René Gade: Jeg tror på, at Danmark kan vinde VM

POLITIKERNES VM: Hjemme hos René Gade rejser man sig op og holder hånden på hjertet, når Oehlenschlägers nationalmelodi gjalder fra højtalerne. Selv børnene indoktrineres til denne tradition, siger han. 

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Lise MathiasenArthur Cammelbeeck

Alternativets René Gade holder meget af fodbold. Han holder med Silkeborg, hvor han også tidligere har været kommunikationschef, og fodboldpassionen begyndte allerede i barndomsårene. Ifølge ham selv har han i dag et mere fornuftigt forhold til sporten.  

Hvorfor er fodbold fedt?

"Jeg kan godt lide, at man kan tage en fodbold, finde noget græs, og så kan man lege, hygge sig og være sjove og tåbelige sammen. Det er sjovt for voksne, og det er også mega sjovt for børn."

Hvad er din største fodboldoplevelse?

Fakta
I anledning af VM i fodbold har Altinget snakket med en række politikere om deres forhold til fodboldsporten. Hver uge under VM bringer vi et par interviews med en folketingspolitiker. Denne gang med René Gade fra Alternativet.

"Personligt var det, da jeg som lilleputspiller på Silkeborg Stadion spillede forkamp, før OB og Silkeborg skulle spille. Der var lige kommet 5.000 tilskuere, og jeg var så dårlig til at drible. Men så skød jeg bare, bolden sejlede en halv banelængde, og så scorede jeg! Alle fans var så søde at klappe."

"Mere generelt husker jeg to store fodboldoplevelser. Den ene var, da Danmark vandt EM i 1992. At sidde som knægt sammen med hollændere og tyskere på et hotel i Sønderborg sammen med familien var fedt. Den anden var, da Danmark spillede 2-2 mod Sverige, så Italien røg ud. Det var til EM i 2004, og da boede jeg på Sardinien. Det var vildt at gå rundt i byen og komme fra Danmark og være dem, der havde sendt Italien ud. Alle italienere mente, at vi havde snydt og bedraget."

Sport kan samle, også politisk, men jeg synes, der er en pointe i, at sport ikke er politik.

René Gade
Medlem af Folketinget (ALT)

Hvad er din værste fodboldoplevelse?

"Da Silkeborg 27. maj i år tager til Esbjerg og taber 3-0 på det sidste kvarter, fordi der er en 20-årig ung gut, der scorer tre mål, så vi sejler ud af Superligaen." 

Hvem er for dig den største fodboldspiller nogensinde?

"Den største spiller er Lionel Messi. Han er en sympatisk fyr, og han kan bare nogle tricks. Men han er ikke den, der har betydet mest for mig. Jeg er jo ældre end ham, hvilket får mig til at føle mig virkelig gammel, og jeg mister troen på, at jeg selv en dag kan blive professionel fodboldspiller."

Hvilken spiller har så betydet mest for dig?

"Paolo Maldini og Morten Bruun. Bruun fordi han er klubmand fra Silkeborg, og Maldini fordi han var en mega god forsvarsspiller." 

Hvornår har du sidst været på stadion?

"Da vi (Silkeborg IF, red.) vandt over Helsingør på hjemmebane 21. maj. Jeg har været på stadion til alle nedrykningskampene." 

Hvordan skal du se VM-slutrunden?

"Jeg plejer at samle kammeraterne, naboer og familie, og så ser vi det sammen og hygger os med det. Men jeg er en kedelig god taber. Jeg går ikke så meget op i fodbold, at det rigtig generer mig, hvis vi taber. Jeg synes bare, det er fedt at være sammen om det."

Synger du med på nationalsangen, når du ser kampen hjemme i stuen eller på storskærm?

"Ja! Og jeg indoktrinerer også mine børn til det." 

Hvilket land holder du med til VM?

"100 procent sikkert Danmark. Jeg tror på, at øjeblikket kan gøre mange gode ting. I nu'et kan der ske en hel masse, så jeg tror faktisk også på – indtil det modsatte er bevist – at vi kan vinde. Som der står i Jan Kjærstads trilogi Forføreren, Erobreren og Opdageren: "Måske er det vigtigste øjeblik i dit liv lige nu". Hvis jeg ikke troede på det, hvorfor skulle jeg så også sidde og se kampen?"

Hvad tænker du om, at VM i år bliver holdt i Rusland og næste gang i Qatar?

"Debatten om Peter Schmeichel som repræsentant for den russiske tv-kanal og om, hvorvidt det bidrager til en legitimering af Rusland, synes jeg er vildt interessant. Rusland agerer meget kritisabelt generelt, men spørgsmålet er, om vi holder dem tættere på os ved ikke at ekskludere dem?"

"Da jeg var forsvarsordfører, var en af mine kæpheste, at vi rent geopolitisk ikke kan tåle at Rusland bliver en fjende. Så kan man sige: Det er de allerede i dag. Men jeg er ikke helt enig. De er ikke en allieret, men de er heller ikke en direkte fjende af Danmark. Vi bliver nødt til at holde Rusland i et samarbejde, eller i det mindste holde dem så tæt på, at de ikke bliver en fjende."

Men er sport nødvendigvis politik?

"Nej. Sport kan samle, også politisk, men jeg synes, der er en pointe i, at sport netop ikke er politik. Så lad os nu bare se det for det, det er. Så må vi løse de andre konflikter udenfor." 

Dokumentation

Blå bog: René Gade 
Alder: 36 år
Parti: Alternativet
Ordførerskaber: gruppeformand, skatteordfører, it-ordfører og ordfører for digitale frihedsrettigheder
Folketingsmedlem siden 18. juni 2015. 

Favorithold: Silkeborg IF
Har siden barnsben været passioneret fodboldentusiast. Fra 2011-2012 var han sågar kommunikationschef for yndlingsklubben Silkeborg IF, hvor han også selv spillede som barn.  


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

René Gade

Sekretariatschef, Danske Skoleelever, medlem, Dataetisk Råd
BA.mag. i dansk og medievidenskab (Københavns Uni. 2005)

0:000:00