Det skete der i første halvår på forsvarsområdet

OVERBLIK: Forsvarsforlig, kampflyforberedelser, topmødeforberedelser og en potentiel bombe under dansk forsvarsindsutri prægede første halvår af 2018 på forsvarsområdet.

Foto: Colourbox
Andreas Krog

Halvåret startede med at regeringspartierne sammen med Det Radikale Venstre, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti indgik et nyt seksårigt forsvarsforlig. Og det sluttede med at forsvarschef Bjørn Bisserup kunne præsentere en plan for hvordan forliget, der tilfører forsvaret 12,8 mia. kroner, så skal rulles ud.

Udrulningen indebærer materielindkøb i stor stil, og allerede nu er forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen gået i gang med at indhente finansudvalgets accept af at klargøre Søværnets skibe til områdeluftforsvar.

Det sorte får Danmark
Den begivenhed, som optog mest opmærksomhed i løbet af årets første seks måneder, er en begivenhed, som faktisk først finder sted knap to uger inde i andet halvår. Det er nemlig det store Nato-topmøde i Bruxelles den 11. og 12. juli. Her skal Nato-landene vedtage oprettelsen af to nye kommandoer, der skal forbedre alliancens evne til at mobilisere tropper på tværs af Atlanterhavet og det europæiske fastland. Samtidig skal der diskuteres cyberforsvar, flygtninge- og immigrantkrise samt øget samarbejde mellem Nato og EU.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00