Politisk kovending: Thalidomid-ofre får alligevel penge af staten

SATSPULJE: Trods tidligere modstand fra et flertal i Folketinget får ofrene for thalidomid-skandalen, der er kendt som en af historiens største lægemiddelkatastrofer, nu en pulje på 1,5 millioner fra satspuljeaftalen. 

Den er kendt som en af "historiens største lægemiddelkatastrofer". Nu skal regningen betales.
Den er kendt som en af "historiens største lægemiddelkatastrofer". Nu skal regningen betales.Foto: Otis Historical Archives - National Museum of Health and Medicine
Lise-Lotte Skjoldan

Et millionbeløb er nu på vej til de nulevende ofre for thalidomid-skandalen, der er kendt som en af historiens største lægemiddelkatastrofer.

Thalidomid-ofrene har ellers så sent som i foråret fået afvist deres krav om kompensation af både sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) og et flertal i Folketinget.

Men nu har alle Folketingets partier undtagen Enhedslisten alligevel besluttet at afsætte 1,5 millioner kroner i en pulje til de danskere, som lever med skader forårsaget af det fosterskadende stof.

LÆS MERE: Sådan fordeles satspuljen

Det har længe været en mærkesag for Socialdemokratiets sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen, at få den danske stat til anerkende et medansvar for thalidomid-skandalen og yde kompensation til ofrene, ligesom det er sket i England, Tyskland og Sverige.

Sagen var ellers forældet
Både Sophie Løhde (V) og Ellen Trane Nørby har dog som sundhedsministre afvist kompensation med en begrundelse om, at sagen var forældet. Det er et synspunkt, som hidtil også har været bakket op af Dansk Folkeparti og Radikale.

På verdensplan anslås det, at omkring 10.000 børn blev ramt af misdannelser forårsaget af de præparater med thalidomid, som i slutningen af 50'erne og starten af 60'erne blev givet til gravide kvinder mod kvalme. Ifølge Jyllands-Posten blev 20 af thalidomid-ofrene født i Danmark, hvoraf seks stadig lever i dag.

Puljen er en del af årets satspuljeaftale på sundhedsområdet, som faldt på plads sent torsdag aften. Satspuljeaftalen udmønter i alt en halv milliard kroner til sundhedsområdet over de næste fire år.

Satspuljemidlerne til thalidomid-ofrene er først sat af i 2019. De seks nulevende ofre har tidligere krævet tre millioner hver i kompensation.

 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024