Reformaftalens nedskæringer i den grønne check splitter rød blok

I efteråret ville SF ikke være med til at skære i den grønne check i bytte for billigere strøm, men det er man nu med til i en ny aftale med S-regeringen. Vi mener grundlæggende stadig det samme, siger SF-ordfører. Enhedslisten og Frie Grønne er kritiske.

Radikale har flere gange i valgperioden foreslået at skære i den grønne check og bruge pengene andetsteds, men tidligere har både Socialdemokratiet og SF været imod. I efteråret foreslog S-regeringen det så selv.
Radikale har flere gange i valgperioden foreslået at skære i den grønne check og bruge pengene andetsteds, men tidligere har både Socialdemokratiet og SF været imod. I efteråret foreslog S-regeringen det så selv.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

Da regeringen i efteråret foreslog at bytte en stor luns af den grønne check til billigere strøm for alle danskere, mødte det kritik fra venstrefløjspartierne.

SF mente det ville skabe social skævhed at skære i den grønne check, men fredag var partiet alligevel med i aftalen, der afskaffer den grønne check for ikke-pensionister. Og det vækker kritik fra Enhedslisten og Frie Grønne.

Jeg mener virkelig ikke, at vi har ændret noget grundlæggende i vores tilgang til den grønne check.

Signe Munk (SF)
Klima- og energiordfører

”Jeg troede faktisk, SF var enige med Enhedslisten på det her punkt, så det undrer mig meget, de vil være med til det,” siger Søren Egge Rasmussen, der er klima- og energiordfører i Enhedslisten.

Politisk leder af Frie Grønne, Sikandar Siddique, er ”skuffet” over flertallet, der nu vælger at skære i den grønne check.

”Det gør ondt i mit hjerte, at man skærer i den grønne check, som jo er tænkt som en håndsrækning til dem, der har mindst, når vi politikere skruer på klimaknapperne i den grønne omstilling, så vi ikke forværrer deres tilværelse. Det har de her partier ødelagt med et fingerknips,” siger han.

Afviste logik bag aftale

Med reformaftalen mellem regeringen, SF, Radikale, Dansk Folkeparti og Kristendemokraterne sænker partierne elafgiften i etaper frem mod 2030 endnu mere end allerede planlagt, til gengæld afskaffer man så den grønne check for ikke-pensionister.

Den grønne check blev indført i 2010 for at kompensere pensionister og borgere med lavere indkomster for højere klima- og miljøafgifter.

Logikken bag den nye aftale er, at pointen med den grønne check ryger for de fleste, når man vil sænke elafgiften.

Den grønne check

Den nye aftale afskaffer den almindelige grønne check for ikke-pensionister og forhøjer den supplerende grønne check for børn fra 120 kroner per barn til 240 kroner per barn.

Pensionister vil fremover få 875 kroner i almindelig grøn check og 280 kroner i tillæg ved indkomst under 250.800 kroner.

Den grønne check er en skattefri ydelse, der består af tre dele: (almindelig) grøn check til personer over 18 år, supplerende grøn check for børn (maks. to børn) og tillæg til grøn check for personer med lav indkomst.

Den grønne check blev indført i 2010 ovenpå skattereformen i 2009 og skulle med et skattefradrag kompensere personer i lav- og mellemindkomstgrupper for afgiftsforhøjelser på forbrug af energi og mindre sunde fødevarer.

Den grønne check er i flere omgange blevet nedsat, det gælder i 2014 med aftalen om tilbagerulning af forsyningssikkerhedsafgiften og i 2016 med aftalen om at afskaffe PSO-afgiften.

Den logik afviste SF’s skatteordfører, Carl Valentin, dog da regeringen præsenterede udspillet.

”Selv hvis elafgiften blev sænket, ændrer det ikke på, at det vil skabe social skævhed at finansiere det med den grønne check,” sagde han til Altinget i september.

"Der er også stadig andre grønne afgifter, vandafgifter og varmeafgifter, og vi forventer også nye grønne afgifter i fremtiden. Så det er vigtigt at holde fast i et redskab som den grønne check. Vi har set i andre lande, hvordan det kan gå, hvis man laver en grøn omstilling, som ikke er social afbalanceret,” tilføjede skatteordføreren.

En del af stor pakke

Ifølge SF’s klimaordfører er der dog ikke noget nyt under solen i forhold til partiets holdning.

”Jeg mener virkelig ikke, at vi har ændret noget grundlæggende i vores tilgang til den grønne check,” siger klimaordfører i SF Signe Munk.

”Det er en del af en stor pakke, så det er et kompromis, og vi kan helt sikkert godt stå på mål for det samlede resultat,” fortsætter hun.

Da regeringen kom med udspillet tilbage i september, var SF ikke kun skeptiske over for at skære i den grønne check, man mente i udgangspunktet heller ikke, at elafgiften skulle sænkes.

Vil stadig gerne skrue op for grøn check

I oktober kom partiet så også med et forslag til en ny klimaskat på flyrejser, hvilket skulle suppleres med en forhøjelse af netop den grønne check.

Det mener man stadig, forsikrer SF-ordføreren.

”Vi er glade for, vi har et instrument til at modvirke de fordelingseffekter, der kan være i den grønne omstilling. Og når vi skal snakke flyafgifter og en CO2-afgift, så vil vi tale for en forhøjelse af den grønne check igen,” siger Signe Munk og tilføjer:

”Vi havde da allerhelst set, at en sænkelse af elafgiften var sket i forbindelse med en grøn skattereform og dermed set i sammenhæng med en CO2-afgift. På den lange bane kommer vi til at skulle omlægge hele vores afgiftssystem efter et klimaperspektiv. Der vil der være behov for en kompensation til nogle, og der vil vi gerne bruge den grønne check.”

EL: Hæv grøn check nu

Hos Enhedslisten er man dog skuffede over, at SF er med til at bytte lavere elafgift til færre kan få en grøn check.

Venstrefløjspartiet så i stedet gerne, at den grønne check kom ekstra i spil til at kompensere de med lave indkomster netop nu, hvor energipriserne er så høje. Oveni mener Enhedslisten, at det er en dårlig idé at lægge stemmer til en sænkelse af elafgiften.

”Vi er imod den her sænkning af elafgiften, for vi er i en situation, hvor vi fortsat skal spare på energien. Det er ikke ligegyldigt, hvor meget energi, vi bruger. Der er faktisk mangel på strøm, hvis man tænker på alle de ting, vi gerne vil med power-to-x og elbiler. Elafgiften er med til, at flere sparer på energien, og det er sund fornuft,” siger Søren Egge Rasmussen.

8. februar kommer ekspertgruppen med Michael Svarer i spidsen med anbefalinger til en grøn skattereform.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Signe Munk

MF (SF)
Sygeplejerske (Via UC, 2023), ba.scient.pol. (Aarhus Uni. 2013)

Sikandar Siddique

Politisk leder, Frie Grønne
cand.comm.

Søren Egge Rasmussen

MF (EL)
Tømrer (Frode Nielsens Tømrer og Snedkerforretning 1990), økologisk landmand (Den Økologiske Landbrugsskole 2002)









0:000:00