Bødskov fløjter OK21 igang: "På ingen måde noget ønskescenarie"

KAMPSTART: Skatteminister Morten Bødskov nedtoner forventningerne til overenskomstfornyelse for 180.000 ansatte i staten. Vores tilgang er ambitiøs, men realistisk, lyder det fra de ansattes topforhandler.

Skatteminister Morten Bødskov er topforhandler på statens område. Over for ham sidder Rita Bundgaard, der har været formand for HK Stat siden 2012, men som ny formand for forhandlingsorganisationen CFU for første gang står i spidsen for lønmodtagerne. 
Skatteminister Morten Bødskov er topforhandler på statens område. Over for ham sidder Rita Bundgaard, der har været formand for HK Stat siden 2012, men som ny formand for forhandlingsorganisationen CFU for første gang står i spidsen for lønmodtagerne. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Søren Elkrog Friis

Tre journalister med mundbind havde torsdag aften indfundet sig til pressemøde i Skatteministeriet i anledning af opstarten på overenskomstforhandlingerne for statens 180.000 ansatte.

Fremmødet og ministeriets nærmest spøgelsestomme bygninger på Christianshavn illustrerer på bedste vis bagtæppet for forhandlingerne.

"Det er ikke nemme forhandlinger. Vi er nødt til at tage højde for den situation, dansk økonomi befinder sig i, hvor vi er heftigt påvirket af en coronapandemi og en økonomisk situation, som er meget alvorlig for Danmark," siger skatteminister Morten Bødskov (S).

Frisk start efter turbulent OK18
Efter et årti med turbulente og konfliktfyldte forhandlinger på det offentlige arbejdsmarked - senest i 2018 - havde den socialdemokratiske regering ellers lagt op til en frisk start.

Vi ved godt, at der er stor usikkerhed om økonomien i de kommende år, men vi er nødt til at udvikle og forbedre, selv om det er en vanskelig tid.

Rita Bundgaard
Chefforhandler, CFU

Morten Bødskov lægger dog ikke skjul på, at coronakrisen har skabt en situation, hvor der økonomisk set ikke er meget at komme efter.

"Danmark er hårdt ramt, og derfor er det jo på ingen måde noget ønskescenarie. Der er tusindvis af mennesker, der har mistet deres arbejde, og vi har tabt enorme mængder af vækst," siger han.

 

CFU: Vi er nødt til at udvikle og forbedre
Chefforhandler for de statsansatte er denne gang Rita Bundgaard, der som formand for HK Stat siden 2012 dog langt fra er nogen nybegynder ved forhandlingsbordet.

Hun understreger, at CFU (Centralorganisationernes Fællesudvalg, red.) er både ambitiøse og realistiske ved indgangen til forhandlingerne.

"Vi ved godt, at der er stor usikkerhed om økonomien i de kommende år, men vi er nødt til at udvikle og forbedre, selv om det er en vanskelig tid," siger hun.

CFU stiller krav om generelle lønstigninger, der som minimum sikrer reallønnen.

Tilsammen omfatter OK21 knap 745.000 offentligt ansatte, og det er forhandlingerne på statens område, som lægger de økonomiske spor for de parallelle forhandlinger for kommuner og regioner.

Læs mere om de ansattes krav ved forhandlingerne i den fulde artikel på Altinget Arbejdsmarked.

Dokumentation

KØREPLAN FOR OK21

15. december: Parterne på alle tre områder – stat, regioner og kommuner – udveksler krav.

17. december: Forhandlingerne på statens område starter. Her forhandler CFU (Centralorganisationernes Fællesudvalg) og Medarbejder- og Kompetencestyrelsen om de generelle krav.

18. december: Forhandlingerne for kommuner og regioner starter hver for sig. Her forhandler Forhandlingsfællesskabet (FF) med henholdsvis KL (Kommunernes Landsforening) og regionerne om de generelle krav.

2021

22. januar: Forhandling mellem FF og KL.

26. januar: Forhandling mellem FF og regionerne.

28. januar: Alle organisationer på det kommunale område har senest denne dato haft det første forhandlingsmøde med KL om de enkelte overenskomster.

31. januar: Alle organisationer på det regionale område har senest denne dato haft det første forhandlingsmøde med RTLN om de enkelte overenskomster.

4. februar: Forhandlingerne afsluttes for staten mellem CFU og Medarbejder- og Kompetencestyrelsen.

9. februar: I staten åbnes det såkaldte fire-ugers vindue, hvor organisationerne – eksempelvis HK/Stat og 3F – kan forhandle deres egne krav. 

12. februar: Afsluttende forhandlinger på det generelle område mellem FF og KL. 

19. februar: Afsluttende forhandlinger på det generelle område mellem FF og regionerne.

28. februar: Forhandlingerne mellem de enkelte organisationer og henholdsvis KL og regionerne forventes afsluttet. 

9. marts: Statens forhandlinger med organisationerne afsluttes.

Det tilstræbes, at et samlet resultat kan godkendes på begge sider - på lønmodtagersiden ved urafstemninger - så de nye aftaler kan træde i kraft, når de gamle udløber 1. april.

Hvis det ikke lykkes at nå et resultat inden for tidsplanen, kan der varsles konflikt fra 1. april. Sker det, vil Forligsinstitutionen overtage forhandlingerne og forsøge at forhindre en konflikt.

Kilde: FH og FAOS


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Bødskov

Erhvervsminister, MF (S)
BA i samfundsfag (Aalborg Uni. 1994)

Rita Bundgaard

Formand, HK Stat, formand og chefforhandler, CFU, formand, OAO-Stat
diplomuddannelse i offentlig forvaltning

0:000:00