Serdal Benli: Özlem Cekics afgang har skabt ro om udlændingepolitikken i SF

INTERVIEW: SF og Socialdemokratiet ligger ikke langt fra hinanden i flygtninge- og integrationspolitikken. Det mener Serdal Benli, viceborgmester i Gladsaxe og FT-kandidat, og glæder sig over, at Özlem Cekic ikke længere er med til at tegne linjen i partiets politik.

Serdal Benli (SF) under folketingsvalgkampen i 2015, hvor han delte kampagnebil med Venstres Mads Fuglede.
Serdal Benli (SF) under folketingsvalgkampen i 2015, hvor han delte kampagnebil med Venstres Mads Fuglede.Foto: Sophia Juliane Lydolph/Ritzau Scanpix
Anders Redder

"Selvfølgelig var jeg irriteret over den måde, Özlem Cekic forlod partiet på. Meget irriteret."

Serdal Benli lægger ikke fingre imellem, når han bliver bedt om at forholde sig til dramaet forud for SF-landsmødet sidste år, hvor Özlem Cekic forlod partiet og i samme ombæring angreb SF for at "tale populisterne efter munden" i udlændinge- og integrationspolitikken.

"Timingen lugtede af, at hun ville skabe røre og skade partiet så meget som muligt. Det synes jeg er usolidarisk over for de mennesker, som Özlem Cekic i så mange år har arbejdet tæt sammen med," siger Serdal Benli om den tidligere SF-profil, der med sin udmelding få dage inden 2017-landsmødet gjorde det klart, at partiets delvise tilslutning til asylnødbremsen langtfra var samstemt med alle medlemmer.  

Et år efter Özlems exit samles SF-medlemmer til landsmøde i Kolding denne weekend, og ifølge Serdal Benli er der i højere grad kommet ro på bagsmækken i forhold til udlændingespørgsmålet.

Selvfølgelig er der knaster og uenigheder i ny og næ, men grundlæggende er det min oplevelse, at der både i folketingsgruppen og i landsledelsen, som jeg sidder i, er mandat til at bevare kursen. 

Serdal Benli
Folketingskandidat og viceborgmester i Gladsaxe

Pia Olsen Dyhr har forud for SF-samlingen i Kolding slået kursen fast i lange interviews med blandt andre Altinget og Information, hvor partilederen har kaldt til kamp mod kvindeundertrykkelse blandt etniske minoriteter og kritiseret den svenske tilgang til udlændingedebatten.

Og Serdal Benli, som foruden en viceborgmesterpost i Gladsaxe er spidskandidat for SF i Københavns Omegns Storkreds ved næste valg, er godt tilfreds.

"SF har fået en god og realistisk flygtningepolitik, og sammen med Socialdemokratiet har vi lavet et udspil til bekæmpelse af parallelsamfund, som gør op med social kontrol og ikke-demokratiske tendenser. Vi er kommet langt, og der er stor intern opbakning til den linje, vi har nu," siger han.

Handler om velfærdssamfundets overlevelse
Kigger man arkiverne med Serdal Benli-artikler igennem, står det klart, at hans kamp mod religiøs dogmatisme, social kontrol og for kvinderettigheder altid har været primus motor i hans politiske engagement. 

I 2007 fyrede han en bredside af mod Enhedslistens opstilling af Asmaa Abdol-Hamid, hvis kandidatur han kaldte "en fadæse uden lige". I Gladsaxe Kommune har integrationspolitik i Værebroparken og Høje Gladsaxe, to udsatte boligområder, fyldt meget siden 2009, hvor han indtrådte i kommunalbestyrelsen.

Samtidig markerer årets SF-samling tiåret for Serdal Benlis første entré på talerstolen til et landsmøde. Emnet i hans første tale i 2008? Et opgør med religiøs kontrol blandt etniske minoriteter.

"I 2008 var jeg en af de første i partiet, som åbent sagde, at vi er nødt til at tage fat på religionskritikken igen. Dengang var der ikke mange, der delte mine holdninger. Jeg blev ikke buhet af scenen, men jeg havde flere ophedede debatter med partifæller i dagene efter," fortæller Serdal Benli.

"Set i det lys er jeg stolt af, at SF i dag har lagt sig fast på en linje, som ethvert ansvarligt venstrefløjsparti bør have: at antallet betyder noget, at demokrati, ligestilling og religionsfrihed er alfa og omega for integration, og at man skal arbejde og bidrage til velfærdssamfundet."

Serdal Benli mener, at SF og resten af venstrefløjen alt for længe holdt fast i en forsigtighed, der har været gift for integrationen af nytilkomne med anden etnisk baggrund.

"I vores iver efter at være gode over for mennesker med en anden baggrund har vi talt om deres rettigheder, men glemt de pligter, som følger med. Dermed har venstrefløjen klientgjort hele befolkningsgrupper, fordi vi ikke turde stille krav."

For ham er integration et spørgsmål om selve velfærdssamfundets eksistensgrundlag.

"Hvis der fortsat skal være opbakning til vores velfærdssamfund, kræver det, at vi har et fællesskab og en solidaritet borgere imellem. Det fællesskab hviler på nogle demokratiske rettigheder og et livssyn, som ikke alle, der kommer herop, deler. Vi amputerer kort sagt sammenhængskraften i Danmark, hvis vi ikke har en realistisk tilgang til flygtninge- og integrationsspørgsmålet," siger han.

Tæt på Socialdemokratiet
Ved folketingsvalget i 2015 overraskede Serdal Benli medieeksperter ved at få flere stemmer end partikoryfæet Holger K. Nielsen i Københavns Omegns Storkreds.

Kun opstillingsformen gjorde, at den tidligere partiformand kunne fortsætte i Folketinget på bekostning af dansk-kurdiske Serdal Benli.

Da Holger K. Nielsen ikke genopstiller til næste valg, ser vejen til Christiansborg ud til at være banet for Benli. Og står det til ham, bliver Socialdemokratiet en tæt samarbejdspartner på udlændingeområdet, hvis rød blok får flertallet.

"Socialdemokratiet har grundlæggende fat i mange gode ting. Og læser man deres udspil, er der ofte sammenfald med SF's politik. Begge partier har en realistisk humanisme som grundlag, og jeg tror, at vi kan få et tæt samarbejde op at køre," siger han.

På undervisningsområdet bakker begge partier op om en række stramninger af tilsynet med muslimske friskoler. I januar præsenterede SF og S et fælles udspil til bekæmpelsen af parallelsamfund. Få uger senere lancerede Socialdemokratiet sit udlændingeudspil 'Retfærdig og realistisk', og selv om langt fra alle SF'ere jublede over S-udspillet, er der plads til ros.

"Socialdemokratiet kammer nogle gange lidt over i retorikken. Men sigtelinjerne er i orden. Der skal tages hånd om udfordringerne, og internationalt skal Danmark gå forrest og sikre, at alle tager ansvar. Og så vil jeg heller ikke udelukke, at vi på et tidspunkt skal have modtagecentre i Nordafrika eller Mellemøsten. Det kan være en del af løsningen, men som en del af et forpligtende internationalt samarbejde," siger Serdal Benli.

Han påpeger, at der trods enighed på flere områder også er et par substantielle uenigheder i partiernes linjer, når snakken falder på flygtninge og indvandrere.

Deriblandt holdningen til kvoteflygtninge, som SF gerne vil tage langt flere af, men også kontanthjælpsloftet, som bør fjernes, da integrationspolitik "også er klassekamp, der skal føres ved at mindske ulighed, også blandt etniske minoriteter," siger Serdal Benli.

Afviser fløjkrige
Han afviser, at der internt i SF findes en fløj, der langtfra er lige så begejstret for partiets strammerlinje, som han er.

En fløj, der ifølge kendere af partiet rækker helt ind i folketingsgruppen og tæller navne som Lisbeth Bech Poulsen og Trine Torp.

"Selvfølgelig er der knaster og uenigheder i ny og næ, men grundlæggende er det min oplevelse, at der både i folketingsgruppen og i landsledelsen, som jeg sidder i, er mandat til at bevare kursen som et ansvarligt og pragmatisk venstrefløjsparti, der tør tage integrationsudfordringen seriøst og lægger berøringsangsten på hylden," siger han. 

Samtidigt påpeger han, at flere nyere ansigter i SF's portefølje af folketingskandidater har lagt sig i slipstrømmen af den nuværende kurs.

Blandt andre Halime Oguz, som er FT-kandidat og offentligt er blevet rost af Pia Olsen Dyhr for at gøre hende opmærksom på social kontrol mod kvinder i minoritetsmiljøer.

"Både Halime og jeg har en mere kritisk tilgang til minoritetsmiljøer, end Özlem Cekic eksempelvis havde. Halime har selv sin egen personlige erfaring med social kontrol, og det er et vigtigt emne, som hun dygtigt italesætter." 

Mens sidste års landsmøde kom til at handle om Özlem Cekic og SF's vaklende holdning til en nødbremse, som kunne sætte en total stopper for asyloptag i særlige tilfælde, mener Serdal Benli, at den bløde kurs nu en gang for alle er lagt på hylden.

"Jeg går absolut og fuldstændigt ind for den linje, som Pia Olsen Dyhr har lagt. Og jeg tror, du på landsmødet vil se, at resten af partiet har det på samme måde."

Altinget dækker hele weekenden SF's landsmøde i Kolding. Følg med på temasiden her, hvor vi løbende opdaterer med referater, nyheder og interviews fra mødet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Serdal Benli

Viceborgmester (SF), Gladsaxe Kommune
cand.scient.soc. i socialvidenskab og kommunikation (Roskilde Uni. 2005)

0:000:00