S kritiserer modpart i landbrugsforhandlinger: ”Vi hører kun om, hvad Venstre ikke vil”

Socialdemokratiets fødevareordfører Anders Kronborg skyder med skarpt mod Venstre for ikke at komme med et konkret udspil til de verserende landbrugsforhandlinger. Helt absurd kritik, mener Venstre.

Socialdemokratiets fødevareordfører savner konkret landbrugsudspil fra Venstre.
Socialdemokratiets fødevareordfører savner konkret landbrugsudspil fra Venstre.Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Hjalte T. H. Kragesteen

Mens de fleste efterhånden forventer, at landbrugsforhandlingerne kommer til at fortsætte på den anden side af sommerferien, så tror Socialdemokratiets fødevareordfører Anders Kronborg stadig på, at der kan landes en bred aftale før sommer.

Men ifølge ham kræver det en helt anden kurs fra Venstre.

”Vi kunne godt tænke os at høre mere om, hvad Venstre egentlig vil. Vi hører kun om, hvad Venstre ikke vil,” siger Anders Kronborg og fortsætter:

”Venstre bør åbent og ærligt fremlægge deres udspil og deres finansiering. Vi ved, at Venstre vil have flere penge på bordet. Men vi ved ikke hvor mange penge der skal bruges, hvad de skal bruges på, og hvordan det skal finansieres.”

Den hårde kritik kommer i kølvandet på måneders forhandlinger, der ikke rigtigt har ført nogen vegne, hvilket i sidste uge fik konflikterne – om særligt kvælstofindsatsen – til at boble op til overfladen. Her meddelte Venstres chefforhandler Troels Lund Poulsen således til Information, at han ikke kan se et bredt forlig for sig. At regeringen må vælge, om den vil lave en aftale med rød blok eller blå blok. Umiddelbart efter gik både Radikale og Enhedslisten til modangreb og meddelte klart, at en ren blå aftale vil være uacceptabelt for de to støttepartier.

En bjørnetjeneste for landbruget
Og hos Socialdemokratiet er man godt trætte af den tilspidsede situation, som man entydigt giver Venstre skylden for.

”Nu siger Troels Lund Poulsen, at han ikke vil forhandle, før der er flere penge på bordet. Men det bestemmer han ikke, og vi agter at fortsætte forhandlingerne,” siger Anders Kronborg, der opfordrer til, at Venstre også bøjer sig:

”Et kompromis er den ædle kunst i folkestyret. Et nationalt kompromis betyder, at man ikke får gennemført alt, hvad man ønsker. Man skal være villig til at mødes.”

Så du mener ikke, at Venstre udviser kompromisvillighed?

”Jeg kan i hvert fald ikke forstå, at vi skal skubbe nogen partier væk på forhånd, som Venstre lægger op til.”

Støttepartierne har været ude og advarer kraftigt mod et rent blå forlig. Er det en reel mulighed som du ser det?

”Jeg tror, at det vil være en bjørnetjeneste at gøre dansk landbrug.”

Hvorfor det? Det ville da være et ret bredt forlig med mange mandater bag?

”Hvis vi får nogle af vores støttepartier og Venstre med, så vil det være et langsigtet og holdbart forlig med et bredt ejerskab. Hvorfor skal vi lave en aftale, der vil være genstand for utrolig meget offentlig polemik bagefter? Vi bør få sænket stridsøkserne på det her område,” siger Anders Kronborg.

Man kan være helt tryg ved, at vi i blå blok gerne vil fremlægge vores tanker.

Troels Lund Poulsen (V)
Finansordfører

Afviser ren blå aftale
Men så er en ren blå aftale jo ikke en mulighed, når støttepartierne siger det vil medføre en stor konflikt?

”Vi kommer ikke for nuværende til at gå alene med blå side. Vi har gode og fornuftige drøftelser med vores støttepartier, som spiller konstruktivt ind og signalerer, at man gerne vil noget bredt,” siger Anders Kronborg.

Venstres Troels Lund Poulsen har sagt, at han ikke kan acceptere en aftale, der leverer 13.100 tons kvælstofreduktion, som regeringen lægger op til. Er I villige til at give jer på det mål?

”Vi er villige til at finde kompromisser. Men i forhold til kvælstof, ved vi også, at vi har nogle forpligtelser frem mod 2027. Vi er nødt til at anerkende, at der er en virkelighed, vi skal leve op til,” siger Anders Kronborg.

Flere partier har udtrykt, at de ikke forventer en aftale her før sommer. Hvad forventer du?

”Nu giver vi den gas op til sommerferien. Men jeg vil gerne medgive, at vi ikke er klar til en aftale i morgen,” siger Anders Kronborg.

Venstre: "Det er helt absurd"
Altinget har forholdt Venstre kritikken fra Socialdemokratiet. Og den giver finansordfører Troels Lund Poulsen absolut ingenting for.

”Jeg kan ikke forstå kritikken. Og det skyldes nok, at Anders Kronborg ikke har deltaget i nogen af de forhandlinger, som vi har været en del af. Så det er helt absurd, at han sidder og kommer med kommentarer til forhandlinger, han ikke er en del af,” siger Troels Lund Poulsen.

Så du mener simpelthen ikke, at det er rigtigt, hvad han siger?

”Nej. Vi har diskuteret, hvad vi vil med fødevareministeren. Men det ved Anders Kronborg af gode grunde ikke.”

Men hvad er det så, I gerne vil?

”Vi går efter langt mere fokus på kollektive virkemidler, og vi vil have en second opinion af kvælstofindsatsen. Vi vil have udtaget mere jord, og at eco schemes skal se anderledes ud. Det er bare for at nævne nogen af de store ting, som er på bordet,” siger han.

Mangler svar
Men I taler også om at få flere penge på bordet, men ikke om hvor mange?

”Jamen, det sidder vi og regner på selv i øjeblikket. For vi har måttet stille et hav af nye spørgsmål, fordi regeringen ikke vil fortælle, hvad dens udspil betyder,” siger Troels Lund Poulsen og fortsætter:

”Vi har først fået svar på en lang række spørgsmål for 10-12 dage siden. Og det har så affødt, at vi har stillet 75 nye spørgsmål.”

Men hvorfor lægger I ikke åbent frem, hvad det er I vil, og hvordan det skal finansieres?

”Man kan være helt tryg ved, at vi i blå blok gerne vil fremlægge vores tanker. Men vi mangler blandt andet svar på de økonomiske konsekvenser af de 108 vandplaner, der skal laves,” siger Troels Lund Poulsen.

Du har sagt klart, at du ikke vil acceptere regeringens udspil om 13.100 tons kvælstof. Men hvor meget skal landbruget så reducere?

”Det skal vi nok fortælle regeringen. Det har jeg ikke tænkt mig at fortælle dig.”

Vi har massere af kompromisvillighed
Men så er det vel også rigtigt, at man ikke ved præcist, hvad I vil?

”Nej. Det er det ikke. Det er fordi vi mangler svar på en lang række spørgsmål. Jeg siger bare, at vi ikke kommer til at acceptere 13.100 tons kvælstof, og at det er derfor, vi vil have en second opinion. Men vi er da indstillet på, at der skal findes en del tusinde tons. Men det kan man gøre på mange forskellige måder.”

Du har jo tidligere sagt, at jeres udspil skulle komme i maj måned. Og nu er vi i slutningen af juni. Kan du forstå, at nogen gerne vil have noget mere håndfast fra jer?

”Ja. Men jeg sidder ikke i regering. Og jeg er afhængig af, at vi får svar på de spørgsmål, vi stiller. Og når regeringen ikke ønsker at forklare, hvad dens politik koster, så kan vi ikke stille et regnestykke op, der giver mening,” siger Troels Lund Poulsen.

Hvornår forventer du, at der kommer noget fra jer?

”Når vi har fået alle svar fra regeringen.”

Skal vi over på den anden side af sommerferien?

”Det vil jeg tro. For det har været meget langsommeligt at få de svar, vi skal bruge. Jeg vil håbe, at vi får de svar inden sommerferien rammer os. Men sandheden er jo også, at det er sommerferie lige om lidt. Og der er ikke kalendersat flere forhandlingsmøder,” siger Troels Lund Poulsen.

Du siger til Information, at der ikke bliver en aftale med jer og støttepartierne. Er det ikke et udtryk for, at der mangler kompromisvillighed i Venstre?

”Vi har masser af kompromisvillighed.”

Det virker ikke sådan. Du siger, at I ikke kommer til at acceptere det ene og det andet?

”Men jeg har anvist masser af forslag til, hvad vi kan gøre. Jeg siger bare, at hvis regeringen ikke ønsker at komme med frisk finansiering, så kommer det til at blive en ren rød aftale.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Kronborg

Formand, Børne- og Undervisningsudvalget, Folketinget, MF (S)
Skolelærer (Ribe Seminarium 2006)

Troels Lund Poulsen

Vicestatsminister, forsvarsminister, partiformand, MF (V)
Student (Tørring Amtsgymnasium 1995)

0:000:00