Overblik: Sådan bliver taxi-loven ændret

FAKTA: Transportminister Ole Birk Olesen har landet en bred aftale om en ny taxilov. Se hovedpunkterne her.

Regeringen med transportminister Ole Birk Olesen (LA) i front har torsdag landet en aftale om en ny taxilov. 

Bag aftalen står udover VLAK-regeringen også Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Radikale og SF, og den nye lov liberaliserer taxierhvervet.

Se hovedpunkterne i den nye aftale herunder:

- De nuværende fire tilladelser (taxi, limousine, offentlig servicetrafik og sygetransport) erstattes af én tilladelse til erhvervsmæssig persontransport, en såkaldt universaltilladelse. 

- Antalsbegrænsningen på taxitilladelser ophæves, så alle, der opfylder kravene til at kunne køre taxi, også har ret til at få en tilladelse.

- De nu gældende kommunegrænser for taxikørsel fjernes, så taxiselskaber kan operere på tværs af kommunegrænser over hele landet.

- Fremadrettet kan man drive taxi i selskabsform, så erhvervet sidestilles med andre erhverv.

- Kapitalkravet for universaltilladelsen til den første bil er 40.000 kr. og 20.000 kr. for tilladelsen til hver af de yderligere biler.

- De, der kører andre former for erhvervsmæssig personbefordring som fx offentlig servicetrafik og handicapkørsel, får nu mulighed for at køre taxi på de tidspunkter, de ikke varetager anden erhvervsmæssig personbefordring.

- Kommunerne kan udbyde taxibetjening i yderområder, så kommunerne betaler et beløb for, at taxiselskaberne til gengæld betjener yderområderne.

- Krav om erhvervskørekort afskaffes. Krav om førerkort opretholdes med en styrket chaufføruddannelse.

- Fastholdelse af krav om sædefølere, videoovervågning og taxameter.

- Det vil fortsat kræve en særlig indretning af køretøjerne, ligesom man som vognmand skal have tilladelse til at drive taxikørsel, og taxichauffører skal have et særligt førerkort

- Ændringerne i lovgivningen indføres gradvist, således at antalsbegrænsningen indføres over tre år, mens vognmændene får fem år til at tilpasse bilerne til de nye udstyrskrav.

- Den nye lov vil blive evalueret efter ét, tre og seks år for at følge, hvordan markedet og nye teknologiske muligheder udvikler sig.

- Der gennemføres flere evalueringer af loven: en evaluering af loven efter et år, efter tre år og efter seks år, så udviklingen på markedet følges.

Læs hele aftalen her.

Forrige artikel Overblik: Her er aftalen der skal sikre bedre lægedækning Overblik: Her er aftalen der skal sikre bedre lægedækning Næste artikel Konservativt nederlag: Regeringen dropper klimamål for 2030 Konservativt nederlag: Regeringen dropper klimamål for 2030