Røde stemmer sikrede Konservative seks ud af tolv borgmesterposter

Halvdelen af de konservative borgmestre er kommet til magten på røde stemmer. "Fra Venstres side ser man det som en aggressiv handling," siger politisk kommentator. En af de nye K-borgmestre forklarer, at det handler om at skabe et godt afsæt for de næste fire år.

Konservative Knud Erik Langhoff blev overraskende valgt til borgmester i Kolding. Det skete med støtte fra Socialdemokratiet, SF og Radikale Venstre. Valgkampen havde ellers udviklet sig til en dyst mellem Venstres Eva Kjer Hansen og SF's Villy Søvndal.
Konservative Knud Erik Langhoff blev overraskende valgt til borgmester i Kolding. Det skete med støtte fra Socialdemokratiet, SF og Radikale Venstre. Valgkampen havde ellers udviklet sig til en dyst mellem Venstres Eva Kjer Hansen og SF's Villy Søvndal.Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Peter Ingemann Nielsen

I foreløbigt seks kommuner er en konservativ borgmester blevet valgt med hjælp fra røde mandater.

Partier som Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og Radikale har i flere tilfælde hjulpet en konservativ borgmester til magten, på trods af at det i flere af kommunerne har været muligt at skabe et rent borgerligt flertal.

I Kolding foregik det højdramatisk, da Venstres spidskandidat Eva Kjer Hansen først på aftenen meldte om et borgerligt flertal mellem Venstre og Konservative. Men kort tid derefter kunne konservative Knud Erik Langhoff præsentere sig selv som borgmester med støtte fra Socialdemokratiet, SF og Radikale Venstre.

Og i Vejen vendte Konservative også Venstre ryggen. Her valgte partiets spidskandidat Frank Schmidt-Hansen at indgå en konstitueringsaftale med Socialdemokratiet i stedet.

De konservative konstitueringer

Kommuner, hvor røde partier har hjulpet Konservative til magten:

  • Aabenraa: Jan Riber Jakobsen (Konservative, Socialdemokratiet, SF og Nye Borgerlige)
  • Bornholm: Jacob Trøst (Konservative, Enhedslisten, Kristendemokraterne og Dansk Folkeparti)
  • Hørsholm: Morten Slotved (Konservative, Socialdemokratiet, SF og Radikale)
  • Kolding: Knud Erik Langhoff (Konservative, Socialdemokratiet, SF og Radikale)
  • Rudersdal: Ann Sofie Orth (Konservative, SF, Radikale og Lokallisten - senere tilsluttede Socialdemokratiet og Venstre sig også konstitueringen)
  • Vejen: Frank Schmidt-Hansen (Konservative og Socialdemokratiet)

Kommuner, hvor Konservative har samlet blåt flertal:

  • Favrskov: Lars Storgaard (Konservative, Dansk Folkeparti, Venstre og Nye Borgerlige)
  • Gentofte: Michael Fenger (absolut flertal til K- konstitueringsproces stadig i gang)
  • Helsingør: Benedikte Kiær (Konservative, Venstre, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige)
  • Høje-Taastrup: Michael Ziegler (absolut flertal til K - konstitueringsproces stadig i gang)
  • Lyngby-Taarbæk: Sofia Osmani (absolut flertal til K - borgmester går efter bred konstituering)
  • Vallensbæk: Henrik Rasmussen (absolut flertal til K - ikke noget nyt om konstituering)

I mange kommuner forhandles der stadig om konstitueringer, selvom der blev lavet aftaler umiddelbart efter valget. Billedet ovenfor er altså kun et øjebliksbillede, der sagtens kan ændre sig.

"Pape-modellen"

Erik Holstein, politisk kommentator på Altinget, kalder det for "Pape-modellen", når en konservativ bliver borgmester på røde stemmer.

K-formand Søren Pape blev nemlig borgmester i Viborg i 2009 med opbakning fra Socialdemokratiet, SF og Dansk Folkeparti.

Selvom der ligefrem er et navn for den konservative borgmesterfinte, mener Erik Holstein, at der denne gang er overraskende mange konservative borgmestre, der har allieret sig med røde partier.

Mange SF-vælgere vil gnide sig i hænderne over det, der skete i Kolding, fordi Eva Kjer Hansen var hovedmodstanderen.

Erik Holstein
Politisk kommentator, Altinget

"Fra Venstres side ser man det som en aggressiv handling. Når halvdelen af konstitueringerne er med den anden side, giver det et anstrengt forhold. Der er for eksempel stor bitterhed over det, der skete i Kolding," siger Erik Holstein og fortsætter:

"Men hvis det havde været en situation, hvor Venstre blev smadret fuldstændig rundt omkring, havde det været mere kritisk. Så havde man i Venstre anset de konservative vindere som en slags ådselædere. Men så galt gik det ikke for Venstre, som har fået et fornuftigt antal borgmesterposter."

Erik Holstein mener generelt ikke, at det kan gøre de røde vælgere sure, når røde partier bakker op om en konservativ borgmester. I visse tilfælde kan det faktisk skabe glæde, lyder det.

"Selve det at indgå utraditionelle konstitueringer er ikke noget problem. Mange SF-vælgere vil gnide sig i hænderne over det, der skete i Kolding, fordi Eva Kjer Hansen var hovedmodstanderen. På Bornholm var målet også at få Socialdemokratiet og Venstre væk fra magten, og det lykkedes," siger han.

VU-formand revser konservative aftaler

Venstres Ungdom har på det sociale medie Instagram langet ud efter Konservative gennem såkaldte 'memes'. Ungdomspartiet gør grin med, at Konservative i nogle tilfælde vælger rødt samarbejde over borgerligt samarbejde.

 
 
 
 
 
Vis dette opslag på Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Et opslag delt af Venstres Ungdom - VU (@venstres_ungdom)

Landsformand i VU, Maria Ladegaard, ved godt, at der sikkert ligeledes findes eksempler på Venstre-folk, der også er blevet borgmestre på røde mandater.

Konservatives kommunalvalg

Partiet fik ved kommunalvalget i 2017 otte borgmesterposter. Det er overgået denne gang med indtil videre 12 borgmestre. To kommuner mangler stadig at blive afgjort, og konstitueringerne i de andre kommuner kan også stadig ændre sig.

Samtidig er partiet gået fra 8,78 procent af stemmerne på landsplan i 2017 til nu at have fået 15,24 procent.

"Men det er halvdelen af de konservative borgmestre, der har gjort det. Så det kunne tyde på, at det er en strategi, og det er ærgerligt for det borgerlige samarbejde," siger hun.

Problemet ligger ifølge VU-formanden i, at der bliver gået på kompromis med den borgerlige politik.

"Det må antages, at Konservative gerne vil føre borgerlig politik. Ikke bare på Christiansborg, men i hele landet. De steder, hvor de har mulighed for det, vælger de så at gå sammen med de røde i stedet for. Det er ærgerligt, fordi vi i VU godt kunne tænke os flere borgerlige kommuner, der fører borgerlig politik," siger hun og fortsætter:

"Man er konservativ, fordi man har en grundholdning og en grundoverbevisning, og den går jo ikke i spænd med Socialdemokratiet eller Enhedslisten."

Hun tror dog ikke nødvendigvis, at det vil påvirke samarbejdet mellem Venstre og Konservative på landsplan.

Ny borgmester: "En konservativ borgmesterpost er konservativ politik"

Altinget har kontaktet alle seks kommende konservative borgmestre, der har indgået konstitueringsaftaler med røde partier. Knud Erik Langhoff fra Kolding og Jan Riber Jakobsen fra Aabenraa svarer begge, at de ikke vil svare på spørgsmål, mens der stadig er forhandlinger i gang.

Kun Rudersdals nyvalgte borgmester, Ann Sofie Orth, indvilligede i at stille op.*

En bred konstituering er den bedste måde at få lokaldemokratiet til at virke og få det samarbejdende folkestyre til at fungere i hverdagen.

Ann Sofie Orth
Kommende borgmester, Konservative, Rudersdal

Hun startede med at indgå en aftale med SF, Radikale og Lokallisten. De fire partier danner tilsammen 14 ud af 23 mandater i kommunalbestyrelsen.

Dagen efter lykkedes det dog også Ann Sofie Orth at få Socialdemokratiet og Venstre med i konstitueringen, så hele kommunalbestyrelsen nu står sammen.

"En bred konstituering er den bedste måde at få lokaldemokratiet til at virke og få det samarbejdende folkestyre til at fungere i hverdagen. Det giver simpelthen det bedste afsæt for de næste fire år," siger den nykårede borgmester.

Du startede med kun at konstituere dig med SF, Radikale og Lokallisten...

"Ja, det var første forhandlingsforløb."

Hvorfor var Venstre ikke med?

"Det skal du spørge dem om. De blev indbudt til at sidde i et rum, og så kom de for sent."

Er en konservativ borgmesterpost mere værd end at føre konservativ politik?

"En konservativ borgmesterpost er konservativ politik. Sådan er det i en kommune."

 

* Frank Schmidt-Hansen fra Vejen vendte også retur på Altingets henvendelse - men desværre først efter deadline.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00