Radikale undrer sig over Løkkes nye forklaring i instrukssagen

STØJBERGS INSTRUKS: Lars Løkke Rasmussen har tidligere givet Instrukskommissionen indtryk af, at han som statsminister var uvidende om, at Inger Støjberg havde meldt hårdere ud om asylpar, end juraen kunne bære. Men nu siger han, at han blev advaret om Støjbergs hårde retorik. Radikale undrer sig: Hvad har han så ellers holdt tilbage af oplysninger?

Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Hvis Lars Løkke Rasmussen som daværende statsminister tidligt blev briefet om, at hans udlændingeminister Inger Støjberg (V) havde meldt for hårdt ud om adskillelse af asylpar, hvorfor fortalte Løkke så ikke Instrukskommissionen om det, da han blev afhørt i efteråret?

Det spørgsmål stiller Radikales retsordfører, Kristian Hegaard, efter at Løkke tirsdag pludselig på eget initiativ kom med nye oplysninger i den såkaldte instrukssag - sagen om ulovlig adskillelse af asylpar, der nu fører til, at Støjberg stilles for Rigsretten.

"Det lyder, som om, han nu siger noget helt andet, end han sagde i Instrukskommissionen," siger Hegaard.

"Jeg blev selv briefet"
Det var ved debatten i folketingssalen tirsdag, før politikerne endeligt skulle stemme om en rigsretssag, at Lars Løkke Rasmussen gik på talerstolen. Med sit indlæg skiftede han på et væsentligt punkt forklaring i sagen om Inger Støjbergs ulovlige instruks.

Man sidder da og tænker på, hvad Lars Løkke ellers sidder med af viden i sagen, som vi ikke har fået frem

Kristian Hegaard (R)
Retsordfører

Den daværende statsminister siger nu, at han tidligt blev advaret om, at Inger Støjbergs retorik i sagen om unge asylpar var "hård" i forhold til juraen.

”Jeg blev selv forud for en værdipolitisk forespørgselsdebat her i salen 4. marts 2016 briefet af embedsmænd i Statsministeriet og Udlændingeministeriet om at være opmærksom på, at den politiske retorik måske nok var lidt hård og firkantet, men at juraen var klar, og at man ikke undtagelsesfrit kunne adskille ægtepar”, sagde Lars Løkke fra Folketingets talerstol.

Da Løkke i september 2020 blev afhørt i Instrukskommissionen, gav han ellers indtryk af, at han ikke på noget tidspunkt i ugerne omkring udsendelsen af Inger Støjbergs ulovlige pressemeddelelse den 10. februar 2016 blev gjort opmærksom på, at embedsværket var bekymret over den daværende udlændingeministers meldinger om asylparrene.

Spørgsmålet er væsentligt, fordi man som statsminister har en særlig pligt til at føre tilsyn med sine ministre.

Læs også

Hvorfor sige det nu?
Den nye forklaring fra Lars Løkke "giver stof til eftertanke," siger Kristian Hegaard.

"Jeg undrer mig især over to ting: Hvorfor sagde han ikke det her til Instrukskommissionen, da han blev afhørt? Og hvad mere ved han om forløbet, som han ikke har fortalt? Man sidder da og tænker på, hvad Lars Løkke ellers sidder med af viden i sagen, som vi ikke har fået frem," siger retsordføreren.

Er det ikke muligt, at Lars Løkke Rasmussen har holdt sig til at svare meget snævert på det, han er blevet spurgt om i Instrukskommissionen, og at udspørgeren bare ikke fik stillet det helt rigtige, skarpe spørgsmål? 

"Jo, men hvis Lars Løkke har haft denne her viden hele tiden, så undrer det mig da, at han ikke har fortalt kommissionen det. Det er der jo intet, der har forhindret ham i. Der er da ingen grund til at sidde inde med det så længe. Hvorfor vente til nu, hvor kommissionen nærmest har afsluttet sit arbejde, og vi har den sidste debat om rigsretssagen, med at sige det," spørger Kristian Hegaard.

Det er foreløbig ikke lykkedes at få Lars Løkke Rasmussens egen uddybning af de nye oplysninger. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

Kristian Hegaard

Ph.d.-stipendiat, Københavns Universitet, fhv. MF (R)
cand.jur. (Københavns Uni. 2019)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00