Statsministeren efter topmøde: ”Der er intet ønske om en EU-hær”

De andre europæiske ledere er spændte på den danske folkeafstemning, siger Mette Frederiksen (S). Et dansk ja vil ”sende et klart signal til vores allierede og vores naboer om, at vi står sammen med dem,” siger hun.

Statsminister Mette Frederiksen diskuterer med Belgiens regeringsleder, Alexander De Croo (i midten), og EU-Kommissionens forkvinde, Ursula von der Leyen, under tirsdagens topmøde.
Statsminister Mette Frederiksen diskuterer med Belgiens regeringsleder, Alexander De Croo (i midten), og EU-Kommissionens forkvinde, Ursula von der Leyen, under tirsdagens topmøde.Foto: John Thys/AFP/Ritzau Scanpix
Thomas Lauritzen

BRUXELLES: Krigen i Ukraine har fået de europæiske ledere til at rykke tættere sammen i ønsket om mere forsvarssamarbejde – men det betyder ikke, at nogen vil opbygge en stående europæisk hær under EU’s kommando.

Den forsikring kommer fra statsminister Mette Frederiksen (S), efter at hun har deltaget i et EU-topmøde dagen før folkeafstemningen om forsvarsforbeholdet.

”Det er ikke alene mig, der siger, at der ikke kommer nogen EU-hær. Der er intet ønske om en EU-hær. Det bliver ikke bragt op fra nogen lande. Det indgår simpelthen ikke i diskussionen,” siger statsministeren.

Vi er lige nu det eneste land, som ikke kan få lov til at bidrage med det, vi kan, og det, vi gerne vil. 

Mette Frederiksen (S)
Statsminister

Efter et ekstraordinært topmøde, der mest af alt har fokuseret på krigen i Ukraine og sanktionerne mod Rusland, diskuterede de 27 EU-landes ledere tirsdag planer for et tættere samarbejde om udvikling og indkøb af forsvarsmateriel.

”En lang række lande, inklusive Danmark, har allerede slået fast, at vi vil øge forsvarsbudgetterne på grund af Putins angreb på Ukraine. Det, der har været til diskussion i dag – og det er jeg enig i – det er, at vi bliver nødt til at arbejde tættere sammen. Det handler om indkøb, når vi alle sammen skal ud at investere mere i vores forsvar,” siger Mette Frederiksen:

”Verden er forandret, vores kontinent er forandret. Og kravene til Europa og kravene til Danmark er også forandrede. Det gælder ikke mindst på sikkerhedsområdet.”

Kort før, hun flyver hjem til den sidste partilederdebat inden folkeafstemningen onsdag, beskriver statsministeren, hvordan forsvarsforbeholdet efter hendes mening hæmmer hendes muligheder som Danmarks stemme i EU.

”Når jeg sidder med mine 26 kolleger rundt om bordet, herunder mine nordiske kolleger fra Sverige og Finland, som jo netop har ansøgt om Nato-medlemskab, så er Danmark det eneste land med et forsvarsforbehold,” siger hun:

0:000:00