Tre nedslag fra andendagen i retssagen mod Messerschmidt

DF-sekretariatschef indtog vidneskranken, mens Morten Messerschmidts tidligere og anklagede assistent erkendte en "kunstfejl" i forbindelse med en falsk underskrift. Altinget har samlet tre nedslag fra andendagen i retssagen mod Morten Messerschmidt.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Nickolaj Storgaard Oksen

Retssagen mod Morten Messerschmidt (DF) fortsatte onsdag i Retten ved Lyngby, hvor han er tiltalt for svindel med EU-midler og dokumentfalsk.

Over syv planlagte retsmøder skal anklagemyndigheden overbevise dommeren om DF-formandens skyld. Altinget giver dig tre centrale nedslag fra retssagens anden dag. 

Et ”dryp” eller en ”klump” af EU-indhold?
Omdrejningspunktet for straffesagen mod Morten Messerschmidt er Dansk Folkepartis sommergruppemøde i 2015, som ifølge næstformanden fungerede som et ’joint-event’ mellem partiet og det tidligere euroskeptiske parti MELD. Dertil kommer spørgsmålet om, hvor meget EU-relateret indhold der skal til for at retfærdiggøre brug af EU-støttemidler.

Ifølge EU's regler for støttekroner er det tilladt at lave samarbejder med nationale partier, så længe et europæisk event sker i udkanten af det nationale. Men det er ikke tilladt at lade EU-midler finansiere den nationale del. 

Der blev på retsmødet gennemgået talrige e-mails, bilag og rapporter. Et af dem var et brev til OLAF, som er det europæiske kontor for bekæmpelse af svig, hvori Morten Messerschmidt skriver, at Dansk Folkepartis og MELDs møder blev afholdt adskilt både ”logistisk, politisk og økonomisk”.

Morten Messerschmidt forklarede under onsdagens retsmøde, at det mere var ”dryp” af EU-indhold, der lå spredt udover hele sommermødet. Der var ifølge ham ikke tale om en ”klump” afholdt separat én af dagene. DF-næstformanden fastholdt imidlertid, at den forklaring ikke strider imod hans tidligere udlægninger af forløbet. 

LÆS OGSÅ: Tidslinje: Her er Messerschmidts vej fra sommermøde i Skagen til Retten i Lyngby

Sekretariatschef: ”Hele min verden brød sammen”
Onsdagens retsmøde bød også på vidneudsagn fra Dansk Folkepartis administrationschef, Jeanie Nørhave, som fra vidneskranken fortalte, at hele hendes verden ”brød sammen”, da hun blev bekendt med, at hendes underskrift var sat på en falsk konkrakt til EU.

Kontrakten skulle dokumentere, at MELD havde afholdt EU-konference på Color Hotel Skagen. Ved at sætte sin underskrift på kontrakten, underskrev Jeanie Nørhave sig som hotellets personalechef, selvom hun aldrig havde haft et ansættelsesforhold til stedet. 

”Det var forfærdeligt. Jeg har været på arbejdsmarkedet i 45 år, hvor jeg også har arbejdet som chef i politiet, og jeg har aldrig haft en revisionspåtegnelse,” lød det fra administrationschefen. 

Hun forklarede, at hun underskrev kontrakten på foranledning fra Morten Messerschmidts daværende assistent, Søren Peter Jensen, som også er tiltalt for dokumentfalsk. Underskriften, der blot var en formalitet, skulle sættes ”her og nu”, forklarede Jeanie Nørhave.

Jeanie Nørhave forklarede overfor dommeren, hun kun blev præsenteret for kontraktens bagside, og at hun ikke opdagede fejlen, fordi hendes engelskkundskaber er stærkt begrænsede. 

LÆS OGSÅ: Morten Messerschmidt: Derfor er jeg uskyldig

Assistent skaffede underskrift ved ”kunstfejl”
Selvom han er tiltalt i straffesagen, var Søren Peter Jensen ikke til stede under retsmødet. Han har meldt forfald og får derfor sin sag for retten på et senere tidspunkt. Baggrunden for forfaldet vides endnu ikke.

I stedet blev Søren Peter Jensens forklaring læst højt under retsmødet, hvori han til dels bekræfter Jeanie Nørhaves version af forløbet omkring underskriften. Han kan dog ikke genkende, at hun kun fik mulighed for at se den bagerste side af kontrakten.

Ifølge ham var der imidlertid tale om en ”kunstfejl”, da kontrakten med Jeanie Nørhaves underskrift blev sendt til EU. 

Han lagde yderligere vægt på, at han i en tidligere forklaring til SØIK har understreget, at intentionen aldrig var ”at være i ond tro eller snyde”, og at han havde stolet på MELD-sekretariatet, som normalt ”overholdt alle regler”.  Kontrakten var ifølge Søren Peter Jensen en garanti til EU om, at udgifterne var afholdt efter reglerne. Han lagde samtidig vægt på, at ”kunstfejlen” kun skete, fordi tingene hastigt skulle ekspederes.

I et brev sendt fra Morten Messerschmidt til Olaf var den falske kontrakt tidligere blevet beskrevet som et internt dokument uden relevans for tildelingen af støtte.

Det står fortsat uklart, hvem der udformede den pågældende kontrakt, og hvorvidt Morten Messerschmidt har været inde over den del af forløbet.

Retssagen mod Morten Messerschmidt og Søren Peter Jensen genoptages fredag klokken 09.15 i Retten ved Lyngby, hvor afhøringen af vidner vil fortsætte. Der forventes at falde en dom i sagen fredag i næste uge.

Læs også

Overblik

Få det fulde overblik og tidslinje her.

Læs overblikket fra de første retsdage:

Paragrafferne:

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Messerschmidt

Partiformand (DF), MF
cand.jur. (Københavns Uni. 2009)

Jeanie Nørhave

Administrationschef og HR Chef, Danmarksdemokraterne
Administration, diplomuddannelse, lederuddannelse (Rigspolitiet)









0:000:00