Debat

Dansk Ortopædisk Selskab: Genovervej behandlingsrådets form og metode

DEBAT: Repræsentationen i regionernes behandlingsråd sikrer rygdækning bagud i regionerne, men nedprioriterer fagligheden, skriver Dansk Ortopædisk Selskabs formænd.

Regionerne har foreslået en model til et behandlingsråd. Modellen bør genovervejes, skriver Dansk Ortopædisk Selskabs formænd.
Regionerne har foreslået en model til et behandlingsråd. Modellen bør genovervejes, skriver Dansk Ortopædisk Selskabs formænd.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Bo Sanderhoff Olsen, Morten Schultz Larsen og Torben Bæk Hansen
Formand, afgående formand og næstformand, Dansk Ortopædisk Selskab

Nye og dyrere behandlinger indføres ofte på baggrund af en forventet bedre behandlingseffekt og med mindre skelen til den medfølgende økonomi i etablering og drift.

Dette vil uvilkårligt føre til behov for prioriteringer i et økonomisk presset sundhedsvæsen, idet allerede indførte velprøvede og billige behandlinger af simple lidelser i bevægeapparatet let vil blive udfordret af det økonomiske pres, der udløses af nye dyre, højteknologiske behandlinger på andre områder.

Udgifter til operationer for eksempelvis knyster på fødderne, nerveafklemning ved håndleddet og slidgigt i knæ, hofter og skuldre vil således let blive nedprioriteret i konkurrencen med investeringer i nye dyre teknologier på kræftområdet.

Udvælgelsen af behandlinger til vurdering skal således være gennemskuelig og ensartet.

Bo Sanderhoff Olsen, Morten Schultz Larsen og Torben Bæk Hansen
Formand, afgående formand og næstformand, Dansk Ortopædisk Selskab

Desuden ser vi nu også i ortopædkirurgien et stigende tilbud om personlig medicin/implantater med eksempelvis specialfremstillede ledproteser, der tilpasses den enkelte patient og i teorien skulle give bedre funktion og holdbarhed, men som ikke overraskende er meget dyrere end de standardproteser, som vi ellers anvender, og sjældent er særlig veldokumenterede.

Få mest sundhed for pengene
Dansk Ortopædisk Selskab (DOS) finder det derfor positivt, at der sættes fokus på at målrette sundhedsvæsenets ressourcer til de teknologier og indsatser, der giver mest sundhed for pengene, eksempelvis målt i kvalitetsjusterede leveår, så behandlingen af mere simple og ikke-livstruende sygdomme ikke automatisk vil blive nedprioriteret.

Valget af at gøre dette gennem indførelse af behandlingsråd vil være en af flere mulige metoder. DOS finder dog, at proceduren for udvælgelse af behandlinger til vurdering i det nye råd bør beskrives mere klart, så der ikke opstår unødvendigt bureaukrati og inerti ved indførelse af alle nye behandlinger i sundhedsvæsenet uanset omfang og type.

Udvælgelsen af behandlinger til vurdering skal således være gennemskuelig og ensartet. Det skal også være behandlinger, hvis indførelse har væsentlige økonomiske konsekvenser, så vi ikke risikerer, at rådet skal forelægges alle mindre justeringer af nuværende behandlinger med for eksempel opdatering af allerede kendte ledproteser eller implantater til behandlinger af knoglebrud. 

Læs også

Tung, politisk overvægt i repræsentationen
Vurderingerne i rådet skal sikres et sikkert fagligt fundament. I det nuværende forslag er der en meget tung overvægt i repræsentationen fra det politisk-administrative system og en sparsom lægefaglig og sundhedsfaglig repræsentation.

Herved sikrer man selvfølgelig rygdækning bagud i regionerne i det politisk-administrative system, mens man i rådet nedprioriterer fagligheden i udvælgelsen og vurderingen af nye behandlinger.

DOS mener, at lægerepræsentationen i rådet samt de underliggende faglige udvalg til vurdering af konkrete nye behandlinger bør styrkes væsentligt for at skabe gennemslagskraft og faglig legitimitet.

Fra vores side skal der lyde et stort "ja tak" til arbejdet med prioriteringer af nye behandlinger i sundhedsvæsenet, men hvis forslaget om indførelse af behandlingsråd skal føres ud i livet, bør form og metode genovervejes, særlig med fokus på en øget sundhedsfaglig og især lægefaglig repræsentation.

Dokumentation

Temadebat: Hvad er den bedste model for et behandlingsråd?

Læger og ledere i sundhedsvæsenet efterspørger et behandlingsråd, som kan vurdere behandlinger og teknologier på samme måde, som Medicinrådet vurderer lægemidler.

Regeringen og støttepartierne kom efter folketingsvalget frem til, at regeringen skulle nedsætte et behandlingsråd. Men nu er Danske Regioner kommet regeringen i forkøbet og har sendt sit bud på en model for et kommende behandlingsråd i høring.

Altinget giver i en temadebat ordet til en række centrale aktører, som vil give deres svar på, hvad der skal være fokus på i det nye behandlingsråd.

Er regionernes model den rigtige? Hvordan får vi et behandlingsråd, der ikke tynges af omfattende proceskrav? Og hvad stiller vi op med problemer med tynd evidens for behandlinger og sundhedsteknologier?

Her er aktørerne:
  • Anders Perner, professor i intensiv medicin, Rigshospitalet
  • Bo Sanderhoff Olsen, formand, Dansk Ortopædisk Selskab
  • Dorte Gyrd-Hansen, professor i sundhedsøkonomi, Syddansk Universitet, og leder, Dansk Center for Sundhedsøkonomi (Dache)
  • Gorm Greisen, professor i pædiatri, Rigshospitalet
  • Grete Christensen, formand, Dansk Sygeplejeråd
  • Henrik Ullum, formand, Lægevidenskabelige Selskaber (LVS)
  • Katrina Feilberg Schouenborg, sundhedspolitisk fagchef, Dansk Erhverv
  • Kjeld Møller Pedersen, professor i sundhedsøkonomi og -politik, Syddansk Universitet
  • Lars Holger Ehlers, professor i sundhedsøkonomi, Aalborg Universitet
  • Lisbeth Lintz, formand, Overlægeforeningen
  • Michael Dall, lægelig direktør, Odense Universitetshospital
  • Morten Freil, direktør, Danske Patienter
  • Peter Huntley, direktør, Medicoindustrien
  • Thorkild Olesen, formand, Danske Handicaporganisationer (DH).

I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bo Sanderhoff Olsen

Formand, Dansk Ortopædisk Selskab

Torben Bæk Hansen

Professor, Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet

0:000:00