Afgjort: Kommuners brug af konsulenter til at spare på handicappede og psykisk syge er ulovlig

AFGØRELSE: Det er ifølge Ankestyrelsen ulovligt, at kommuner betaler konsulenter resultatløn for at hjælpe med at finde besparelser i udsatte borgeres konkrete sager. Nu bør de sager, hvor det er sket, gå om, mener social- og indenrigsminister Astrid Krag.

Mindst 24 kommuner kan have brudt loven ved at hyre eksterne konsulenter på resultatløn til at hjælpe med at finde besparelser i udsatte og handicappede borgeres konkrete sager.

Det står klart, efter at Ankestyrelsen torsdag morgen kom med en længe ventet udtalelse om det kontroversielle samarbejde mellem særligt to konsulenthuse og kommuner fra hele landet.

Social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) er glad for, at Ankestyrelsen nu har trukket en juridisk streg i sandet.

”Det er godt, at Ankestyrelsen her slår så klart fast, at hensynet til økonomien ikke må stå over hensynet til det enkelte menneskes behov for hjælp,” siger Astrid Krag (S) til Altinget.

Allerede da Altinget første gang kunne fortælle om kommunernes samarbejde med de resultatlønnede konsulenter i november, kaldte hun metoderne både "aggressive" og "grove".

I alt 31 kommuner har ifølge Altingets afdækning indgået samarbejde med eksterne konsulenter om at finde besparelser i sager på handicapområdet.

Sager skal genbehandles
Ankestyrelsen slår i sin udtalelse først og fremmest ned på de 24 tilfælde, hvor samarbejdet er baseret på et såkaldt no-cure-no-pay-princip, hvor konsulenternes honorar afhænger af, om der opnås besparelser.

”Hvis konsulenterne er aflønnet efter no-cure-no-pay-princippet, kan kommunerne ikke lovligt anvende dem til at forberede afgørelse i sager om ydelser til konkrete borgere på socialområdet,” skriver Ankestyrelsen i sin udtalelse.

Det skyldes, at konsulenterne får en direkte økonomisk interesse i, hvordan afgørelsen af den enkelte sag falder ud. Det gør konsulenten inhabil.

Social- og indenrigsminister Astrid Krag forventer, at kommunerne nu vil rette ind efter Ankestyrelsen både ”fremadrettet og bagudrettet”. Og dermed også genbehandle alle sager, hvor konsulenter har været inddraget på ulovlig vis.

”Jeg forventer, at kommunerne tager den her udtalelse med, og at man i hele landet nu får kigget sin brug af konsulenter igennem og får stoppet med det de steder, hvor man anvender no-cure-no-pay-modellen i vurderingen af ydelser til enkelte borgere,” siger Astrid Krag.

Læs KL's svar på afgørelsen i dette debatindlæg.

Læs mere om Ankestyrelsens udtalelse og konsekvenserne for kommuners samarbejde med de resultatlønnede konsulenter på Altinget social og Altinget kommunal.

,

Forrige artikel Dagens overblik: Styrelse erklærer sparekonsulenter på socialområdet ulovlig Dagens overblik: Styrelse erklærer sparekonsulenter på socialområdet ulovlig Næste artikel Forskere klar med anbefalinger: Sådan kan politikerne afværge naturkrisen Forskere klar med anbefalinger: Sådan kan politikerne afværge naturkrisen
Rigsretten punkterer Løkkes drøm om den magiske midte

Rigsretten punkterer Løkkes drøm om den magiske midte

ANALYSE: Med sit nej til en rigsretssag har den nye LLR-bevægelse for første gang meldt ud om konkret politik. Den placerede sig et andet sted end alle andre midterpartier. Det er et varsel om hverdagens realiteter, hvis Løkkes nye folkebevægelse bliver til et parti.