Samuelsen: Vi skal skabe en modvægt til Frankrig og Tyskland

NY BEGYNDELSE: Når briterne er ude af Unionen, er der en risiko for, at Tyskland og Frankrig får for stor dominans, mener udenrigsminister Anders Samuelsen, der derfor har tilbragt halvandet døgn til lands, til vands og i luften i forsøget på at skabe nye alliancer i Europa.

Udenrigsminister Anders Samuelsens første stop var hos hans portugisiske modstykke, Augusto Santo Silva.
Udenrigsminister Anders Samuelsens første stop var hos hans portugisiske modstykke, Augusto Santo Silva.Foto: Rikke Albrechtsen
Rikke Albrechtsen

LISSABON, WIEN, PRAG: For 30 år siden kørte Anders Samuelsen (LA) rundt i Portugal i 30 dage i en lille folkevognsboble med sin kæreste.

”Jeg besluttede, at jeg en dag ville komme tilbage i et privat jetfly. Og her er jeg så i dag,” siger en veltilpas dansk udenrigsminister på det første stop på den charmeoffensiv, der på 35 timer vil bringe ham til tre europæiske hovedstæder.

Kommentaren falder på en solbeskinnet bådtur i Lissabon torsdag eftermiddag arrangeret af den Mærsk-ejede slæbebådsentreprise Svitzer for danske virksomhedsrepræsentanter, inden den diplomatiske tour de force går i gang.

Modvægt til Frankrig og Tyskland
Den private jet er et af Forsvarets Challenger-fly, der tager turen København-Lissabon-Wien-Prag-København på det første af flere forsøg på at afsøge nye alliancer i EU, når briterne inden for de næste år forsvinder fra samarbejdet.

”Jeg forsøger at gribe muligheden for at undgå, at der kommer en fransk-tysk alliance, der bliver endnu tungere, fordi der ikke er nogen modvægt. Det kan vi måske skabe, hvis vi bliver lidt bedre til at koordinere med hinanden,” siger Anders Samuelsen, der på den måde ønsker at undgå, ”at det er de stærke drenge i klassen, der sætter reglerne for, hvordan fodbolden skal spilles”.

Udenrigsministerens nye venner er ikke helt naturlige åndsfæller for Liberal Alliance-politikeren. En portugisisk ræverød regering, støttet af det yderste venstre, og to socialdemokratisk ledede koalitioner i Centraleuropa er ikke dem, danskerne traditionelt har set til for at finde støtter. Men over middag med portugiserne torsdag, eftermiddagskaffe med østrigerne fredag og middag med tjekkerne senere samme dag afsøger han de fællesmængder, der måtte være.

”Der er nogle steder, hvor vi har nogle fælles perspektiver, fordi vi er mindre lande. Vi har på hver vores måde nogle hensyn, som vi gerne vil have varetaget, og der kan vi bruge hinanden,” siger Samuelsen, da han fra et af de brede flysæder i Challengeren et sted over Europa udlægger sin plan for missionen.

Opbrud i klikerne
Han mærker også en interesse i at bryde op i de mere klassiske klubber blandt nabolande. Portugiserne vil gerne se lidt bredere ud end til kliken af kriseramte sydeuropæiske lande, som de traditionelt grupperes med.

Tjekkerne er del af den såkaldte Visegrad-gruppe sammen med Slovakiet, Ungarn og Polen, hvoraf de to sidste lige nu er på total kollisionskurs med Bruxelles.

Udenrigsminister Lubomír Zaorálek kalder det ”en fantastisk idé” at starte samarbejdet blandt de fire naboer for 25 år siden og erklærer sig dedikeret til forbindelsen med dem.

”På den anden side kan du godt forestille dig, at vi nogle gange har forskellige holdninger og finder det svært at finde fælles fodslag. Derfor er det vigtigt at kunne henvende sig til andre partnere og også skabe andre alliancer mere på tværs i Europa, og det er jeg klar til,” siger udenrigsminister Lubomír Zaorálek, der peger på det indre marked og frihandlen som områder, hvor Danmark og Tjekkiet kan få gavn af hinanden.

Enige om at være uenige
I Portugal peger udenrigsminister Augusto Santo Silva på frihandelsaftalen med Canada, NATO-samarbejdet og kampen for at få en god exit-aftale med briterne som fælles interesser. Ingen af dem taler til gengæld særligt højt om den sociale union, som portugiserne vil have, men den danske regering ikke er spor interesseret i. Portugiseren afslår også høfligt at kommentere på de danske planer om at skære EU-budgettet som følge af briternes exit.

Hos østrigerne finder Anders Samuelsen mere gehør for sine tanker om et smallere EU, ligesom de også er enige for at presse på for flere hjemsendelser af migranter og flere optjeningsprincipper for sociale ydelser blandt vandrende arbejdstagere i Europa.

I alle tre lande peger de på forsvar og sikkerhed som absolutte prioriteter for EU-samarbejdet, og det sker på en særdeles realistisk baggrund.

Danmark udenfor
Torsdag aften i Portugal kommer meldingerne om Donald Trumps bombning af en syrisk flybase som svar på brugen af kemiske våben tidligere på ugen, der kan give konflikten en helt ny drejning.

Og mens udenrigsministerens kortege med politieskorte snor sig gennem trafikken mod Wiens centrum fredag eftermiddag, kommer de første meldinger om det terrorangreb, der lige har ramt Sverige.

Anders Samuelsen afviser, at det stiller Danmark i en akavet situation, at forsvarsforbeholdet og retsforbeholdet netop gør, at vi har meget svært ved at være med i de dele af samarbejdet, og at Danmark om en måned mister sit fulde medlemskab af EU’s politisamarbejde, Europol.

”Kernen i det europæiske samarbejde er det indre marked, frihandel, bevægelse hen over grænserne og Schengen-aftale, og der er vi jo med på langt det meste,” siger han.

Inde på lystavlen
Han mener heller ikke, at Danmark vil ende i en kategori for sig, når briterne forlader klubben og efterlader os som dem med suverænt flest undtagelser i samarbejdet.

”Nu forsvinder den lidt mærkelige dreng i klassen. Det er jo så også en anledning til, at der bliver skubbet lidt rundt på de globale balancer,” siger han og gør klart, at nu har han startet arbejdet med at få Danmark gjort mere præsent hos de andre lande.

”Når det brænder på, og man hver for sig skal prioritere i processen, så skal man være inde på lystavlen”.

”Skåret helt ind til benet, så er det her jo en kamp om at forsvare Danmarks interesser. Det er jo målet for dansk udenrigspolitik at få de værdier, vi står på, til at fylde så meget i det europæiske samarbejde som overhovedet muligt,” siger Anders Samuelsen, inden Challengeren parkerer i Kastrup kl. 23 fredag aften.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Samuelsen

Adm. direktør, UV Medico, fhv. udenrigsminister, politisk leder og MF (LA)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1993)

0:000:00