Pia Kjærsgaard står til at miste sin plads i Folketingets ledelse oven på fire partifællers exit

Det kan få konsekvenser for Pia Kjærsgaards plads i Præsidiet, at hendes parti går fra at være tredjestørst til syvendestørst. 

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Maja Hagedorn

For bare én valgperiode siden var Pia Kjærsgaard (DF) formand for Folketinget. En position, som formelt kun overgås af den siddende regent.

Nu står hun til helt at miste sin plads i ledelsen på Christiansborg, Præsidiet, hvor hun siden regeringsskiftet har været anden næstformand. Ledelsen udgøres nemlig af formanden og fire næstformænd, der kommer fra de fire største partier i Folketinget, som ikke har formandsposten. 

Fakta

Præsidiet består lige nu af følgende folketingsmedlemmer:

  • Formand Henrik Dam Kristensen (S).
  • Første næstformand Karen Ellemann (V).
  • Anden næstformand Pia Kjærsgaard (DF).
  • Tredje næstformand Trine Torp (SF).
  • Fjerde næstformand Rasmus Helveg Petersen (RV).

Kilde: FT.dk

Frem til mandag var Dansk Folkeparti det tredjestørste. Men efter at fire folketingsmedlemmer mandag har valgt at forlade DF, og partiet dermed ryger ned på 12 mandater, er det i stedet det syvendestørste. 

Dermed ser det med andre ord ud til, at Pia Kjærsgaards plads i Folketingets præsidium skal overtages af Konservative eller Enhedslisten, der begge har 13 mandater. Det er dog ikke lykkedes Altinget at få det endeligt bekræftet.

Læs også

Eks-DF’ere langer ud efter Pia Kjærsgaard

De fire DF’ere, som forlader partiet, langer hos DR blandt andet ud af partimoderen. Under det formandsopgør, som oven på Kristian Thulesen Dahls afgang fra posten har udspillet sig frem mod valget af Morten Messerschmidt som afløser i januar, har Pia Kjærsgaard bakket komplet op om den nu nyvalgte formand. 

Og oven på valget har hun langet ud mod de medlemmer, som ikke mener, at Morten Messerschmidt er den rette til at lede partiet. Det har vakt kritik.

Liselott Blixt kalder det over for DR "dobbeltmoralsk at fortælle, hvad andre må sige, mens hun går ud og siger rigtig mange ting selv". Samme toner lyder fra Lise Bech. 

Fakta

De forlader DF:

  • Sundhedsordfører Liselott Blixt (DF).
  • Beskæftigelsesordfører Bent Bøgsted (DF).
  • Fødevareordfører Lise Bech (DF).
  • Socialordfører Karina Adsbøl (DF).

Kilde: DR.dk

"Jeg har da aldrig oplevet sådan noget som det, der er foregået med Pia Kjærsgaard de seneste måneder. Hun synes, at hun kan tillade sig at opføre sig præcis, som det passer hende. Hun råber både af ansatte og folketingsmedlemmer," siger Lise Bech til DR.

Altinget forsøger at få en kommentar fra både Præsidiet og Pia Kjærsgaard.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pia Kjærsgaard

MF (DF), fhv. formand for Folketinget, fhv. partiformand, DF
kontor (Købmandsskolen København, 1965)

0:000:00