Regeringen planlægger at sende nyt forslag til epidemilov i høring før jul

EPIDEMILOV: Hvis alt går efter planen, bliver et nyt udkast til en epidemilov sendt i høring før jul, oplyser kilder. Magnus Heunicke (S) holdt mandag eftermiddag møde med Folketingets sundheds- og retsordførere.

Klokken er fem minutter i ny epidemilov for sundhedsminister Magnus Heunicke (S).
Klokken er fem minutter i ny epidemilov for sundhedsminister Magnus Heunicke (S).Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

Aktørerne skal på den igen. Efter i efteråret at have indsendt høringssvar til regeringens udkast til en ny epidemilov, kommer et nyt lovforslag efter alt at dømme nu i høring.

Flere sundhedsordførere oplyser, at det er planen at sende forslaget i høring inden jul. Altinget har dog ikke kunnet få be- eller afkræftet denne oplysning i Sundhedsministeriet.

Regeringens tidligere udkast blev i en lang række kritiske høringssvar blandt andet beskyldt for at mangle demokratisk forankring, idet det lagde op til at samle magten hos regeringen. Flere støttepartier lod i den forbindelse forstå, at de ikke ville kunne stemme for forslaget.

Det fik i slutningen af november statsminister Mette Frederiksen (S) til at love, at regeringen ville "starte forfra" med en ny epidemilov:

Jeg tror på bred opbakning.

Stinus Lindgreen (R)
Sundhedsordfører

"Jeg synes, vi skal starte om. I mine øjne gerne med alle Folketingets partier og få lavet en epidemilov med en demokratisk forankring og det demokratiske indhold, den skal have," sagde statsministeren blandt andet under en spørgetime.

Støttepartier: Ser fornuftigt ud
Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) havde sent mandag eftermiddag indkaldt Folketingets sundheds- og retsordførere til møde. Efter det møde var indtrykket hos deltagerne, at regeringen regner med at blive klar med et justeret lovforslag snarest, så det kan sendes i høring inden jul. 

"Der kommer nyt udkast i høring inden jul, og det ser rigtig fornuftig ud. Jeg tror på bred opbakning," siger Stinus Lindgreen (R).

Peder Hvelplund (EL) bakker op:

"Det er positivt, at regeringen har lyttet til kritikken og bevæget sig markant, så der nu ligger et udkast med parlamentarisk kontrol, gennemsigtighed og uden tvangsvaccination," siger han.

Han slår fast, at høringsperioden skal være lang nok til, at de relevante aktører kan nå at afgive høringssvar uden at komme i karambolage med jul og nytår, selvom det vil betyde, at man først kan nå i mål med en ny lov, når den nuværende hastelov udløber i marts.

Ingen tvangsvaccination
Magnus Heunicke skrev lørdag på Twitter, at regeringen vil afskaffe muligheden for tvangsvaccinering i sit reviderede forslag til en ny epidemilov:

"Selv en teoretisk mulighed for tvang i loven er skadelig for vaccinesagen. Derfor foreslår vi i vores opdaterede forslag til ny epidemilov, at tvangsvaccine skrives helt ud," skriver ministeren.

Han skriver endvidere, at regeringen vil foreslå et nyt udvalg i Folketinget, der skal tage stilling til nye bekendtgørelser og også være med til at beslutte, om en sygdom skal kategoriseres som samfundskritisk:

"Det forpligter partierne og giver parlamentarisk kontrol," skriver Heunicke på Twitter.

Det har ikke været muligt at få oplyst, om regeringen har lavet andre ændringer i forhold til det udkast, der tidligere har været i høring.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Magnus Heunicke

Miljøminister, MF (S)
journalist (DJH 2002)

Peder Hvelplund

MF (EL), gruppeformand
fritidspædagog (Hjørring Seminarium. 1993)

Stinus Lindgreen

MF (R), regionsrådsmedlem (R), Region Hovedstaden
ph.d. i bioinformatik (Københavns Uni. 2010)

0:000:00