Debat

Genlæs debatten om Danida Business Partnership

DEBAT: I sidste måned havde Udviklingsdebatten fokus på det ombruste Danida Business Partnership, efter udviklingsministeren har lagt op til en revidering af det. Genlæs alle indlæggene her.

Foto: Julien Harneis
David Laungaard Lose
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Hvordan ser fremtidens erhvervspartnerskaber ud?
PRÆSENTATION: Det ombruste Danida Business Partnership skal omlægges i løbet af 2015 - og til det har ministeren efterspurgt input. Altinget: udvikling tager tråden op og sætter fokus på erhvervsprogrammet. Læs mere og mød panelet.

Bragt d. 13. januar – læs indlægget her

---

S: Tiden er kommet til bæredygtig økonomisk vækst
DEBAT: Udviklingslande skal gå fra at modtage støtte til at blive økonomiske partnerlande. Dette kræver et øget samspil mellem handelspolitik og udviklingspolitik. Udover økonomisk støtte, kan Danmark også bidrage med viden. Det skriver Mette Gjerskov (S), udviklingsordfører.

Fakta
Oplægget til debatten
Danida Business Partnership blev lagt midlertidig på is midt under finanslovsforhandlingerne. Udover at erhvervsprogrammet, der skulle hjælpe danske virksomheder med at komme ind på markeder i udviklingslande, ikke havde skabt nok job i udviklingslandene, brød det muligvis med EU’s konkurrenceregler om statsstøtte.

Derfor ønsker handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) at revidere erhvervsprogrammet i løbet af 2015. Til det formål har han opfordret erhvervsorganisationer, ngo’er og eksperter til at byde ind med input til en ny model.
Den opfordring vil Altinget: udvikling gerne samle op, og derfor vil vi gerne stille spørgsmålene:

Hvordan skal Danida Business Partnership se ud i fremtiden? Og giver det i det hele taget mening at bruge bistand til særligt at fremme danske virksomheder i udviklingslande?

Debatpanelet
Mette Gjerskov (S), udviklingsordfører
Peter Thagesen, underdirektør i Dansk Industri
Bolette Christensen, adm. direktør i Børnefonden
Carl-Jørgen Bindslev, Secretariat Chief Officer hos Fair Fishing
Trine Mach
(SF), udviklingsordfører
Erik Blas, formand for IDA Global Development

Vagn Berthelsen, generalsekretær i Ibis Danmark
Jens Kvorning, afdelingsleder i International Afdeling, Håndværksrådet
Brian Sønderby Sundstrup, Specialkonsulent CSR for COOP
Mads Bugge Madsen, Sekretariatsleder for Ulandssekretariate
t

Om Udviklingsdebatten
Udviklingsdebatten på Altinget: udvikling har til formål at fokusere og styrke den udviklingspolitiske debat i Danmark. Løbende inviterer Altinget: udvikling eksperter, politikere, fagfolk og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og/eller problemstillinger inden for udviklingsområdet. 

Bland dig gerne i debatten ved at sende en mail til [email protected]

Bragt d. 13. januar – læs indlægget her

---

NGO: Efterspørgsel frem for udbud
DEBAT: Når et udviklingsland tildeles udviklingsbistand, skal midlerne følge op på et behov eller en efterspørgsel, der er til åbenlys fordel for landet. Projektets resultater skal være tydelige. Det mener Carl-Jørgen Bindslev, Secretariat Chief Officer i FairFishing.

Bragt d. 13. januar – læs indlægget her

---

DI: Afrika efterspørger viden
DEBAT: Den danske udviklingshjælp skal ikke bruges til dansk erhvervsstøtte, men der skal i stedet for bruges flere midler på den erhvervsrettede udvikling. Det skriver Peter Thagesen, underdirektør i Dansk Industri. Vilkårene for det lokale erhvervsliv skal forbedres, hedder det.

Bragt d. 14. januar – læs indlægget her

---

Fagbevægelsen: Tænk holistisk om udviklingsbistanden
DEBAT: Hvis Danmark skal fortsætte med den positive fattigdomsbekæmpelse i udviklingslandene, skal de danske virksomheder, såvel som deres organisationer, fortsat bidrage med viden, knowhow og virkelyst. Det skriver Mads Bugge Madsen, sekretariatsleder for Ulandssekretariatet.

Bragt d. 14. januar – læs indlægget her

---

BØRNEfonden: Virksomheder og NGO'er skal samarbejde
DEBAT: Danida Business Partnership i sin nuværende form trænger til en kraftig renovering. Bl.a. skal virksomheder og NGO'er samarbejde mere og bedre, og løsningerne skal være mere langsigtede. Det mener Bolette Christensen, CEO i BØRNEfonden.

Bragt d. 14. januar – læs indlægget her

---

COOP: Erhvervsprogrammer er ikke one size fits all
DEBAT: I sin nuværende udformning er Danidas erhvervsprogrammer for firkantede og ufleksible. Det holder ikke, når virksomhedernes mål er forskellige. Erhvervsprogrammerne skal tilpasses til virksomhederne, og ikke omvendt. Det skriver Brian Sønderby Sundstrup, CSR Senior advisor, Coop Denmark.

Bragt d. 20. januar – læs indlægget her

---

IBIS: Private virksomheder gavner udvikling
DEBAT: Udviklingslandene har store problemer med jobskabelse. Landbruget besidder et stort potentiale, og danske virksomheder besidder stor viden. Hvis de to arbejder sammen, kan det derfor være til stor gavn for udviklingslandene. Det mener Vagn Berthelsen, generalsekretær i IBIS

Bragt d. 20. januar – læs indlægget her

---
Håndværksrådet: Sidste chance for Danidas erhvervsprogrammer
DEBAT: Det er positivt, at erhvervsprogrammerne løbende revideres, men det besværliggør udnyttelsen af udviklingspotentialet i udviklingslandene. Der er ikke tid til flere fejlgreb. Nye ideer skal kunne realiseres på de danske virksomheders præmisser. Det skriver Jens Kvorning, afdelingschef for Håndværksrådet

Bragt d. 20. januar – læs indlægget her

---

IDA: Begynd forfra med Danida Business Partnership
DEBAT: Danida Business Partnership er fejlslagen. Det er derfor godt, at udviklingsministeren vil have erhvervsprogrammet revideret. Det er imidlertid nødvendigt at begynde helt forfra. Det er ikke nok med en revidering. Det skriver Erik Blas, formand for IDA Global Development.

Bragt d. 20. januar – læs indlægget her

---

S vil have øget fattigdomsfokus i erhvervsprogrammer
DEBAT: Uligheden skævvrider ulandene. Derfor skal levevilkår for de fattigste opprioriteres i erhvervssamarbejderne, mener udviklingsordfører Mette Gjerskov (S).

Bragt d. 27. januar – læs indlægget her

---------------------------

NGO: Skrøbelige lande kræver særlig opmærksomhed
DEBAT: Erhvervsprogrammerne mangler større forståelse for nødvendigheden af at støtte de særligt skrøbelige lande. Det skriver Carl-Jørgen Bindslev, Secretariat Chief Officer hos Fair Fishing.

Bragt d. 27. januar – læs indlægget her

---

Børnefonden: Tænk på de innovative partnerskaber
DEBAT: Virksomheder og NGO'er kan drage mange fordele af hinanden, hvis de indgår i innovative partnerskaber som BØRNEfonden og Falck. Det skriver Bolette Christensen, direktør i BØRNEfonden.

Bragt d. 27. januar – læs indlægget her

---

DI: Byg videre på Danidas ehvervsprogram
DEBAT: Udviklingsministeren har lagt op til en revidering af Danidas erhvervsprogram. Mens vi venter på at se det endelige resultat, er der i hvert fald to ting, der skal ændres. Det mener Peter Thagesen, underdirektør i Dansk Industri.

Bragt d. 27. januar – læs indlægget her

---

SF: Væksten er våbnet i kampen mod ulighed
DEBAT: Erhvervsprogrammerne skal gennemgå en kraftig revidering. Inden man bliver enige om en ny udformning, er det vigtigt at fastsætte, på hvilken måde erhversprogrammerne kan bidrage til udviklingen. Det skriver Trine Mach (SF), udviklingsordfører.

Bragt d. 3. februar – læs indlægget her

---

COOP: Det er tid til at tænke nyt i udviklingsbistanden
DEBAT: Den voksende verdensbefolkning giver kæmpe udfordringer i fremtiden. Der er derfor behov for at udvikle nye bæredygtige og holistiske løsninger, der favner bredt. Det skriver Brian Sønderby Sundstrup, CSR Senior advisor, Coop Denmark.

Bragt d. 3. februar – læs indlægget her

---

IDA: Alle dele af erhvervsprogrammerne skal undersøges
DEBAT: Flere ting halter ved erhvervsprogrammerne. Bl.a. skal man holde op med at spille på det sikre, stille højere krav til projekterne, og støtte de multilaterale organisationer mere. Det mener Erik Blas, formand for IDA Global Development.

Bragt d. 3. februar – læs indlægget her

---

Håndværksrådet: Danida udelukker erhvervslivet
DEBAT: Det danske erhvervsliv kan spille en vigtig rolle i den fremtidige erhvervsudvikling i Afrika. Men det kræver, at Danida stopper med at spænde ben for de danske virksomheder. Det mener Jens Kvorning, afdelingschef for Håndværksrådet.

Bragt d. 3. februar – læs indlægget her

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bolette Christensen

Direktør, Business Vordingborg, formand for Kunstmuseum Brandts, Odense
cand.psych. (Kbh. Uni. 1991), EMBA

Mette Gjerskov

MF (S), ordfører for miljø og verdensmål
cand.agro. (Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole 1993)

Peter Thagesen

Underdirektør, Dansk Industri
cand.polit. (Københavns Uni. 1994)

0:000:00