Ungarns Orban presset ud af Europas største politiske familie

Efter mange års interne kampe forlader det kontroversielle ungarske regeringsparti, Fidesz, den store konservative gruppe i Europa-Parlamentet. Bruddet sker efter en trussel om suspension, og det svækker Viktor Orbans indflydelse i EU.

Ungarns leder har set i øjnene, at Europa-Parlamentets konservative vil af med ham. 
Ungarns leder har set i øjnene, at Europa-Parlamentets konservative vil af med ham. Foto: Pool/Reuters/Ritzau Scanpix
Thomas Lauritzen

BRUXELLES: Mange vil se det som et længe ventet skred. Et tegn på, at Europas moderate højrefløj nu må tage afstand fra det yderste højres nationalkonservative partier. Andre vil betragte det som en styrkelse af kontinentets nationalister, at en markant EU-leder smækker med døren i Europas største politiske familie.

Uanset hvilke politiske briller, man tager på, så er det en vigtig og potentielt skelsættende begivenhed på den europapolitiske scene, at Ungarns regeringschef nu trækker sit parti, Fidesz, ud af den konservative gruppe (EPP) i Europa-Parlamentet.

Bruddet kommer efter, at den ungarske delegationsleder i december udløste stor harme ved at sammenligne EPP’s tyske gruppeformand med nazisternes sikkerhedspoliti, Gestapo.

Man skal være tålmodig og fast – men man skal ikke være naiv og lade sig bruge i et onemanshow om alt andet end det, der er godt for EU, for vores retsstater og for vores demokrati.

Pernille Weiss (K)
Medlem af Europa-Parlamentet

Viktor Orbans beslutning om at beordre sit partis 11 parlamentarikere til at forlade den europæiske folkeforsamlings største og mest magtfulde gruppe blev taget for at undgå en situation, hvor EPP var på nippet til at suspendere og dermed i realiteten lamme den ungarske delegation.

”Dette er antidemokratisk, uretfærdigt og uacceptabelt. Derfor har ledelsen i Fidesz besluttet at forlade EPP-gruppen med øjeblikkelig virkning,” skrev Orban onsdag i et brev til gruppens formand, den tyske kristdemokrat Manfred Weber.

”Denne begrænsning af vores parlamentarikeres mulighed for at leve op til deres pligter som folkevalgte medlemmer af Europa-Parlamentet fratager de ungarske vælgere deres demokratiske rettigheder,” fortsatte den ungarske leder.

Glæde hos Danmarks konservative
Brevet blev offentliggjort næsten samtidig med, at Europa-Parlamentets konservative under et gruppemøde havde vedtaget nye regler, som for første gang gør det muligt at suspendere hele et lands nationale delegation.

Efter flere år med voksende intern kritik i EPP af Fidesz og stadig flere sammenstød med partiets EU-kritiske politikere var der ingen tvivl om, at de nye regler i løbet af kort tid skulle bruges til at fryse ungarerne ud. Orban selv var heller ikke i tvivl.

0:000:00