Josephine Fock: Bureaukrati og kontrol er en klam hånd, der holder os fast

SOMMERMØDE: Mennesket skal sættes fri fra statens kontrol og styring, sagde Alternativets leder, Josephine Fock, i sin tale til Altinget Sommermøde. Og så mener hun, at der stadig er behov for Alternativet for at holde regeringen fast på de store ord om den grønne omstilling.

Simon Engell Kjøller

Frihed.

Det ord var gennemgående i onsdagens sidste partiledertale på Altinget Sommermøde, der blev leveret af Josephine Fock (Alt).

”Alternativet betyder frihed,” lød det gentagne gange fra Alternativets politiske leder.

Josephine Fock ønsker sig mere samfund og mindre stat. En stat, som hun mener, tager mulighederne fra os.

”Alt for ofte står vi i situationer, hvor vi ikke har et reelt frit valg. I stedet drukner vi i bureaukrati, kontrol og styring. Som en klam hånd, der holder os alle fast,” sagde Josephine Fock i sin tale.

Den klamme hånd er den måde, staten styrer os. Den måde, vi har opbygget systemer, der fratager menneskers mulighed for det frie valg, forklarede hun i det efterfølgende interview med TV2 News’ Søren Lippert.

”Vi har bygget for mange systemer op. Vi vil sætte mennesket frit. I min verden må systemer aldrig blive vigtigere end os,” sagde Josephine Fock.

Alternativets leder bandt i interviewet også tillid og kontrol sammen med målet om grøn omstilling.

”Vi skal afhjælpe stress og sygdom, hvis vi skal have overskud til at lave den grønne omstilling, der er nødvendig. Det kræver frihed for det enkelte menneske,” sagde Josephine Fock i interviewet.

Vagthund for at nå klimamål
Efter fire ud af fem folketingsmedlemmer, herunder partistifter Uffe Elbæk, forlod Alternativet i marts og den ene nedslående meningsmåling efter den anden, har flere stillet spørgsmål ved partiets fortsatte eksistens og berettigelse.

Men Josephine Fock mener, at der stadig er brug for Alternativet i dansk politik.

”De andre partier er grønne i ord, men ikke så grønne i gerning,” sagde hun til Søren Lippert.

Josephine Fock stak i sin tale også regeringens mål om 70 procents CO2-reduktionen i 2030. Her forslog hun at reducere drivhusgasserne med 80 procent over de næste ti år.

”Regeringen er fodslæbende på klimaområdet. Vi er bekymrede for, om vi når de 70 procent. Vi vil være vagthunden og blive ved med at komme med de radikale løsninger,” sagde Josephine Fock under interviewet og afsluttede:

”Regeringen kan ikke lukke en klimalov uden os. Så kommer vi til at larme.”

Alternativet ønsker blandt andet at afvikle olieboringerne i Nordsøen og at afskaffe moms på økologiske og bæredygtige produkter.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Josephine Fock

Fhv. politisk leder, Alternativet
cand.jur. (Aarhus Uni. 1993)

0:000:00