Peter Hummelgaard: EM i 92 giver mig stadig kuldegysninger

POLITIKERNES VM: VM i fodbold ruller, og i den anledning har Altinget snakket med en række politikere om deres forhold til fodbold. Første i rækken er Peter Hummelgaard (S), som ser fodbold som en 90 minutter lang følelsesmæssig rutsjetur – og han nyder den.

Vi har glædet os til VM, og det samme har mange af Folketingets politikere.

Derfor bringer Altinget henover sommeren en artikelserie om politikernes forhold til fodboldsporten.

Vi begynder hos Socialdemokratiets måske største fodboldentusiast, Peter Hummelgaard. 

Hvorfor er fodbold fedt?

"For mig er det en måde at koble fuldstændig af på, og jeg synes, det er spændende, specielt når man følger nogle hold rigtig tæt. Det er hele følelsesregisteret, der bliver aktiveret. At man både kan lide og glædes med sit hold, gør, at det bare er et fantastisk spil."

Hvad er din største fodboldoplevelse?

"Den største oplevelse var, da jeg var dreng, og vi vandt EM i 1992. En ting var, at vi vandt, men det var også min første kollektive oplevelse med at se fodbold. Jeg havde aldrig været på stadion eller lignende før."

"Jeg var i Tivoli, hvor der var blevet smækket en storskærm op. Anders Bircow underholdt til at starte med, og han fik folk til at synge med på en masse sange og skabte en vild stemning. Jeg får stadigvæk kuldegysninger, når jeg ser de to scoringer i dag."

"Min andenstørste oplevelse var, da jeg for første gang var på Anfield (Liverpools hjemmestadion, red.) for tre år siden."

Hvad er din værste fodboldoplevelse?

"Det, tror jeg, var i Horsens for nogle uger siden. Alt var bygget op til, at Brøndby selv kunne afgøre mesterskabet. Det krævede bare, at vi vandt de sidste to kampe mod de to dårligste hold i mesterskabsspillet. Vi fører 2-0, men smider det hele væk, mens festen er i gang, på 10 minutter. Men det er det, fodbold kan. Der er highs and lows. Det er et frirum, hvor man kan gennemgå alle de mange følelser på to gange 45 minutter."


Hvem er for dig den største fodboldspiller nogensinde, og hvilken spiller har betydet mest for dig?

"I nogle af de første fodboldoplevelser, jeg havde som barn, var Preben Elkjær min store helt. Han var en angriber af Guds nåde, men også på grund af den flabethed han havde i spillet. Ham var jeg meget begejstret for. Selv de gange, han oplevede nederlag, formåede han at rejse sig igen, og det, synes jeg, er en væsentlig del af spillet. Det er jo en 90 minutters følelsesmæssig rutsjetur."

"Men den, jeg selv oplever som den største fodboldspiller nogensinde, er nok Steven Gerrard. Jeg har enorm respekt for spillere, som er dedikeret til den samme klub i en hel karriere og også efterfølgende, og at de samtidig integrerer sig i byen, området og lokalsamfundet. Og så var han en fantastisk spiller. Det er, da han begynder at blive rigtig stor for Liverpool, at jeg rigtig begynder at stemple ind som fan."

Hvordan blev du fan af Brøndby og Liverpool?

"Jeg blev fan af Liverpool i slutfirserne, fordi min kammerats far var stor fan af holdet."

"Grunden til, at jeg holder med Brøndby, er, at det var det store Københavnerhold især i 90’erne, hvor jeg blev stor nok til selv at tænde for fjernsynet. Kastrup, hvor jeg voksede op, minder meget mere om Vestegnen end Østerbro, så på den måde er det også et lokalt tilhør.

"Der er et stort sammenfald mellem dem, der holder med Brøndby, og dem, der holder med Liverpool. Liverpool er også en working-class klub, og det er historien om en klub, der engang var rigtig stor, og som hele tiden er lige ved og næsten.   

Hvornår har du sidst været på stadion?

"Det var sæsonens sidste hjemmekamp mod AaB på Brøndby Stadion i slutningen af maj."

Hvordan skal du se VM-slutrunden?

"Jeg skal se den på fjernsynet, når jeg kan. Og så kommer jeg sommetider på Amager Pub, hvor man kan sidde sammen med andre."

Synger du med på nationalsangen, når du ser kampen hjemme i stuen eller på storskærm?

"Ja, når jeg er sammen med andre. Hvis jeg bare sidder alene foran fjernsynet, så gør jeg ikke."

Hvilket land holder du med til VM?

"Jeg holder med Danmark, det er klart. Og når Danmark på et eller andet tidspunkt ryger ud, så holder jeg med England. Og så plejer de også at ryge ud, og så tager jeg bestik af situationen derfra. Men jeg håber, vi når langt."

Hvad tænker du om, at VM i år bliver holdt i Rusland og næste gang i Qatar?

"Jeg har store problemer med mange af de udfordringer og skandalesager, der er i forbindelse med FIFA. Man bliver selvfølgelig nødt til at acceptere, at hvis alle lande skal være med, så vil der være forbrydernationer iblandt. Det er sportens præmisser. At VM skal holdes i Rusland, har jeg et problem med, fordi jeg ikke bryder mig om Putinstyret."

"Men jeg har større problemer med, at det skal holdes i Qatar. For det første virker det ulogisk, at man holder det i et land, der ikke er egnet til, at man spiller fodbold. For det andet fordi man bøjer VM-kalenderen for at holde det i Qatar. For det tredje er det kvalmt, den måde Qatar-styret behandler de udenlandske gæstearbejdere, som skal bygge deres VM-stadion, og som dør som fluer i konstruktionsarbejdet."

Peter Hummelgaard

,

Forrige artikel Konservativ forsvarsordfører er ny minister Konservativ forsvarsordfører er ny minister Næste artikel Et konservativt fyrtårn takker af Et konservativt fyrtårn takker af