Vandringer: Over halvdelen af Moderaternes vælgere kommer fra Venstre

Løkkes vej til Folketinget bliver primært banet af hans gamle vælgere fra Venstre, mens han i mindre grad appellerer til vælgerne til venstre for midten. Det viser en ny analyse af vælgernes vandringer.

Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Det er hans gamle vælgere, som har sikret Løkkes nye parti medvind fra første færd. Flere af Venstres tidligere vælgere har forladt Ellemann til fordel for deres gamle formand. 

Det viser en ny undersøgelse af vælgernes vandringer, som professor Kasper Møller Hansen har lavet for Altinget på baggrund af data fra Kantar Gallup og Epinion. 

46.857 af dem, der satte kryds ved Venstre i juni 2019, vil nu i stedet stemme på Moderaterne. 

Venstre er dermed det parti, der mister markant flest vælgere til det nyeste parti på stemmesedlen. De tidligere V-vælgere udgør langt over halvdelen af de i alt 77.647 vælgere, som Moderaterne står til at få ifølge undersøgelsen. 

Det er første gang, at Moderaterne optræder i Altingets vælgervandringer. Men de nye tal bekræfter en tendens, der allerede kunne spores før, at partiet blev opstillingsberettiget. I den seneste analyse fra januar svarede over 30.000 af de tidligere V-vælgere, at de ville stemme på et andet end de opstillingsberettigede partier. 

”Med de nye tal kan vi nu tydeligt se, at det er Løkke, som har hevet sine tidligere vælgere med over til sit nye parti,” siger Kasper Møller Hansen. 

Med en vælgerbase, som hovedsageligt består af afhoppere fra Venstre, står Løkke muligvis til at komme i Folketinget. Men hvis det er ambitionen, at det nye parti skal appellere til vælgerne på tværs af den politiske midte, lader han endnu ikke til at være helt i mål. 

Analysen er foretaget for Altinget af Kasper Møller Hansen, der er valgforsker og professor i statskundskab ved Københavns Universitet. Den er baseret på interviews foretaget af Kantar Gallup og Epinion i fjerde kvartal af 2021. I alt er 10.503 interviews med i analysen ("Ved ikke" mv. er fraregnet).