Julekalender: Naturelskeren May-Britt Kattrup vil ikke være en kliché-politiker

11. DECEMBER: May-Britt Kattrup (LA) er så ny i politik, at hun håber på at fortsætte længe endnu, men hun vil for alt i verden ikke ende som en kliché-politiker. Mød hende bag dagens kalenderlåge.

Hvorfor gik du ind i politik?
Det gjorde jeg på grund af Liberal Alliance. Politik har altid været meget fjernt for mig, men til valget i 2011 hørte jeg Liberal Alliance sige nogle ting, som gjorde en forskel for mig. Det vigtigste var, at selv om de opdagede, at nogle holdninger var upopulære, så stod de stadig ved det. Derfor meldte jeg mig ind i partiet. 

Hvilken politiker har været en inspiration for dig?
Det må være Simon Emil Ammitzbøll-Bille. Han har et fantastisk overblik og en god måde at kommunikere på. Samtidig har han været god til at skabe et godt miljø internt i gruppen.

Hvilken politisk modstander har du mest respekt for?
Jeg synes, at Stine Brix fra Enhedslisten er enormt reel. Hun er lige ud ad landevejen og samtidig rigtig dygtig til at fremføre sine synspunkter på en faglig og behagelig måde. Det er ingen hemmelighed, at der er meget, vi er uenige om, men jeg har stor respekt for den måde, hun arbejder på.

Er du stadig i politik om 5 år?
Det både tror og håber jeg. Det giver en god blanding af ydmyghed og tilfredsstillelse, når man er med til at rykke noget i politik. Jeg har været med til at flytte meget, men jeg vil gerne flytte endnu mere.

Hvad er den bedste politiske aftale, du har været med til at lave?
Vi har lige lavet en aftale, der går ud på at beskytte de patienter, som har fået udbetalt en erstatning fra regionerne i forbindelse med en vurderet fejlbehandling. Fremover skal alle sager ankes inden for en måned i stedet for tre. Patienten ender med at vente lidt længere, men til gengæld er man sikker på at kunne beholde pengene. Det, synes jeg, er vigtigt.

Hvad er din bedste juletradition?
Det er, når hele familien er samlet hjemme hos os. Vi mødes første søndag i advent, hvor vi laver julepynt, bager vaniljekranse og pynter hele huset op sammen. Når vi så mødes igen juleaften, har alle bidraget med oppyntningen. Det skaber en særlig stemning, at alle har været med i processen.

Hvad gør du, når du skal koble af?
Når jeg skal koble af, så rider jeg en tur i skoven. Naturen og frie vidder betyder meget for mig. Det er også dér, jeg skriver mine taler og gør mig politiske tanker. I skoven, på marken eller i haven er der, hvor jeg slapper bedst af.

Hvad er den bedste bog, du har læst i år?
For at være helt ærlig, så har jeg ikke fået læst bøger i år. Fordi jeg er så ny i politik, har jeg skullet lære rigtig meget og derfor brugt al min tid på at læse politisk materiale. Jeg har simpelthen ikke haft tid til at læse skønlitteratur. Men den sidste bog, jeg har læst, er Leif Davidsens Dostojevskijs sidste rejse. Den var jeg helt vild med.

Hvad er din yndlings TV-serie?
Jeg kan godt lide danske produktioner, både danske film og tv-serier. Den eneste Ene og Italiensk for begyndere for eksempel. Jeg fulgte også med i Forbrydelsen. Ingen af dem er højaktuelle, igen fordi det har fyldt meget at skulle sætte sig ind i politik for første gang.

Har du et motto?
Jeg kan bedst lide at definere tingene ud fra virkeligheden fremfor en eller anden teoretisk tankegang. Jeg vil helst bare fortælle, hvor jeg står, og hvad jeg vil. Og jeg vil i hvert fald ikke være en klassisk politiker, som gemmer sig bag klichéer, men i stedet bare fortælle fra hjertet, hvad jeg mener, er det rigtige. Så det er jo en slags motto at holde fast i ikke at være en kliché-politiker.

Hvad er det mærkeligste og bedste, der er sket i år 2017?
Det mærkeligste var nok at opleve, at Anna Mee Allerslev måtte trække sig, fordi hun blev hetzet for en handling, som egentlig lå inden for reglerne, og selv om flere andre politikere har gjort det samme uden konsekvens.

Det bedste var, at min søn fik sit første rigtige fuldtidsjob, efter han havde afsluttet sin kandidateksamen. Det er dejligt at vide, at han er kommet godt i gang.

Hvad glæder du dig mest til ved jul?
Jeg er ret dårlig til at lade mobiltelefonen ligge, men julen hjælper mig til at slappe af og bare nyde samværet med min familie. Det glæder jeg mig til. Der er andre ting i livet end politik, og det minder julen mig om.

Hvad ser du mest frem til i år 2018?
Rent politisk glæder jeg mig til at skabe nogle gode, liberale resultater. Personligt glæder jeg mig til at blive bedre til at skabe balance mellem mit politiske liv og mit personlige liv. Nu kender jeg rutinerne i politik og har fået et godt basisgrundlag, så jeg tror på, at jeg kan blive bedre til det med balancen nu.

Forrige artikel Mænd sidder tungt på magten i danske hjælpeorganisationer Mænd sidder tungt på magten i danske hjælpeorganisationer Næste artikel Ugen i dansk politik: Skatteforhandlinger og Løkke til topmøde Ugen i dansk politik: Skatteforhandlinger og Løkke til topmøde
Podcast: Udviklingsministerens vigtigste opgave er nærmest umulig

Podcast: Udviklingsministerens vigtigste opgave er nærmest umulig

AJOUR: Den nye udviklingsminister, Flemming Møller Mortensen, vil forsøge at skabe modtagecentre uden for EU til asylbehandling. Men den opgave er nærmest umulig, mener aktørerne på udviklingsområdet. Hør mere om Mortensens vigtigste opgaver i dagens udsendelse.