Om  
Sjúrður Skaale
Anna Falkenberg
Edmund Joensen

Færøerne vælger en til hver blok

De færøske vælgere har valgt en socialdemokrat og en borgerlig til øgruppens to pladser i Folketinget. 26-årige Anna Falkenberg bliver det yngste færøske folketingsmedlem i mere end 100 år. 

Sjúrður Skaale (t.v.) og Anna Falkenberg (t.h.) skal fremover repræsentere Færøerne i Folketinget.
Sjúrður Skaale (t.v.) og Anna Falkenberg (t.h.) skal fremover repræsentere Færøerne i Folketinget.Foto: Alvur Haraldsen/Ritzau Scanpix
Andreas Krog

En ny og en garvet. En borgerlig og en socialdemokrat. En kvinde og en mand. Det blev resultatet, da færingerne mandag "tyvstartede" og valgte to medlemmer til Folketinget.

Ny på tinge bliver 26-årige Anna Falkenberg fra Sambandspartiet, der er Venstres færøske søsterparti, mens der var genvalg til 55-årige Sjúrður Skaale fra Socialdemokratiets søsterparti Javnaðarflokkurin.

Barnebarn overtager

Anna Falkenberg fik 2.973 personlige stemmer og partiet fik i alt 8.198 stemmer, svarende til 30,2 procent af stemmerne. 

Anna Falkenberg bliver det yngste færøske folketingsmedlem i 107 år.

Hun har en kandidatgrad i statskundskab fra Københavns Universitet og har siden 2019 arbejdet på Christiansborg som politisk rådgiver for sin bedstefar. Anna Falkenberg er nemlig barnebarn af den politiske veteran Edmund Joensen, der blandt andet har været lagmand og siddet i Folketinget ad flere omgange. Senest fra 2015 frem til nu, hvor barnebarnet altså overtager pladsen.

Læs også

Sjúrður Skaale fik 3.804 personlige og Javnaðarflokkurin fik i alt 7.659 stemmer, svarende til 28,2 procent af stemmerne. Sjúrður Skaale er uddannet journalist og har siddet i Folketinget siden 2011.

En i hver blok

Anna Falkenberg peger på Jakob Ellemann-Jensen (V) som statsminister, mens Sjúrður Skaale peger på Mette Frederiksen (S).

Med valget af de to vil Færøerne fremover have en repræsentant i hver af de to blokke i dansk politik. Præcis som det har været tilfældet i den forgangne valgperiode. Fra de samme to partier som i den netop forgangne valgperiode.

Mindedag for søfolk

Mere end 27.000 færinger fandt vej til stemmeurnerne, hvilket gav en valgdeltagelse på 71,3 procent. Det er et procentpoint højere end ved valget i 2019.

Når færingerne ikke stemmer tirsdag ligesom grønlænderne og danskerne, så skyldes det, at tirsdag er en færøsk mindedag for søfolk. Derfor er de første to af de 179 pladser i det nye folketing allerede besat inden valgstederne tirsdag morgen åbner i de øvrige dele af rigsfællesskabet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sjúrður Skaale

MF (JF), næstformand, Færøudvalget
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1997)

Anna Falkenberg

MF (SP)
cand.scient.pol.

Edmund Joensen

Fhv. MF (Sambandsflokkurin)
Erhvervsdrivende

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024