SF-ordfører vil se VM i Qatar: Det nytter ikke at slukke

Det er vigtigt at bakke det danske fodboldlandshold op og se deres kampe ved VM trods værtslandets udnyttelse af migrantarbejdere. Det mener SF's idrætsordfører. Problemet ligger i FIFA, som er "et kæmpe korrupt apparat", lyder det.

Man må adskille politik og fodbold, mener Charlotte Broman Mølbæk (SF), som har tænkt sig at se alle kampene med Christian Eriksen & co. Her træner det danske VM-landshold i Doha, Qatar torsdag.
Man må adskille politik og fodbold, mener Charlotte Broman Mølbæk (SF), som har tænkt sig at se alle kampene med Christian Eriksen & co. Her træner det danske VM-landshold i Doha, Qatar torsdag.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Overvejer du stadig, om du skal se VM i Qatar, eller om du skal lade være? Det gør erhvervspraktikant på Altinget, Asger Sten Hylander, også, og derfor har han bedt én af Folketingets idrætsordførere om hendes syn på sagen.

Læs interviewet med Charlotte Broman Mølbæk (SF) her:

Skal du se VM i Qatar?

"Ja, det skal jeg. Og det tænker jeg, at de fleste mennesker omkring mig skal."

Tror du, det vil betyde noget, hvis man vælger at lade være med at se det? Kan det have en negativ effekt på Qatar?

"Jeg tror, det har en meget lille effekt, hvis vi ikke ser med. Til gengæld tror jeg, at hvis vi ikke ser med, har det ret stor negativ effekt for de fodbolddrenge, der er sendt afsted. Og det er jo ikke dem, der har valgt at VM skal være i Qatar, så min overvejelse er, at det er bedre, at jeg støtter dem herhjemmefra. Jeg tænker ikke, at det hjælper Qatar på nogen måde, at jeg ser med."

FIFA er et kæmpe korrupt apparat, og det er dét, vi skal have gjort noget ved

Charlotte Broman Mølbæk (SF)

Hvad mener du om, at nogle danskere vil lade være med at se det?

"Det er et personligt valg, om at man vil se det eller ej, og jeg forstår godt, hvorfor så mange er modstandere af det og gerne vil boykotte VM. Men jeg synes, det er vigtigt at adskille tingene. Fodbolddrengene har brug for vores opbakning herhjemme fra, når vi nu ikke kan bakke op dernede, fordi det er så korrupt, som det er. Det er den bedste måde at gøre det på, synes jeg."

Hvad ser du som hovedårsagen til, at vi nu har et VM, hvor vi kun diskuterer lokationen og ikke selve fodbolden? Hvor ligger fejlen, og hvem har ansvaret?

"Det er et virkelig godt spørgsmål, for sagen er blevet så betændt, at det er svært at glæde sig oprigtigt til fodbolden. Årsagen er jo, at FIFA er et kæmpe korrupt apparat, og det er dét, vi skal have gjort noget ved. Vi skal have lagt massivt pres på - både fra vores egen regering og sammen med andre landes ministre i Norden eller Europa."

Jeg tror, det har en meget lille effekt, hvis vi ikke ser med. Til gengæld tror jeg, at hvis vi ikke ser med, har det ret stor negativ effekt for de fodbolddrenge, der er sendt afsted.

Charlotte Broman Mølbæk (SF)
Idrætsordfører

"Vi skal simpelthen have gjort noget ved den helt systematiske korruption, der foregår i FIFA, og som har indflydelse på, hvem der får de forskellige arrangementer eller værtskaber. Det skal vi ikke finde os i." 

Bør vi fra dansk side gøre noget for at protestere? Og hvem skal gøre det?  

"Jeg synes, at vi alle sammen skal sige fra på alle de måder, vi kan."

"Jeg har selv været ret aktiv. Som idrætsordfører har jeg sammen med vores udenrigsordfører kaldt kulturministeren og udenrigsministeren i samråd, for man bliver nødt til politisk at gå ind og sige fra over for det."

Hvad kan man selv gøre for at støtte de dårligt behandlede immigranter i Qatar uden samtidig at støtte regeringen i Qatar?

"Som politikere har vi fået den anbefaling ikke at boykotte helt, men at ministeren kunne tage derned og lave tydeligt oprør for at vise, at vi er utilfredse med det, der foregår. Dét, at vi har et dansk fodboldlandshold med til VM er jo også med til at synliggøre problemerne, og vi har faktisk fået Qatar forpligtet til at gøre nogle ting for menneskerettighederne. Det er alvorligt og groft, hvad der foregår, og mange mennesker er døde, men vi rykker på det ved at blande os og være en del af det på en eller anden måde."

Handler årets VM om mere end fodbold - og hvis ja, hvad?

"Jeg deler det op. Den politiske sag kører vi i SF, og den bliver vi ved med at køre også bagefter, for vi vil gerne have, at vi bliver bedre til at håndtere det. Vi har foreslået en idrætsstrategi, så vi kan arbejde mere systematisk med, hvordan vi kan bruge politisk magt til at få stoppet nogle af de her ting. 

Men jeg skiller det politiske ud for sig selv. Når jeg kommer til at sætte mig ned og følge VM i Qatar, kommer jeg til at se fodbold og fodbolddrengene og den fantastiske fodbold, de byder på, og jeg hepper på dem hele vejen."

Bør Qatar blive straffet for at bryde menneskerettigheder, og hvad kan en potentiel straf være?

"Ja. Det er en katastrofe, at der er en aftale med Qatar om en lang række ting, som de alligevel har brudt med. Det skal sanktioneres benhårdt. Jeg ville også ønske, at nogle af de her migranter eller deres familier blev kompenseret."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Charlotte Broman Mølbæk

MF (SF)
pædagog

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024