Udviklingsministeren i Sahel: "Det går, undskyld mig, forbandet skidt"

Midt under forhandlingerne om en ny udviklingspolitisk strategi har Flemming Møller Mortensen besøgt Burkina Faso. Det har bekræftet ministeren i beslutningen om at øge fokus på Afrika og især Sahel: "Det er her, vi skal være," lyder det.

Minister for udviklingssamarbejde Flemming Møller Mortensen på besøg i en lejr med internt fordrevne i Kaya, der ligger nord for Burkina Fasos hovedstad, Ouagadougou.
Minister for udviklingssamarbejde Flemming Møller Mortensen på besøg i en lejr med internt fordrevne i Kaya, der ligger nord for Burkina Fasos hovedstad, Ouagadougou.Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Maja Hagedorn

Slutfasen i forhandlingerne om Danmarks næste udviklingspolitiske strategi nærmer sig.

Og det bliver med en minister for udviklingssamarbejde for bordenden, der er "bestyrket i, at regeringens fokus og prioritering" af Afrika og især Sahel "er fuldstændig rigtig". En linje, der har været kritiseret af både støttepartier og ngo'er.

"Det er her, vi skal være," siger Flemming Møller Mortensen.

Han har de seneste dage besøgt Burkina Faso, som ligger centralt i Sahelregionen, der også tæller Mali, hvor Danmark netop har besluttet at styrke vores militære bidrag i landet.

Den største frygt for mig er, at den interne fordrivelse ville kunne udvikle sig til en migrationskrise.

Flemming Møller Mortensen
Minister for udviklingssamarbejde

Altinget interviewer ministeren på den danske ambassade i hovedstaden Ouagadougou oven på tre dages intenst program.

Undervejs har han blandt andet holdt møder med flere burkinske ministre, besøgt et hospital, der behandler spedalske, og tilbragt en dag i en flygtningelejr med internt fordrevne. 

De seneste tre år er antallet af internt fordrevne steget voldsomt i landet, der er en del af Sahel-regionen, som de seneste år har været hårdt ramt af angreb fra terrorgrupper som Islamisk Stat og al-Qaeda, ligesom kvægtyveri, ulovlig minedrift og uenigheder om landbrugsjord har ført til flere konflikter.

I dag er flere end 1,2 millioner burkinere flygtet fra deres landsbyer i den nordlige del af landet og søgt mod syd.

Altinget logoUdvikling
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget udvikling kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00