Nye oplysninger afslører: Kommuner brugte resultatlønnede konsulenter ulovligt 

GENOPTAGET: Flere kommuner brugte de såkaldte sparekonsulenter i strid med loven, viser gennemgang af redegørelser til Ankestyrelsen. En tilståelsessag siger ekspert, mens minister vil have alle sager genoptaget.

31 kommuner har de seneste år allieret sig med private konsulentar for at finde besparelser på social- og handicapområdet. I flere tilfælde har samarbejdet ført til lovbrud. (<i>Arkivfoto</i>)
31 kommuner har de seneste år allieret sig med private konsulentar for at finde besparelser på social- og handicapområdet. I flere tilfælde har samarbejdet ført til lovbrud. (Arkivfoto)Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Kim RosenkildeSimon Lessel

En række udsatte borgere får nu genoptaget deres sag, fordi flere kommuner brød loven ved at hyre konsulenter på resultatløn til at finde besparelser.  

Det viser Altingets gennemgang af de redegørelser, som 30 kommuner har oversendt til Ankestyrelsen om deres samarbejde med konsulenter på socialområdet.

Ud af de 30 kommuner har i hvert fald tre - Silkeborg, Holstebro og Kerteminde - valgt at genoptage en del af de borgersager, som konsulenterne har været inde over.

”De skriver det jo selv. Konsulenterne har taget del i sagsforberedende arbejde, og det, har Ankestyrelsen gjort klart, er ulovligt,” siger Søren Blæsbjerg, der er jurist og studielektor ved Aalborg Universitet.

Fakta
Kommuner med resultatbaseret kontrakt, der har genoptager sager (antal sager i parentes): 
Nyborg Kommune (4) 
Silkeborg Kommune (9) 
Holstebro (1) 
Kerteminde (2) - genoptagelsen skyldes dog ifølge kommunen ikke Ankestyrelsens afgørelse, men at der er tilgået nye oplysninger i sagerne.
Kommuner med resultatbaseret kontrakt, der ikke har fundet anledning til genoptage sager: 
Rebild Kommune 
Odder Kommune 
Hedensted Kommune 
Vejle Kommune 
Nordfyns Kommune 
Horsens Kommune 
Ringkøbing-Skjern Kommune 
Allerød Kommune 
Kolding Kommune 
Aarhus Kommune 
Favrskov Kommune 
Furesø Kommune 
Albertslund Kommune 
Assens Kommune 
Ballerup Kommune 
Fredericia Kommune 
Sorø Kommune 
Vejen Kommune 
 
Kommuner med kontrakt baseret på timeaflønning, der ikke har fundet anledning til at genoptage sager: 
Hjørring Kommune 
Billund Kommune 
Vesthimmerlands Kommune 
Køge Kommune 
Odsherred Kommune 
Randers Kommune 
Roskilde Kommune

Stevns Kommune har ikke svaret på Altingets henvendelse. Tårnby Kommune har ikke svaret på, om kommunen har genoptaget sager.

Sagerne er genoptaget, efter Ankestyrelsen i sommer vurderede, at det har været ulovligt at hyre konsulenter på såkaldte no-cure-no-pay-kontrakter til at hjælpe med at forberede afgørelser i udsatte og handicappede borgers sager.

Silkeborg vender på en tallerken
Forløbet startede, da Altinget i 2019 kunne afsløre, at en række kommuner samarbejdede med konsulenter på resultatkontrakter om at finde besparelser i borgersager på socialområdet.

Arbejdet stopper ikke, før alle kommuner har genoptaget de sager, som er forberedt af konsulentfirmaer med 'resultatløn' i deres kontrakter.

Astrid Krag (S)
Social- og indenrigsminister

I januar stod det klart, at 31 kommuner har indgået samarbejde med konsulenter om at gennemgå over 1.300 borgers sager for at finde besparelser.

I Silkeborg Kommune har man tidligere holdt fast i, at de private konsulenter ikke var involveret i behandlingen af konkrete borgersager. 

Nu er kommunen imidlertid vendt på en tallerken og har genoptaget ni borgersager ud af de 344 sager, som er blevet gennemgået af private konsulenter.

Også i Holstebro Kommune erkender man, at de resultatlønnede konsulenter i hvert fald i én enkelt sag har lavet arbejde, der ifølge Ankestyrelsens udtalelse er ulovlig.

I redegørelsen fra Kerteminde Kommune fremgår det, at konsulenter fra Trancit har stået for ”specifik sagsforberedelse i form af assistance ved indsamling, systematisering og beskrivelse af sagsoplysninger”.

Minister følger sagen tæt
Det er netop sagsforberedende arbejde som resultatlønnede konsulenter ifølge Ankestyrelsen ikke lovligt kan bruges til.

Hovedparten af de øvrige 19 kommuner, som har indgået samarbejde med resultatlønnede konsulenter, afviser helt, at de behøver at genoptage sager.

Det skuffer social- og indenrigsminister Astrid Krag (S), der ser med stor alvor på kommunernes "aggressive" samarbejde med de resultatlønnede konsulenter.

"Min forventning er, at man både fremadrettet og bagudrettet får rettet op i sager, hvor mennesker har mistet hjælp efter brug af konsulenter,” skriver Astrid Krag i en mail til Altinget.

Hun oplyser, at Ankestyrelsen torsdag kontaktede de pågældende kommuner med en tilsvarende indskærpelse.

”Arbejdet stopper ikke, før alle kommuner har genoptaget de sager, som er forberedt af konsulentfirmaer med 'resultatløn' i deres kontrakter,” skriver hun i mailen.

Altinget Kommunal og Altinget Social kan du læse mere om, hvorfor Silkeborg, Holstebro og Kerteminde har genoptaget sager, mens 19 andre kommuner afviser at gøre det samme - til eksperts forundring. 

Dokumentation

Kommuners samarbejde med resultatlønnede konsulenter

- 12. december 2019 bringer Altinget den første historie om, at kommuner har hyret resultatlønnede konsulenter til at spare på handikappede og psykisk syge. Altinget kan fortælle, at mindst 19 kommuner har hyret konsulentvirksomhederne Bronson Consult eller Transit til at gennemgå mere end 800 borgersager med det formål at finde besparelser på socialområdet.

- I langt de fleste tilfælde er kontrakten mellem konsulentvirksomheden og kommunen lavet ud fra et no-cure-no-pay-princip. Det betyder, at kommunens betaling til konsulentvirksomheden er afhængig af, hvor stor besparelse der kan opnås.

- I forbindelse med udgivelsen af den første historie udtaler social- og indenrigsminister Astrid Krag, at det er bekymrende, aggressivt og grove metoder, når kommuner hyrer konsulentfirmaer til at finde besparelser. Hun sætter Ankestyrelsen på sagen for at se på kommunernes praksis.

- På baggrund af Altingets afsløringer bliver social- og indenrigsministeren Astrid Krag (S) kaldt i samråd af Anni Matthiesen (V), Karina Adsbøl (DF) og Charlotte Mølbæk (SF). Under samrådet 23. januar 2020 bliver ministeren opfordret til at bede kommunerne om at sætte deres samarbejde med konsulenter på pause. Astrid Krag (S) har dog ingen planer om at gøre dette, indtil Ankestyrelsens afgørelse foreligger.

- En uges tid senere, 29. januar 2020, kan Altinget nu afsløre, at omfanget er større end først antaget. Det fremgår nu, at 31 ud af 97 kommuner har hyret konsulenter til at gennemgå over 1.300 handikappede borgers sager og finde besparelser.

- I den nye opgørelse fremgår det også, at i størstedelen af sagerne er samarbejdet baseret på kontrakter, hvor konsulenterne får højere betaling, jo større en besparelse de finder. Dette aflønningsprincip går under navnet no-cure-no-pay. Social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) udtaler i denne forbindelse, at hun regner med, at Ankestyrelsen udvider deres undersøgelse i forbindelse med de nye fund i sagen.

- 25. juni står det klart, at de 31 kommuner kan have brudt loven ved at hyre private konsulentfirmaer på resultatløn til at finde besparelser på socialområdet. Det er konklusionen på den første del af den undersøgelse, som Ankestyrelsen har udarbejdet. Social- og indenrigsminister Astrid Krag udtalte i den forbindelse, at hun nu forventede, at kommunerne rettede ind og fik genbehandlet de sager, hvor konsulenter var inddraget på ulovlig vis.

- Altinget har igennem de sidste måneder undersøgt, hvordan de involverede kommuner har rettet ind efter Ankestyrelsens udtalelse fra 24. juni.

- Ankestyrelsen er i gang med anden del af deres undersøgelse, hvor de gennemgår hver enkelt af de 30 kommuner og lovligheden af deres brug af konsulenter på socialområdet. Ankestyrelsen forventer at have en konklusion på anden del af undersøgelsen inden årets udgang. 

Jarl Viktor Schultz og Mads Vikkelsø har bidraget med research til denne artikel.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Astrid Krag

MF (S), fhv. social- og ældreminister
student (Tørring Amtsgymnasium. 2001)

Søren Blæsbjerg

Jurist, Mødrehjælpen, bestyrelsesmedlem, Alzheimerforeningen
Kandidat, Jura, Aarhus Universitet (2005)

0:000:00