Socialdemokratiet stemmer for: Flertal for en rigsretssag mod Inger Støjberg

RIGSRET: Der er flertal for, at Inger Støjberg skal stilles for en rigsret, efter at Socialdemokratiet har meddelt, at man støtter en rigsretssag.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget

Der er nu flertal for, at Inger Støjberg (V) skal stilles for en rigsret.

Det står klart, efter Socialdemokratiet torsdag formiddag har besluttet at støtte en rigsretssag.

”Den socialdemokratiske folketingsgruppe har på baggrund af de klare juridiske vurderinger valgt at tilslutte sig, at Folketinget indleder en rigsretssag,” siger statsminister Mette Frederiksen i en pressemeddelelse. Og hun fortsætter:

"Det er samtidig vigtigt for Socialdemokratiet at gøre klart, at en minister både kan og skal sætte den politiske retning, herunder kunne udfordre og sætte spørgsmålstegn ved embedsværkets vurderinger og indstillinger og lade dem afsøge alternativer i arbejdet med politiske løsningsforslag. Dette må dog selvsagt ikke føre til, at en minister – trods flere advarsler – er ansvarlig for, at der iværksættes en klart ulovlig administration.”

Selvom Venstres holdning fortsat ventes, så er der flertal for en rigsretssag mod Inger Støjberg, og kun Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti vil stemme imod.

En meget alvorlig beslutning
Sagen handler om Inger Støjbergs instruks fra sin tid som udlændinge- og integrationsminister om at adskille alle asylpar, hvor den ene part var mindreårig ad. En instruks, som var ulovlig, og som i 2020 blev behandlet i Instrukskommissionen.

Kommissionen kom med sin første beretning i december, hvor det blandt andet fremgik, Støjberg blev advaret af embedsværket, men alligevel holdt fast i instruksen om at adskille asylparrene. Siden kommissionens beretning kom har to uvildige advokater hyret af Folketinget vurderet, at der er grundlag for at rejse en rigsretssag mod Inger Støjberg (V).

Læs også

Ifølge statsminister Mette Frederiksen er det "en meget alvorlig beslutning" at iværksætte en rigsretssag.

”Det er kun sket fem gange i historien, senest for snart 30 år siden i Tamilsagen. En rigsret er – og det skal det også være – det sidste og mest ultimative redskab i Folketingets parlamentariske kontrol med en regering,” siger Mette Frederiksen, der peger på, at en sådan beslutning bør basere sig på en ”klar, uafhængig og gennemarbejdet sagsfremstilling og vurdering”:

”Den foreligger nu i form af Instruktionskommissionens delberetning og den efterfølgende vurdering, der foreligger fra de uafhængige advokater, der er blevet bedt om at rådgive Folketinget i sagen,” siger Mette Frederiksen.

Rigsretssagen mod Inger Støjberg bliver dog først officielt, når et underudvalg til Folketingets Udvalg for Forretningsorden i eftermiddag har holdt møde. Det sker fra klokken 15-16.30.

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i Afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Inger Støjberg

Partistifter, Danmarksdemokraterne, fhv. udlændinge- og integrationsminister
MBA (Aalborg Uni. 2013)

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion