Børns mistrivsel på Sjælsmark mangedobler sagsudgifter i Hørsholm

SJÆLSMARK: Hørsholm Kommune brugte i 2018 mere end 1.350 timer på at behandle sager om børns mistrivsel på Udrejsecenter Sjælsmark mod 300 timer i 2017. Sagsbehandlerne er magtesløse, og tiden går fra andre borgere, siger borgmesteren.

Debatten om forholdene på Udrejsecenter Sjælsmark har bragt sindene i kog hos både politikere og blandt befolkningen. Billedet her er fra en demonstration ved Rådhuspladsen, hvor børn og forældre fra Sjælsmark gør opmærksom på deres situation.
Debatten om forholdene på Udrejsecenter Sjælsmark har bragt sindene i kog hos både politikere og blandt befolkningen. Billedet her er fra en demonstration ved Rådhuspladsen, hvor børn og forældre fra Sjælsmark gør opmærksom på deres situation.Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix
Simon Lessel

Børn af afviste asylansøgere mistrives i en sådan grad på Udrejsecenter Sjælsmark, at sagsbehandlerne føler sig magtesløse og bruger mere og mere tid på sagsbehandlingen.

Det forklarer borgmester i Hørsholm Kommune, Morten Slotved (K).

"Det er et større pres, der kommer på vores forvaltning. Det tager tid fra andre borgere," siger Morten Slotved.

Reaktionen kommer på baggrund af, at mængden af tid, kommunen bruger på blandt andet børnefaglige undersøgelser, forebyggelsestiltag og anbringelsessager fra Udrejsecenter Sjælsmark, er steget fra 300 timer i 2017 til mere end 1.350 timer i 2018.

Hvis vi kan få så mange underretninger (56, red.), så mener jeg, at der er noget galt med institutionen. Jeg mener, at der er noget galt med den måde, vi behandler de børnefamilier på, og det har jeg det skidt med at sidde overhørig.

Morten Slotved (K)
Borgmester, Hørsholm Kommune

Det viser dokumenter fra Hørsholm Kommune, som Altinget har fået aktindsigt i. Derudover er antallet af underretninger fra Udrejsecenter Sjælsmark nu oppe på 56 mod 51 underretninger i slutningen af december.

"Det er sager, vi ikke er vant til at se. Det er nogle stærkere og mere socialt udsatte sager," siger borgmesteren.

Læs også

Magtesløse sagsbehandlere
I alt beskæftiger sagerne samlet set nu en fuldtidsstilling. Det belaster forvaltningen, siger både borgmester Morten Slotved og den socialdemokratiske formand for Børne- og Skoleudvalget, Niels Lundshøj.

Det er nemlig ikke afsat flere ressourcer, og det betyder, at medarbejderne skal løbe stærkere for at nå sagerne, lyder opråbet fra socialdemokraten. Samtidig afføder sagerne magtesløshed blandt kommunens sagsbehandlere.

"Hver gang vi har iværksat en foranstaltning, så kommer der nye, og det er stigende. Det er dybt frustrerende," siger Niels Lundshøj.

Læs hele historien på Altinget: social, hvor du kan få endnu mere baggrund og læse borgmesteren forklare, hvorfor kommunens sagsbehandlere undersøger, om forældre på Udrejsecenter Sjælsmark bevidst begår overgreb på deres børn for at forlænge deres sagsbehandlingstid.

Dokumentation

Udrejsecenter Sjælsmark
Beslutningen om at gøre den gamle Sjælsmark Kaserne i Hørsholm Kommune til et udrejsecenter for afviste asylansøgere blev præsenteret i 2013.

Dengang sad Socialdemokratiet, Radikale Venstre og SF i regering, og året inden havde den sammen med Enhedslisten og Liberal Alliance lavet en asylaftale. Centeret skulle få flere til at rejse hjem.

I 2015 slog Sjælsmark dørene op, og samme år fik Danmark en ny regering dannet af Venstre, Liberal Alliance og Konservative.

Det var oprindeligt ikke meningen, at der skulle flytte børn eller børnefamilier ind på udrejsecenteret, men det blev der lavet om på, og også børnefamilier begyndte at flytte ind.

Kritik af vilkårene for børn
Debatten om børnenes forhold på udrejsecentret er efterfølgende blusset op, efter at en far til et barn på udrejsecenteret offentliggjorde en video af en femårig dreng, der bliver nægtet broccoli og kartofler i cafeteriet på Sjælsmark.

I december 2018 karakteriserede ombudsmanden forholdene for børnene som en hverdag plaget af uro, ensomhed og uoverskuelighed.

På baggrund af en række uanmeldte besøg på Sjælsmark konkluderer han, at forholdene "vanskeliggør børnenes opvækst og begrænser deres muligheder for naturlig udvikling og livsudfoldelse".

Ombudsmanden pegede på, at børnenes spiseforhold og fritidsaktiviteter burde forbedres.

Politisk slagmark
I kølvandet på debatten har oppositionspartierne – på nær S – krævet børnefamilierne helt ud af Sjælsmark.

Socialdemokratiet mener i stedet, at Hørsholm Kommune om nødvendigt må tvangsfjerne de børn, der mistrives. Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) har afvist at forbedre forholdene på Sjælsmark.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Slotved

Borgmester (K), Hørsholm Kommune
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1998)

0:000:00