Regeringens forslag om afbrænding af koraner indskrænkes markant

Et forbud mod utilbørlig behandling af religiøse genstande skal nu kun gælde skrifter med væsentlig religiøs betydning, oplyser Justitsministeriet.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Martin Mauricio

Efter den offentlige høringsperiode om regeringens såkaldte koranlov, der skulle forbyde utilbørlig behandling af religiøse genstande med særlig betydning for et trossamfund, ændrer regeringen nu sit lovforslag markant.

Det oplyser Justitsministeriet fredag morgen i en pressemeddelelse.

Blandt andet indskrænkes lovforslaget sådan, at det kun vil gælde utilbørlig behandling af skrifter med væsentlig religiøs betydning. Oprindeligt lød det ellers, at det skulle omfatte "genstande med væsentlig religiøs betydning".

"Det har været vigtigt for regeringen, at lovforslaget skulle være så præcist som muligt," udtaler justitsminister Peter Hummelgaard (S) i pressemeddelelsen, hvor han fortsætter:

"Vi har valgt at justere lovforslaget, og det har vi blandt andet gjort på baggrund af Politiforbundets høringssvar og bekymring for, om forbuddet med den oprindelige formulering ville være for svært at håndhæve i praksis."

Ingen straf for at billige afbrændinger

Ifølge justitsministeren bør de nye de ændringer gøre det "alt andet lige nemmere" for blandt andet politi og domstole "at navigere i".

Læs også

En af ændringerne i lovforslaget er blandt andet en paragraf, der gør det klart, at borgere ikke kan straffes for at billige en utilbørlig behandling af de hellige skrifter, som lovforslaget skal beskytte.

Det var ikke tydeliggjort i den oprindelige lovtekst, hvilket Altinget tidligere har beskrevet og som fik hård kritik af flere partier i oppositionen.

Konkret oplyser regeringen i sin pressemeddelelse, at høringsperioden har ført til en række justeringer af det oprindelige lovforslag, hvor de fem væsentligste ændringer er: 

  • Lovforslaget indskrænkes til kun at gælde utilbørlig behandling af skrifter med væsentlig religiøs betydning. Der var tidligere lagt op til, at det skulle omfatte genstande med væsentlig religiøs betydning.
  • Lovforslaget afgrænses til trossamfund, som er registreret som anerkendt efter trossamfundsloven, og folkekirken. Der var tidligere lagt op til, at lovforslaget skulle omfatte trossamfund, uanset om trossamfundet var registreret som anerkendt eller ej.
  • Det er angivet i lovforslagets bemærkninger, at kunstværker, hvor den utilbørlige behandling er en mindre del af et større værk, ikke vil være omfattet af forbuddet.
  • Det fastsættes, at det ikke vil være strafbart at billige utilbørlig behandling af skrifter med væsentlig religiøs betydning for et anerkendt trossamfund.
  • Lovforslaget vil blive evalueret efter en treårig periode.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Hummelgaard

Justitsminister, MF (S)
cand.jur. (Københavns Uni. 2012)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024