Udviklingsministeren i Sahel: "Det går, undskyld mig, forbandet skidt"

Midt under forhandlingerne om en ny udviklingspolitisk strategi har Flemming Møller Mortensen besøgt Burkina Faso. Det har bekræftet ministeren i beslutningen om at øge fokus på Afrika og især Sahel: "Det er her, vi skal være," lyder det.

Minister for udviklingssamarbejde Flemming Møller Mortensen på besøg i en lejr med internt fordrevne i Kaya, der ligger nord for Burkina Fasos hovedstad, Ouagadougou.
Minister for udviklingssamarbejde Flemming Møller Mortensen på besøg i en lejr med internt fordrevne i Kaya, der ligger nord for Burkina Fasos hovedstad, Ouagadougou. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Maja Hagedorn

Slutfasen i forhandlingerne om Danmarks næste udviklingspolitiske strategi nærmer sig.

Og det bliver med en minister for udviklingssamarbejde for bordenden, der er "bestyrket i, at regeringens fokus og prioritering" af Afrika og især Sahel "er fuldstændig rigtig". En linje, der har været kritiseret af både støttepartier og ngo'er.

"Det er her, vi skal være," siger Flemming Møller Mortensen.

Han har de seneste dage besøgt Burkina Faso, som ligger centralt i Sahelregionen, der også tæller Mali, hvor Danmark netop har besluttet at styrke vores militære bidrag i landet.

Den største frygt for mig er, at den interne fordrivelse ville kunne udvikle sig til en migrationskrise.

Altinget interviewer ministeren på den danske ambassade i hovedstaden Ouagadougou oven på tre dages intenst program.

Undervejs har han blandt andet holdt møder med flere burkinske ministre, besøgt et hospital, der behandler spedalske, og tilbragt en dag i en flygtningelejr med internt fordrevne.