Venstre: Stil Rusland til ansvar for krigsforbrydelser i Aleppo

SYRIEN: Vesten skal vågne op og stille Rusland og Assad-styret til ansvar for deres handlinger i Aleppo, mener Venstre. Det kan blandt andet ske ved at etablere en selvstændig krigsforbrydelsesdomstol.

Foto: Abdalrhman Ismail/Scanpix
Emma Qvirin Holst

”Vesten må vågne op, sætte handling bag ordene og stille dem, der begår de her krigsforbrydelser, til ansvar.”

Sådan lyder meldingen fra Venstres udenrigsordfører Michael Aastrup i kølvandet på de seneste dages historier fra Aleppo i Syrien, hvor det forlyder, at civile bliver angrebet.

”Det er meget foruroligende rapporter, vi får fra de civile, som ser ud til at blive totalt nedslagtede, når Assads styrker kommer ind. Det er efterhånden tydeligt, at det, der foregår både fra Assads side, men også fra russisk side, er krigsforbrydelser,” siger Michael Aastrup.

Han vil derfor have, at Rusland og Assad-styret bliver stillet til ansvar for deres handlinger. Det kan blandt andet ske igennem FN's Generalforsamling, ved krigsdomstolen i Haag eller ved at etablere en selvstændig krigsforbrydelsesdomstol.

Er det realistisk?

”For at sige det, som det er; det er det eneste våben, vi har imod de overgreb, der foregår mod civile. Alternativet er, at vi giver op, og det vil være det værste, der kan ske,” siger Michael Aastrup og tilføjer:

”Selv efter Aleppo er færdig på et eller andet tidspunkt, kan der forekomme andre situationer, der kan minde om Aleppo. Derfor er det vigtigt, at vi gør et eller andet, og det bedste, vi kan gøre, er det her.”

Men det bliver selvfølgelig ikke nemt, siger Michael Aastrup, for Rusland ”vil selvfølgelig sige, at de intet forkert har gjort”. Han er derfor glad for, at Danmark sammen med en række andre lande fortsat støtter arbejdet med at indsamle beviser for ”de gentagende krigsforbrydelser”, hvilket kan udgøre sagsmaterialet til en krigsretsag.

Michael Aastrup understreger, at en krigsdomstol ikke vil ende konflikten i Aleppo med det samme.

”Det er ikke noget, der stopper handlingerne i Aleppo i morgen. Desværre. Det har vi ikke nogen redskaber til. Men det er forhåbentlig med til at få de officerer fra Assads og Ruslands hær, der lige nu er bag de her krigsforbrydelser, til at tøve lidt med at fortsætte, fordi de ved, at de potentielt kan blive stillet til ansvar,” siger Aastrup.

Brug for mere nødhjælp
Danmark kan ikke ene og alene sørge for at få stillet Rusland og Assad-styret til ansvar. Det sker bedst igennem EU-regi, siger Michael Aastrup. Danmark kan derfor bedst hjælpe den nuværende situation ved at fortsætte med at støtte De Hvide Hjelme, der lige nu hjælper civile i Aleppo. Ligeledes vil Danmark fortsat give midler til internationale NGO'er, der befinder sig tæt på Aleppo.

Røde Kors er en af de organisationer, der befinder sig nær Aleppo, hvor de yder nødhjælp til flygtninge. Men der er behov for mere hjælp, fortæller generalsekretær Anders Ladekarl.

”Vi har modtaget rigtig mange flygtninge i det seneste døgn, som er kommet ud fra det østlige Aleppo. De er bange og forvirrede, og mange har mistet familiemedlemmer og er blevet splittet fra deres familier,” siger han og tilføjer:

”Vi prøver at give dem varm mad, en madras og et tæppe, men den hjælp, der er, står slet ikke mål med det voldsomme behov, der lige pludselig er opstået i løbet af nogle ganske få dage.”

Organisationen afventer lige nu at kunne medvirke i at evakuere de sidste civile ud fra Aleppo.

Regeringen vil presse på for våbenhvile
Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) ønsker ligesom Venstre at stille dem bag angrebene i Aleppo til ansvar.

Samuelsen nævner dog intet om en krigsdomstol. Han vil presse på for at få en våbenhvile og sikre, at nødhjælpen kan komme uhindret ind til Aleppo.

Socialdemokratiets udenrigsordfører, Nick Hækkerup, ser gerne, at Anders Samuelsen også inviterer Ruslands ambassadør i Danmark til en samtale, så der ikke er tvivl om, at Danmark tager afstand fra handlingerne i Aleppo.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Michael Aastrup Jensen

MF (V), formand, Det Udenrigspolitiske Nævn
akademiøkonom (Det Danske Erhvervsakademi 1999)

0:000:00