politisk mening om," siger Josephine Fock.

Så når Ziegler, Løhde eller senest Kristian Wendelboe offentligt brokker sig over, at musketereden gør det umuligt at forhandle på de enkelte områder, så ligger de bare, som de selv har redt?

"Ja, det er i hvert fald en konsekvens af den meget markante politiske styring, der er sket fra Finansministeriets side," siger hun.

Lockout afspejler ulige magtforhold
Den omfattende lockout, som de offentlige arbejdsgivere har varslet i de aktuelle forhandlinger, afspejler også et ulige magtforhold, mener Josephine Fock.

"Både strejkevåbnet og lockouten er legitime værktøjer i den danske model, men man har aldrig før set en 100 procents lockout. Det kan organisationerne ikke holde til i særlig lang tid, og den danske model overlever kun, hvis der er balance mellem parterne," siger hun.

Men hvad skal vi så stille op med den danske model, hvis ikke den virker ordentligt på det offentlige arbejdsmarked?

"Jeg synes, at regeringen skal sætte sig ned og ransage, om de fortsat mener, at de skal have fingrene så langt nede i forhandlingsmaterien, som de har nu."

I Sverige har man forsøgt at afpolitisere de offentlige overenskomstforhandlinger ved dannelse af Arbejdsgivarverket, som fungerer med armslængde-princip til staten. Er det noget, vi bør kigge nærmere på?

"Det mener jeg, at overenskomstparterne er bedst til at definere i dansk sammenhæng, men der er ingen tvivl om, at i min tid så vi med interesse på arbejdsgivarverket, så det er da en model, som man skal overveje," siger Josephine Fock.

Alle Alternativets folketingsmedlemmer har nu stillet deres Facebook-profil til rådighed for offentligt ansatte. Så jeg bliver nødt til at spørge igen, hvad blev der af princippet om at blande sig uden om som politiker?

"I Alternativet vil vi gerne støtte de offentligt ansatte i, at de er presset. Det synes vi også, at de er. Og det er jo et resultat af politiske beslutninger."

Så I prøver ikke at presse arbejdsgiverne til at strække sig lidt for at lande en aftale?

"Nej. Jeg vil ikke tage stilling til, hvor stor en lønudvikling der skal være, om den betalte frokostpause skal skrives ind i overenskomsten eller ej, eller hvordan arbejdstidsaftalen for lærerne skal se ud. Det har jeg ingen forudsætninger for, for jeg ved ikke, hvad der foregår ved forhandlingsbordet. Men jeg har lov til at støtte de offentligt ansatte som politiker."

Det er du jo ikke den eneste, der gør. Er det også Finansministeriets skyld, at så mange politikere blander sig?

"Ja, det tror jeg faktisk. Med de markante udmeldinger, som Sophie Løhde er kommet med i pressen, og med det, som KL's direktør (Kristian Wendelboe, red.) var ude og sige den anden dag, får vi altså et meget mudret billede. Så jeg vil tillade mig at mene, at Løhde ligger, som hun selv har redt."

Ville det her se anderledes ud med en rød regering?

"Nej, det tror jeg ikke. I hvert fald ikke med S i spidsen. Det har jeg jo oplevet på tætteste hold med Bjarne Corydon. Det ville være fuldstændig det samme."

Men Bjarne Corydon er jo ude af billedet nu ...

"Ja, men så har vi jo en Henrik Sass Larsen, som jeg tænker har præcis de samme holdninger. Så jeg tror ikke, at der blæser mildere vinde fra socialdemokraterne."

Så hvad vil I gøre i Alternativet?

"Forhåbentlig ender vi med en forhandlingsløsning, men optakten har mildest talt været uskøn, så der skal jo ske et eller andet. Vi kan ikke gentage det her forløb næste gang. Så der skal være en selvransagelse i regeringen, og arbejdsmarkedets parter må tænke over, om man kan finde en ny forhandlingsmodel. Det er en diskussion, som vi alle sammen skal tage del i – så selvfølgelig skal vi også lægge hovederne i blød i Alternativet," slutter Josephine Fock.

Dokumentation

Blå bog: Josephine Fock

Folketingsmedlem for Alternativet i Østjyllands Storkreds fra 18. juni 2015.

Parlamentarisk karriere
Finansordfører, retsordfører, udlændingeordfører, integrationsordfører, indfødsretsordfører og grundlovsordfører. Forkvinde for Alternativets folketingsgruppe 2015-2017.

Erhverv
Sekretariatschef, OAO – Offentlige Ansattes Organisationer, fra 2007 til 2015.
Sekretariatschef, CFU – det centrale forhandlingsfællesskab på statens område, fra 2007 til 2015.
Sekretariatschef, Sundhedskartellet, fra 1999 til 2007.
Forhandlingschef, Dansk Sygeplejeråd, fra 1999 til 2007.
Chefkonsulent, Akademikernes Centralorganisation, fra 1996 til 1999.
Faglig sekretær, Dansk Psykolog Forening, fra 1994 til 1996.
Projektmedarbejder, KODA, fra 1993 til 1994.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Josephine Fock

Fhv. politisk leder, Alternativet
cand.jur. (Aarhus Uni. 1993)

0:000:00