OK18: Løhde tøver med eftersyn af den danske model

ARBEJDSMARKED: Mette Frederiksen vil ”forny den danske model” efter det dramatiske OK18-forløb. Men der landede jo overenskomstaftaler, og det viser, at den danske model fungerer, siger innovationsministeren, som efterlyser konkrete forslag fra S.

Flere har efterlyst en justering af den danske model, men initiativet kommer ikke i første omgang fra Sophie Løhde. Hun beskylder Mette Frederiksen for at ville score "billige point" op til 1. maj.<br>
Flere har efterlyst en justering af den danske model, men initiativet kommer ikke i første omgang fra Sophie Løhde. Hun beskylder Mette Frederiksen for at ville score "billige point" op til 1. maj.
Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Efter et usædvanligt langt og heftigt forhandlingsforløb om de nye overenskomster, hvor Danmark længe balancerede på randen af storkonflikt, har flere eksperter og politikere varslet justeringer af den såkaldt danske model. Altså modellen, hvor arbejdsmarkedets parter selv bliver enige om aftalerne uden politisk indblanding.

Men det lader ikke umiddelbart til, at initiativet til et eftersyn eller en opdatering af modellen vil komme fra regeringen.

I en skriftlig kommentar til S-formand Mette Frederiksens forslag om at ”forny” den danske model siger innovationsminister Sophie Løhde (V):

”For mig at se er de overenskomstforlig, som er indgået på statens, regionernes og kommunernes områder, udtryk for, at den danske model fungerer. Det tog tid, men det lykkedes i sidste ende over hele linjen at lande forlig, som både de faglige organisationer og arbejdsgiverne kan se sig selv i.”

For mig at se er de overenskomstforlig, som er indgået på statens, regionernes og kommunernes områder, udtryk for, at den danske model fungerer.

Sophie Løhde (V)
Innovationsminister

Muligt at modellen skal ses efter i sømmene
Overenskomstaftalerne faldt på plads én for én hen over weekenden, og mandag kommenterede Mette Frederiksen så for første gang forhandlingerne, forløbet og altså selve den danske model.

Læs også

S-formanden nævner blandt andet, at det er en udfordring ved det nuværende system, at ”rollen som arbejdsgiver er blandet tæt sammen med rollen som regering og lovgiver. Især på det statslige område”.

Også eksperter og kommentatorer har peget på problemet i, at Sophie Løhde som innovationsminister og øverste chef for Moderniseringsstyrelsen personligt har siddet med som topforhandler for staten. For det bringer i praksis regeringen og politikerne ind i et forhandlingslokale, de formelt skal holdes ude af.

Som Altinget tidligere har beskrevet, er der i Sverige mere armslængde mellem regeringen og den styrelse, som forhandler på statens vegne.

Men spørger man Sophie Løhde, hvad hun siger til at lade sig inspirere af den model, spiller hun bolden tilbage til Socialdemokratiet.

”Det er muligt, at den danske model skal ses efter i sømmene, og jeg ser frem til høre, hvordan Mette Frederiksen konkret forestiller sig, at modellen skal ændres. Det har hun indtil videre, så vidt jeg forstår, nemlig ingen konkrete bud på,” skriver ministeren til Altinget.

Billige point op til 1. maj
Sophie Løhde har også en replik eller to til den kradse kritik, som S-formanden mandag rettede mod regeringen, Løhde og Moderniseringsstyrelsen, som ifølge Mette Frederiksen havde gjort OK18-forhandlingerne unødigt svære.

Frederiksen beskyldte blandt andet Sophie Løhde for at have provokeret de offentligt ansatte ved at sige, at de fik for meget i løn. Og S-lederen sagde, at Moderniseringsstyrelsen havde udgjort en barriere i sig selv ved at åbne for at tage de statsansattes betalte spisepause.

”Mette Frederiksens angreb på Moderniseringsstyrelsen og dens medarbejdere er bemærkelsesværdigt, ikke mindst fordi hun som socialdemokratisk minister selv har været med til at oprette styrelsen. Derfor skal angrebet nok også ses i lyset af, at vi er tæt på 1. maj, og at socialdemokraternes formand desperat prøver at tage billige point hjem efter lukketid,” siger Løhde.

Hun kalder det ”absurd”, at Mette Frederiksen anklager Moderniseringsstyrelsen for at ville gøre op med den betalte spisepause.

”Det har styrelsen ellers gentagne gange sagt meget klart, at man hverken ville eller kunne,” lyder ministerens svar.

Hun siger, at der "intet overraskende" er i de krav, Moderniseringsstyrelsen bragte ind i forhandlingerne:

"Det er helt legitime arbejdsgiverkrav, som dels skal understøtte velfungerende arbejdspladser, og dels sikre, at staten vedvarende kan levere bedre og mere for skatteborgernes penge. Og det vil overraske mig, hvis Mette Frederiksen mener, at staten pludselig ikke skal agere som en ansvarlig arbejdsgiver," siger Sophie Løhde, som "ser frem til Mette Frederiksens mere konkrete forslag".

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Sophie Løhde

Indenrigs- og sundhedsminister, MF (V)
HA (kom.) (CBS 2007)









0:000:00