Vinther og Bondo: Det er ikke en løsning for os

OK18: Delaftalen på det regionale område er ikke god nok. Det mener både Grete Christensen, Flemming Vinther og Anders Bondo Christensen, der ikke kan se sig selv i en lignende aftale.

Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix
Christina Houlind

Det kan godt være, at LO-forbundene med Dennis Kristensen i spidsen har skrevet under på en overenskomstaftale med regionerne og dermed landet en aftale for en tredjedel af de regionalt ansatte. 

Men aftalen er langt fra god nok til topforhandler på det kommunale område, Anders Bondo Christensen, og formand for Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen.

Læs også

”Hvis den var god nok, havde jeg selv indgået i forliget,” siger Anders Bondo Christensen til pressen onsdag, kort før han træder ind i Forligsinstitutionen.

LO’s soloridt natten til onsdag har i det hele taget skabt irritation hos de øvrige forhandlere for lønmodtagerne, som ellers hidtil har stået sammen om en såkaldt musketéred og krav om en fælles aftale.

På det regionale område står FTF og Akademikerne stadig uden en overenskomstaftale, og for staten og kommunerne er der heller ikke gennembrud endnu. 

Ifølge Dennis Kristensen sagde LO ja til aftalen, fordi de nu er trygge ved arbejdsgivernes forsikringer om at bevare den betalte spisepause.

Flemming Vinther: Ikke en løsning for os 
Heller ikke topforhandleren for lønmodtagerne på statens område, Flemming Vinther, er i dag imponeret over den delaftale, Dennis Kristensen har kaldt ”for god til at sige nej til”.

”Jeg kommer ikke til at skrive under på en aftale, der minder om den, de indgik i nat. Der er ikke en sikring af spisepausen, og der er slet ikke taget stilling til det kæmpe problem, vi har med lærernes arbejdstid,” siger Flemming Vinther til Altinget.

Bondo: Delaftale gør det ikke lettere
Hvorvidt delaftalen på det regionale område kommer til at spille ind i forhandlingerne på statens område, tør Flemming Vinther ikke spå om.

”Men jeg har ikke brug for at få en yderligere stigning på den bakke, vi er på vej op ad,” udtaler han til pressen.

Anders Bondo Christensen ser pessimistisk på det.

”Jeg håber stadig, at vi kan få alle i hus, men jeg tror ikke, det er blevet nemmere af delforliget,” siger han til TV 2.

Uenighed om musketereden
LO's enegang har fået flere medier til at kalde musketereden skamskudt, og Grete Christensen udtaler onsdag, at det nu er lykkedes for arbejdsgiverne at splitte lønmodtagerne. 

Men Dennis Kristensen, der ifølge Anders Bondo står bag den berømte musketered, mener ikke selv, at den er blevet brudt. 

"Vi har lavet et resultat, der svarer til det, musketereden i fællesskab har formuleret. Så valgte nogen at sige, at de ikke var tilfredse med spisepause-bestemmelsen. Det har jeg respekt for. Men jeg kan godt stå på mål for aftalen, og det var ikke mig, der gik fra bordet, det var nogle andre," siger Dennis Kristensen på vej ind i Forligsinstitutionen.

Dokumentation

Hovedpunkterne i aftalen mellem Danske Regioner og LO-forbundene

- En lønramme på 8,1 procent over tre år – herunder generelle lønstigninger på 6,1 procent og forventet udmøntning fra reguleringsordningen på 0,71 procent

- Midler til de enkelte organisationers forhandlinger på 0,35 procent

- Puljer til særlige formål og prioriterede grupper med mere på 0,34 procent

- En reguleringsordning, der ikke længere indeholder et såkaldt privatlønsværn, men sikrer en tilnærmelsesvis parallel lønudvikling med det private arbejdsmarked

- En betryggelse om den betalte spisepause

- En række forbedringer vedrørende barsel med mere

- En ny aftale om ferie

- Et projekt med fokus på arbejdsmiljøet

På det regionale område dækker OAO-K, der består af følgende:

  • HK Kommunal
  • 3F - Fagligt Fælles Forbund
  • Socialpædagogerne
  • Dansk Metal
  • Dansk Socialrådgiverforening
  • Dansk EL-Forbund
  • Teknisk Landsforbund
  • Fødevareforbundet NNF
  • Blik- og Rørarbejderforbundet
  • Malerforbundet
  • Serviceforbundet 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Bondo Christensen

Fhv. formand, Danmarks Lærerforening
lærer (Skårup Seminarium 1982), journalist (Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, 2023)

Dennis Kristensen

Fhv. forbundsformand, FOA
portør (Amtssygehuset i Herlev 1976)

Flemming Vinther

Forhandlingschef, BUPL
soldat, zoneterapeut og butiksassistent

0:000:00